API activities

31.05.2024

Registration deadline

days
hours
minute

10 zile pentru a depune dosarul la Mecanismul de finanțare a distribuirii presei ...

03.06.2024

Registration deadline

days
hours
minute

Instruire pentru jurnaliști: Recunoaște și scrie despre violența digitală

07.07.2024

Registration deadline

days
hours
minute

API invită jurnaliștii să participe la cea de-a treia ediție a concursului de mat...

Anual, Asociația Presei Independente (API) desfășoară concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 25 aprilie 2024, au fost anunțați...

25 April 2024

Details

  În timpului reflectării evenimentului, o jurnalistă de la portalul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu, precum și o reporteră a postului de televiziune TV8, Viorica Tataru, au devenit ținta intimidărilor, acostărilor jignitoare și insultelor din partea unor participanți la „Marșul Victoriei”. Mai exact, comportamentul inadecvat al acestora s-a manifestat prin ...

  Memoriul punctează că, în clasamentul întocmit de organizația Reporteri fără frontiere, țara noastră a înregistrat o ușoară cădere cu 3 poziții față de anul precedent, situându-se pe locul 31 în lista celor 180 de state evaluate în cadrul Indicelui Mondial al Libertății Presei. În același timp, Indicele privind Situați...

  La 22 februarie, publicul larg a avut ocazia să se familiarizeze cu o inițiativă legislativă a autorităților din Găgăuzia. S-a întâmplat în contextul desfășurării unor consultări publice – anunțate cu o zi înainte de ședința propriu-zisă – la care au participat, în principal, membrii Adunării Populare a unității teritor...

  Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă comportamentul inadecvat al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a atacat și intimidat din nou presa, lansând acuzații nefondate la adresa unor jurnaliști. Astfel, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe data de 21 februarie curent, edilul a evitat să răspundă ...

  Înregistrările video de la o ședință neanunțată public a Consiliului de observatori a furnizorului public regional de servicii media Compania „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT), publicate recent de activista Olga Parzany și preluate de instituții mass-media din autonomia găgăuză, demonstrează existența unor elemente de cenzură la GRT. Astfel, din &...

Mecanismul de finanțare a distribuirii presei scrise

Începând de astăzi, redacțiile ziarelor naționale și regionale/locale care corespund criteriilor de eligibilitate (vezi mai jos) pot solicita includerea în Mecanismul de finanțare a distribuirii publicațiilor periodice pentru anul 2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 329 din 8 mai 2024. Mecanismul de finanțare are scopul să susțină presa scrisă de calitate prin compensarea și acoperirea cheltuielilor de distribuție a edițiilor periodice prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” pentru perioada 1 ianuarie ‒ 31 decembrie 2024 (urmare a majorării tarifului de distribuire de 3,4 ori comparativ cu 2023), și să mențină prețuri accesibile de abonare pentru cetățeni. Ministerul Culturii și Asociația Presei Independente (API) sunt responsabile pentru implementarea Mecanismului.

21 May 2024

Details

Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la două ateliere despre abordarea etică și profesionistă a subiectelor despre violența cu care se confruntă fetele și femeile în spațiul online. Instruirile se vor desfășura la Chișinău (6 iunie 2024) și Ungheni (28 iunie). Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.

23 May 2024

Details

Jurnalistul Mihail Sirkeli, redactorul portalului Nokta.md din Comrat, a fost ales președinte al Asociației Presei Independente (API) pentru următorii doi ani. Decizia a fost luată la Adunarea Generală anuală a membrilor API care s-a desfășurat joi, 25 aprilie 2024, la Chișinău.

25 April 2024

Details

Asociația Presei Independente (API) oferă „Premiul Tudor Iașcenco” pentru anul 2024 Anetei Grosu, jurnalistă, ombudsmanul cititorilor și co-fondatoare Ziarul de Gardă. Acest premiu se oferă începând cu anul 2021 în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API.

03 May 2024

Details

DW Akademie (Germania) și Asociația Presei Independente (API) lansează proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” care își propune să consolideze instituțiile mass-media și consumatorii de media să producă informații de calitate și demne de încredere și, prin urmare, să contribuie la rezistența comunităților la dezinformare.

02 May 2024

Details

Asociația Presei Independente (API) anunță cea de-a treia ediție a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială. Concursul este organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, pentru a stimula comunitatea jurnalistică moldovenească să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate.

07 May 2024

Details

12 persoane din diferite regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare ale concursului „Țintește falsul!”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Timp de o lună, atât cât a durat competiția, cei 12 câștigători au expediat pe platforma https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new aproape 600 de linkuri către articole din mass-media și informații de pe rețelele sociale care, în opinia lor, sunt false, parțial false sau distorsionate. După preverificarea de către Stopfals.md, peste 150 dintre semnale au fost aprobate, iar juriul concursului „Țintește falsul!” a decis să ofere cinci premii mari și șapte premii de încurajare celor mai activi participanți. Câștigătorii, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au primit cadouri cu imprimeurile campaniei STOP FALS! și diverse materiale promoționale.

29 March 2024

Details
 • Reprezentanții Asociației Presei Independente (API), ai societății civile și jurnaliști au participat la un flashmob, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în contextul Zilelor Libertății Presei 2023, pentru a evidenția consecințele războiului asupra presei libere și independente și pentru a susține jurnaliștii care relatează despre război.

 • „toți pentru Moldova!” este o campanie de informare, realizată de Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova pentru a explica și promova necesitatea unității și a coeziunii sociale. Campania nu are nicio interferență politică, ne interesează doar consolidarea rezilienței cetățenilor țării noastre prin unitate. Împreună suntem mai puternici și mai rezilienți.

 • The Stopfals.md portal, managed by the Association of Independent Press (API), has won the European Union Delegation's award for the best project against disinformation. At the first edition of the Anti-Disinformation Awards Gala, prizes were awarded in four categories: media against disinformation, civil society against disinformation, projects aimed at combating disinformation and media education.

 • 05 September 2023

  Asociația Presei Independente (API) și Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliști sau grupuri de jurnaliști care au realizat și publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023.

 • 27 October 2023

  Asociația Presei Independente (API) și UN Women Moldova lansează concursul de materiale jurnalistice „Contribuția profesioniștilor media la consolidarea păcii și a coeziunii sociale”. Scopul concursului este încurajarea angajamentului mass-media pentru promovarea coeziunii sociale și a proceselor de consolidare a păcii din perspectiva drepturilor omului și a egalității de gen. La concurs pot depune dosare colaboratorii media și liber-profesioniștii care au realizat și publicat materiale jurnalistice de promovare a păcii, coeziunii sociale și egalității de gen pe ambele maluri ale Nistrului.

Rules for obtaining, maintaining and losing membership of the Independent Press Association (API)

Want to become an API member?

Members of API

Legal persons

17 persons

Individuals

9 persons

 • Vitalie Cazacu

  Journalist, director of the news agency "DECA-Press", one of the founders of API

 • Nicolae Misail

  Journalist, former editor-in-chief of the newspapers "Sfatul țării" and "Ora fermierului"

 • Nelly Uncuță

  Freelance journalist

 • Constantin Grigoriță

  Fotoreporter

 • Nata Albot

  Journalist

 • Constantin Uzdriș

  Journalist

 • Mircea Zatușevschi

  Photojournalist

 • Carolina Buimestru

  Freelance journalist

 • Ion Ciumeica

  Jurnalist

Honorary members

5 persons

 • Tudor Iașcenco

  Director of the newspaper "The Word", founder of API

 • Jack Ronald

  Media expert

 • Judy Yablonky

  Journalist, initiator of the creation of API

 • Mark Chernoff

  Former API volunteer

 • Piotr Marciniak

  Former Ambassador of Poland to the Republic of Moldova

 • 05-25

  International Missing Children's Day – May 25

  25 May

 • 05-28

  International Day of Action for Women’s Health – May 28

  28 May

 • 05-29

  International Day of UN Peacekeepers - May 29

  29 May

 • 05-31

  International day without tobacco - May 31

  31 May

API newsrooms at the minute

 • Парламент Молдовы планируют собрать на внеочередное заседание. Причины

  Парламент Молдовы предлагают собрать на внеочередное заседание 17-18 января. Инициативу в Постоянное бюро парламента подал спикер Игорь Гросу. В качестве причин созыва названы «необходимо...

 • Premiere in the Republic of Moldova’s banking sector_ Victoriabank acquired BCR Chisinau

  The agreement to sell the shares held by Banca Comercială Romnă in

  16 January 2024

  MoldStreet
 • Aeroportul Internațional Chișinău atenționează asupra unor falsuri apărute în spațiul public: „Este o escrocherie”

  Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) atenționează cetățenii asupra unor informații false apărute „repetat” în spațiul public, potrivit căror...

  16 January 2024

  Ziarul de garda

Funders and partners

icon