• 10 June 2024

  În perioada caldă a anului, cei peste 3300 de oamenii din satul Pârlița, raionul Fălești, vor fi văzuți mai des pe stadion, loc de agrement şi de practicare a sportului, care a fost renovat şi modernizat de curând. Beneficiari ai proiectului vor fi și cei pasionați de sport din localitățile vecine, care vor putea participa și la competiții sportive. Proiectul de renovare a stadionului, în valoare de circa 372 de mii de lei, a fost realizat în cadrul Programului Național „Satul European Expres”.

 • 31 May 2024

  La 20 octombrie 2024, în Republica Moldova, se vor desfășura alegeri prezidențiale, concomitent cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. În timpul scrutinelor, după cum arată practică anterioară, se amplifică mesajul de ură și discriminare la adresa contracandidaților electorali, dar și a altor persoane, inclusiv din grupuri defavorizate și minoritare, fapt care deseori are consecințe nefaste asupra acestora. Legislația națională prevede o serie de sancțiuni pentru cei care promovează discursul de ură și instigare la discriminare, în timp ce experții în domeniul drepturilor omului le sugerează politicienilor soluții „pașnice” pentru a evita astfel de practici dăunătoare.

 • 03 May 2024

  Asociația Presei Independente (API) oferă „Premiul Tudor Iașcenco” pentru anul 2024 Anetei Grosu, jurnalistă, ombudsmanul cititorilor și co-fondatoare Ziarul de Gardă. Acest premiu se oferă începând cu anul 2021 în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API.

 • 02 May 2024

  DW Akademie (Germania) și Asociația Presei Independente (API) lansează proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” care își propune să consolideze instituțiile mass-media și consumatorii de media să producă informații de calitate și demne de încredere și, prin urmare, să contribuie la rezistența comunităților la dezinformare.

 • 25 April 2024

  Anual, Asociația Presei Independente (API) desfășoară concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 25 aprilie 2024, au fost anunțați câștigătorii concursurilor pentru anul 2023 și au fost oferite 20 de premii la șase categorii de concurs, inclusiv trei categorii noi: Premiul pentru implicare în combaterea dezinformării, Premiul pentru cea mai bună campanie de promovare și Premiul pentru Cel mai bun / Cea mai bună Redactor / Redactoare.

 • 25 April 2024

  Jurnalistul Mihail Sirkeli, redactorul portalului Nokta.md din Comrat, a fost ales președinte al Asociației Presei Independente (API) pentru următorii doi ani. Decizia a fost luată la Adunarea Generală anuală a membrilor API care s-a desfășurat joi, 25 aprilie 2024, la Chișinău.

 • 29 March 2024

  ​The German International Cooperation Agency (GIZ) and the Association of Independent Press (API) in partnership with the Center for Investigative Journalism of Moldova (CIJM) has awarded prizes to seven investigative journalists, winners of a special competition for members of the investigative journalist network, created and strengthened in 2023-2024. The award ceremony took place during the "Forum of Investigative Journalists of the Republic of Moldova" held in Chișinău on 27 and 28 March 2024.

 • 29 March 2024

  12 persoane din diferite regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare ale concursului „Țintește falsul!”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Timp de o lună, atât cât a durat competiția, cei 12 câștigători au expediat pe platforma https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new aproape 600 de linkuri către articole din mass-media și informații de pe rețelele sociale care, în opinia lor, sunt false, parțial false sau distorsionate. După preverificarea de către Stopfals.md, peste 150 dintre semnale au fost aprobate, iar juriul concursului „Țintește falsul!” a decis să ofere cinci premii mari și șapte premii de încurajare celor mai activi participanți. Câștigătorii, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au primit cadouri cu imprimeurile campaniei STOP FALS! și diverse materiale promoționale.

 • 21 March 2024

  Cei care urmăresc activitatea și apreciază eforturile Asociației Presei Independente (API) de promovare a dezvoltării durabile a jurnalismului de calitate sunt încurajați să redirecționeze către API 2% din impozitul pe venit până la 30 aprilie 2024. Începând cu anul 2024, depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit este posibilă doar on-line.

 • 13 February 2024

  În preajma sărbătorilor pascale din acest an, lângă piața agricolă din Colibași, raionul Cahul, se vor deschide șase căsuțe construite în stil rustic, destinate comerțului cu produse locale și articole de artizanat. Amenajarea căsuțelor face parte din proiectul „Orășelul Rustic”, cu drag din Colibași – premisă pentru promovarea patrimoniului rural tradițional”, implementat în cadrul Programului „Satul European Express”. Înainte de a depune dosarul la concursul de finanțare, primăria le-a cerut sătenilor să aleagă, prin intermediul votului online, ce obiect de infrastructură ar vrea să fie renovat. Oamenii și-au dat votul pentru „orășelul rustic”.

 • 31 January 2024

  Sixteen more media professionals and civic activists from all over the country, including from the left bank of Nistru River, strengthened their knowledge on accurate reporting of gender- and conflict–sensitive topics. The training session "Words that Matter: Strategies for Accurate Reporting of Gender- and Conflict–Sensitive Issues," similarly to the one in December 2023, are part of the "Media for Peace and Equality on Both Sides of Nistru" Program. The training conducted by UN Women and API took place on 24-25 January 2024 in one of the resorts in Vadul lui Vodă.

 • 15 January 2024

  Ai depistat informații false sau tendențioase în mass-media și/sau pe rețelele sociale? Raportează-le pe https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new și participă la concursul „Țintește falsul!”, lansat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md.