înapoi

Jurnalismul de pace și comunitatea romă: îmbrățișează diversitatea, scrie incluziv și respinge stereotipurile

29 Mai 2024

Foto: API


„Mishto san” – așa s-au salutat cei 24 de participanți de la atelierele despre abordarea responsabilă a subiectelor despre comunitatea romă din perspectiva principiilor jurnalismului de pace. Instruirile s-au desfășurat la Chișinău (17 mai 2024) și Soroca (24 mai 2024). Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

Programul instruirilor a inclus discuții despre modul în care mass-media relatează despre persoanele marginalizate, inclusiv despre reprezentanții comunității rome și de ce poveștile despre aceștia de multe ori sunt ignorate de presă. Elena Sirbu, jurnalistă, președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din Moldova și co-trainera programului, a prezentat exemple și narative referitoare la comunitatea romă prezente în spațiul public și care perpetuează unele stereotipuri. E. Sirbu recomandă și încurajează jurnaliștii să fie empatici și să nu alimenteze publicul cu prejudecăți: „Asigurați-vă că titlul materialului, citatele, pozele, graficele sunt relevante și nu întăresc prejudecățile și stereotipurile, folosiți un limbaj care nu blamează romii și abordați cât mai des nu doar aspectele culturale, dar și cele sociale ale comunității rome”.

 

Expertul internațional Steven Youngblood, director fondator al Centrului pentru Jurnalism pentru Pace Globală de la Universitatea Park din Parkville, din Missouri (SUA), a plasat reflectarea subiectelor despre romi în contextul principiilor jurnalismului de pace. Acesta a evidențiat importanța conexiunii dintre jurnalismul de pace și diversitate: „Nu putem spune doar că avem nevoie de pace. Trebuie să promovăm și să discutăm despre pace, iar jurnalismul de pace este cel care construiește „poduri” între comunități, respinge propaganda, îmbrățișează diversitatea și oferă voce pentru cei care nu au voce”.  

 

La atelierele pentru jurnaliști au participat invitați speciali și lideri ai comunității rome: Sergiu Bugai, manager de proiect, Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari, Maria Feraru, mediatoare comunitară, Vladimir Suraru, ofițer de protecție PFR ROMNI și Tatiana Luca, colaboratoare Radio Patrin, care au discutat cu jurnaliștii și au participat împreună la activități de brainstorming pentru a identifica noi idei de materiale și povești despre comunitatea romă.

 

Mihai Isac, jurnalist, Karadeniz Press, unul dintre participanții la instruire, spune că evenimentul i-a facilitat întâlnirea cu persoane din comunitatea romă și o mai bună înțelegere a modului în care mass-media prezintă comunitatea și problemele sale: „Comunitatea romă din Republica Moldova reprezintă una din marile necunoscute pentru mass-media și este nevoie de eforturi suplimentare pentru o mai bună cunoaștere a acesteia. Prezența comunității rome în mass-media din Moldova trebuie să crească pentru a ajuta la o mai bună înțelegere între aceasta și populația majoritară. Materialele trebuie să prezinte atât problemele comunității, dar și reușitele etnicilor romi. Lupta împotriva discriminării trebuie să reprezinte o prioritate pentru jurnaliști, care pot beneficia de sprijinul societății civile și ai reprezentanților comunității rome”.

 

Reportera Observatorul de Nord de la Soroca, Dorina Cioca, a învățat lucruri noi despre abordarea subiectelor despre comunitatea romă din perspectiva principiilor jurnalismului de pace. „Am aflat, de exemplu, cât de important este să folosim un limbaj incluziv și respectuos, să evităm stereotipurile și să oferim o voce autentică membrilor comunității rome în reportajele noastre”, menționează reportera. Și jurnalistul Vadim Şterbate, de la aceeași publicație, consideră utilă organizarea instruirilor la care jurnaliştii află sau îşi reamintesc cum trebuie să abordeze corect subiectele despre romi fără să dăuneze: „Am scris subiecte şi continui să scriu despre romi. Încerc să abordez cu regularitate și corect materialele despre comunitatea romă şi nu în contexte negative. Consider însă că ar trebui să cunoaştem mai multe despre ei, de exemplu, despre evenimente istorice cu implicarea romilor sau să punem accent pe istorii de succes din această comunitate”.

 

Evenimentele au fost organizate de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.