• 19 Februarie 2024

  Aproape 500 de angajați din domeniul asistenței sociale din 16 raioane au participat la sesiuni de informare organizate de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!. Întâlnirile au avut scopul de a consolida capacitatea specialiștilor în asistență socială de a combate dezinformarea și a-i ajuta pe beneficiarii de servicii sociale să se protejeze de dezinformare.

 • 09 Februarie 2024

  Interesul superior al copilului și de ce acesta trebuie respectat în toate conținuturile jurnalistice a fost subiectul discutat în cadrul programului de instruire „Dileme etice în abordarea subiectelor despre copii”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) la 7-8 februarie, cu participarea a 19 jurnaliști de la mai multe redacții regionale și naționale. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

 • 31 Ianuarie 2024

  Еще 16 профессионалов и профессионалок СМИ, гражданских активистов и активисток со всей страны, включая левобережье Днестра, укрепили свои знания в области правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительной тематики. Учебная сессия «Слова, имеющие значение: Стратегии правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительных тем», также как и тренинг, проведенной в декабре 2023 года, является частью программы «Масс-медиа за Мир и Равенство на обоих берегах Днестра». Учебное мероприятие, организованное «ООН Женщины» и API, состоялось 24-25 января 2024 года в одном из туристических комплексов в Вадул-луй-Водэ.

 • 27 Ianuarie 2024

  Încă 16 profesioniști și profesioniste media, activiste și activiști civici din toată țara, inclusiv din stânga Nistrului, și-au consolidat cunoștințele privind relatarea corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte. Sesiunea de formare „Cuvinte care contează: strategii pentru relatarea corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte”, la fel ca și cea din decembrie 2023, fac parte din programul „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”. Instruirea desfășurată de UN Women și API a avut loc la 24-25 ianuarie 2024 în una din stațiunile de la Vadul lui Vodă.

 • 20 Decembrie 2023

  Instituțiile mass-media au carențe la planificarea și realizarea subiectelor jurnalistice despre corupție în unele domenii de interes public. Numărul materialelor tematice este relativ mic, se publică preponderent știri scurte în detrimentul relatărilor cu elemente de analiză a fenomenului corupției, iar unele instituții media aleg să preia articole de calitate îndoielnică din alte surse. Aceste și alte constatări se conțin în cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-media privind reflectarea corupției în unele domenii de interes public, prezentat de API în cadrul unui club de presă. Evenimentul s-a desfășurat la 19 decembrie 2023 și a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

 • 16 Decembrie 2023

  20 de profesioniste și profesioniști media, dar și activiste și activiști civici și-au îmbunătățit cunoștințele la prima sesiune de formare „Cuvinte care contează: strategii pentru relatare corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte”, organizată de UN Women și API în zilele de 13 și14 decembrie 2023 la Vadul lui Vodă. Instruirea face parte din programul „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”, unul din obiectivele căruia este crearea unei platforme de discuții pentru a stimula colaborarea și a genera idei de proiecte comune între profesioniștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

 • 01 Noiembrie 2023

  20 de studenți, tineri jurnaliști, juriști, profesori și activiști civici din mai multe localități au participat la un training de o zi în domeniul combaterii dezinformării, verificării faptelor și dezvoltării gândirii critice, care s-a desfășurat în Chișinău, pe 27 octombrie 2023.

 • 31 Iulie 2023

  În perioada martie-iulie 2023, Asociația Presei Independente (API) a organizat instruiri pentru specialiștii în comunicare de la instituțiile publice din regiunile Republicii Moldova la tema comunicării pe teme de interes public pentru combaterea dezinformării. Pe toată perioada au fost instruiți circa 290 de comunicatori și alți funcționari publici din 25 de raioane ale țării, care au învățat tehnici de comunicare cu publicul și de dezmințire a informațiilor care distorsionează realitatea.

 • 24 Iulie 2023

  Nu veți reuși să rezolvați toate problemele pe care le-ați inclus în strategie, concentrați-vă pe două-trei cele mai importante și rezolvați-le, asta o să vă ajute să depășiți criza și să rezistați pe piața media. Explicați mai clar ceea ce vreți să faceți, iar când aveți un document finalizat lucrați cu el, nu-l lăsați să se prăfuiască în sertar, că nu vă ajută dacă stă acolo oricât de bun ar fi. Directori și responsabili de la ziarele independente au primit ultimele sfaturi cum să-și îmbunătățească strategiile de activitate pe timp de criză de la formatoarele Cristina Lupu (România) și Irina Ghelbur (Republica Moldova). La instruirea „Organizarea strategică a activității redacției pe timp de criză”, desfășurată de API la sfârșitul săptămânii trecute, participanții au avut posibilitatea să pună întrebări și să primească răspunsuri la o serie de provocări în managementul unei redacții.

 • 18 Iulie 2023

  În perioada 12-14 iulie 2023, Asociația Presei Independente (API) a organizat a doua ediție a școlii de vară „Diversitate și toleranță în mass-media” la care au participat 19 jurnaliști, reporteri, colaboratori din mass-media națională și regională și studenți de la facultățile de jurnalism. Participanții au făcut cunoștință cu exemple pozitive din presa națională și internațională de incluziune socială în media și au fost implicați în exerciții de sensibilizare privind necesitățile unor grupuri sociale.

 • 30 Mai 2023

  În perioada când veniturile scad, iar sursele care altădată ne aduceau bani nu mai sunt atât de accesibile, trebuie să ne gândim la optimizarea cheltuielilor. Putem economisi renunțând la oficii mari și costisitoare, chiar și la automobil, dacă ne putem descurca fără el. Dacă suntem constrânși de situație, putem reduce personalul, însă aceasta este o măsură la care vom recurge doar în cazuri extreme, deoarece ulterior va fi greu să aducem înapoi oamenii. În cadrul atelierului „Cum presa tipărită înfruntă provocările în situații de criză”, desfășurat de API la 29 mai 2023, experta Irina Ghelbur, directoare Interact Media/Agora, le-a oferit directorilor și editorilor de la 10 ziare regionale și naționale sugestii cum să facă față provocărilor pe timp de criză.

 • 19 Mai 2023

  Un grup de studenți ai Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM) au participat la un workshop în care au învățat cum să identifice și să scrie profesionist materiale despre tineri, inclusiv cei aflați în situații vulnerabile. Evenimentul a avut loc pe 16-17 mai 2023 și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.