• 15 December 2022

  Due to the recent threats and dangers, including Russia's war against Ukraine, journalists are increasingly faced with situations that can seriously affect their physical and psychological integrity. To help them cope with these challenges, API in partnership with DW Akademie on 8-11 December 2022 conducted a training on “3-D Safety for Journalists" with British experts. The activity is part of the Media Assistance Program in the field of security, attended by journalists and managers from nine national and regional media outlets in the country (TV and radio stations, online and print media).

 • 29 November 2022

  Peste 40 de jurnaliști din regiunile de nord, centru și sud ale țării au participat, în luna noiembrie 2022, la instruiri despre cum să abordeze corect subiecte din domeniul justiției în materialele jurnalistice, cum să solicite și să obțină informații, dar și cum să interacționeze corect cu actorii din sistemul judiciar. Instruirile au fost organizate de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.

 • 25 November 2022

  Instruirile pentru membrii celulei de comunicare de criză (CCC) la Ungheni au continuat în luna noiembrie cu câteva sesiuni practice despre organizarea și desfășurarea evenimentelor publice și dezvoltarea organizațională a rețelei. Expertele internaționale Esther Körfgen (Germania) și Liana Khachatryan (Armenia) au împărtășit cu membrii CCC Ungheni experiența internațională în gestionarea și dezvoltarea unei astfel de rețele, iar trainerul local Vitalie Condrațchi a facilitat schimbul de cunoștințe despre sistemul energetic din țara noastră.

 • 04 November 2022

  Despre ce este o criză și cum ar putea fi depășită prin intermediul diferitor instrumente de comunicare au fost tematicile abordate în prima etapă de instruiri pentru membrii celulei de comunicare de criză la Ungheni. Experta internațională Suzanne Moll și expertul local Vitalie Condrațchi au familiarizat participanții cu noțiunile de bază ce țin de crize și gestionarea acestora, în special cu referire la criza energetică.

 • 31 October 2022

  În raionul Ungheni, ONG-urile locale desfășoară activități de implicare a tinerilor în soluționarea problemelor comunității. Elevii din clasele superioare, interesați de jurnalism, participă la diferite ateliere, își dezvoltă abilitățile de documentare și scriere a articolelor, realizează materiale și le publică în sursele media regionale. La sfârșitul săptămânii trecute, API în parteneriat cu Asociația Obștească Baștina Frăsînești, a desfășurat în mun. Ungheni o instruire privind reflectarea corectă în media a cazurilor de violență în bază de gen și a violenței împotriva copiilor, la care au participat 15 tineri și tinere din diferite localități ale raionului.

 • 25 October 2022

  Mai mulți colaboratori din mass-media naționale și locale din Republica Moldova și studenți de la facultățile de jurnalism din țară au participat la o instruire despre stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă și cum acestea ar putea fi evitate în materialele pe care le realizează. Evenimentul a avut loc pe 20-21 octombrie 2022 și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

 • 17 October 2022

  Asociația Presei Independente (API) și FOJO Media Institute din Suedia au organizat masa rotundă „Școala de management și publicitate și fondul de suport tehnic pentru media regionale: rezultate și pașii următori”. Evenimentul a avut loc la 13 octombrie 2022 și a finalizat programul de consultanță și asistență, desfășurat în ultimii aproape trei ani.

 • 20 September 2022

  În perioada 11-16 septembrie 2022, trei jurnaliste din Republica Moldova au participat la un training internațional pe tema jurnalismului de soluții care a avut loc în Varșovia, Polonia. Jurnalistele sunt câștigătoare ale concursului național de materiale jurnalistice de soluții, lansat în februarie 2022 de Asociația Presei Independente (API) și redacția portalului Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute (Suedia) și suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida). La training au mai participat jurnaliști și jurnaliste din Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Armenia.

 • 29 August 2022

  Peste 70 de jurnaliști și jurnaliste care activează în circa 30 de instituții media locale, regionale și naționale au participat în această vară la patru ateliere de consolidare a capacităților de identificare, analiză și dezmințire a informațiilor false și manipulatoare despre infecția de COVID 19 și vaccinare. Trainingurile organizate de Asociația Presei Independente (API) s-au desfășurat în patru municipii din diferite regiuni ale țării, iar beneficiarii instruirilor au posibilitatea să participe la un concurs de materiale tematice.

 • 16 August 2022

  În perioada 9-13 august 2022, Asociația Presei Independente (API) a organizat școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media” la care au participat mai mulți jurnaliști, reporteri, colaboratori din mass-media națională și locală și studenți de la facultățile de jurnalism din țară. Jurnaliștii au fost familiarizați cu conceptele de diversitate și toleranță și modul în care acestea pot fi abordate în presă.

 • 26 July 2022

  În perioada martie-iulie 2022, zece jurnaliști și alți colaboratori de la redacțiile membre ale Asociației Presei Independente (API) au participat la un program de stagii. Stagiarii au fost găzduiți de mai multe redacții naționale: portalul Diez.md, proiectele media de investigație RISE Moldova și CU SENS, postul de televiziune TV8, Radio Chișinău, Ziarul de Gardă și portalul Agora.md.

 • 05 July 2022

  Information theft is common in the virtual environment, and criminals use various tools to reach the operating systems and applications of users in the online environment. Loss of information may have serious consequences, and journalists and media outlets are not exempt from this danger. That is why it is very important to take steps to ensure digital security. During the online workshop "Digital Security: How To Ensure It To Avoid Risks and Unwanted Consequences," trainers Vitalie Harea, web designer and Dumitru Cecîrlan, IT specialist, spoke to the participants about the threats of digital security, but also about the solutions to them, so that they are avoided. The training that took place at the end of June was attended by staff of newsrooms beneficiaries of the Center for Consulting and Assistance to Regional Independent Media Outlets.