• 30 August 2023

  Top Moldovan media pay insufficient attention to corruption coverage in some areas of public interest. Editors have serious shortcomings when planning stories on corruption; there is concern about the large number of stories taken over versus one’s own material; and the quality of published material is average and below average. These are some of the findings of the first monitoring report, presented by the Association of Independent Press (API) at a Press Club held on 30 August 2023 in partnership with the Centre for Investigative Journalism (CIJM).

 • 18 July 2023

  The Association of Independent Press (API) launches the informational campaign for unity and social cohesion “all for Moldova!” Our goal is to strengthen the resilience of our citizens through unity.

 • 07 July 2023

  Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023-2026 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia a fost votată vineri, 7 iulie, de 55 deputați ai majorității parlamentare. Proiectele au fost elaborate în cadrul unui grup de lucru, coordonat de Asociația Presei Independente (API).

 • 29 June 2023

  Tradițional, Asociația Presei Independente (API) desfășoară anual concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 29 iunie 2023, au fost anunțați câștigătorii concursurilor pentru anul 2022 și au fost oferite 21 de premii la șapte categorii de concurs, inclusiv două categorii noi: Cea mai bună reflectare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și Premiul pentru cel mai bun și divers conținut video.

 • 17 May 2023

  Pe 16 mai 2023, la Chișinău a avut loc prezentarea „Cartea Neagră: investigații jurnalistice în format video”, organizată de Asociația Presei Independente (API) și Biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) în parteneriat cu Bestseller.md. La eveniment au participat autorii investigațiilor, alți jurnaliști și experți media, dar și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi, Procuraturii Anticorupție, Comisiei parlamentare de control a finanțelor publice, Agenției Moldsilva.

 • 12 May 2023

  Oportunitățile de accesare online a datelor prin intermediul Portalului guvernamental de date, ce se conțin în registrele de stat, au fost discutate astăzi, 12 mai 2023, în cadrul Clubului de Presă dedicat accesului la date pentru jurnaliști și reprezentanții mass-media implicați în activități de investigație. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), în contextul Săptămânii Guvernării Deschise, inițiativă promovată de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, desfășurată la nivel global în perioada 8 - 12 mai 2023.

 • 03 May 2023

  Asociația Presei Independente (API) a decis să-i ofere „Premiul Tudor Iașcenco” pentru anul 2023 lui Mihail Sirkeli, jurnalist și administrator al portalului independent Nokta.md, în semn de apreciere a curajului și demnității în exercitarea misiunii de jurnalist. Premiul este acordat începând cu anul 2021, în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API.

 • 03 May 2023

  Un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova au înregistrat proiectul unei hotărâri pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023-2026 și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia. Proiectele au fost elaborate în cadrul unui grup de lucru cu participarea experților Asociației Presei Independente (API), ai Asociației Presei Electronice (APEL), dar și a reprezentanților unor instituții publice și autorități naționale.

 • 03 May 2023

  Reprezentanții Asociației Presei Independente (API), ai societății civile și jurnaliști au participat la un flashmob, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în contextul Zilelor Libertății Presei 2023, pentru a evidenția consecințele războiului asupra presei libere și independente și pentru a susține jurnaliștii care relatează despre război.

 • 27 April 2023

  The Stopfals.md portal, managed by the Association of Independent Press (API), has won the European Union Delegation's award for the best project against disinformation. At the first edition of the Anti-Disinformation Awards Gala, prizes were awarded in four categories: media against disinformation, civil society against disinformation, projects aimed at combating disinformation and media education.

 • 15 March 2023

  La Ungheni a avut loc un eveniment de prezentare a rezultatelor activității Celulei de Comunicare de Criză (CCC), care a întrunit atât membrii rețelei, cât și locuitori din Ungheni și beneficiari ai diferitor activități desfășurate în perioada decembrie 2022 - martie 2023. Evenimentul a avut loc în martie 2023 la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului CCC Ungheni realizat în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania).

 • 26 January 2023

  Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md lansează ABC-UL DEZINFORMĂRII – un instrument digital interactiv pentru a-i ajuta pe consumatorii de produse informaționale să se documenteze și să verifice afirmațiile din spațiul public. Platforma este concepută și structurată ca un abecedar virtual, în care sunt prezentate și explicate cuvintele, termenii sau expresiile cel mai des întâlnite în știrile false și în diferite speculații. Unele explicații sunt însoțite de elemente de animație, inserturi video sau linkuri la articolele de dezmințire, publicate de portalul Stopfals.md sau de alte surse credibile de verificare a faptelor.