înapoi
Celula de comunicare de criză Soroca - instrument util în serviciul cetățenilor
Foto: API
Mai mulți reprezentanți ai mass-media, autorităților locale și ai societății civile din Soroca au creat Celula de comunicare de criză (CCC). Cei unsprezece membri ai CCC Soroca au participat la primele sesiuni de instruire la data de 10, 12 și 14 martie 2025 și au făcut cunoștință cu domeniul comunicării și gestionării unei crize în comunitate.
Cu ajutorul expertei internaționale Suzanne Moll și a expertei naționale Ludmila Andronic, membrii Celulei de comunicare de criză Soroca au învățat ce este o criză, tipuri și etape ale unei crize, părțile implicate și comunicarea dintre acestea pentru a depăși mai ușor o situație de criză în comunitate. De asemenea, agenda a inclus subiecte despre instrumente, platforme de comunicare și mesaje potrivite pentru diferite categorii de public. Experta internațională Suzanne Moll a evidențiat importanța comunicării în orice context, dar, mai ales, în cazul unor informații false care pot genera situații de criză: „Trebuie să fim foarte atenți la informațiile pe care le citim și dacă observăm niște informații ciudate, care din start provoacă emoții puternice, Celula de comunicare de criză este echipa care poate aduce comunității informații corecte, de încredere”.
Celula de comunicare de criză este o platformă comună de comunicare dintre mass-media, autorități locale și societatea civilă, care prin colaborare și parteneriat poate aduce cetățenilor informații veridice în cazul unor situații de criză și soluții pentru unele subiecte de interes major. Experta națională în comunicare Ludmila Andronic a remarcat că de cele mai multe ori crizele nu pot fi evitate, însă soluția, de fiecare dată, este în comunicare: „Comunicarea este acel instrument care ne permite să minimizăm efectele crizei, să oferim oamenilor posibilitatea să se pregătească, să se salveze, dacă sunt situații mai complicate. Iată de ce în orice situații de criză colaborarea dintre media, ONG-uri și instituții publice și o comunicare bine pusă la punct, corectă, deplină, cu informații verificate este succesul soluției unei crize”.
Membrii CCC Soroca au participat și la o discuție online cu colegele lor din Celulele de comunicare de criză de la Ungheni și Căușeni. Natalia Popșoi (Căușeni) și Aliona Manciu (Ungheni) au relatat despre rezultatele și activitățile realizate de echipele locale despre siguranța în contextul dezastrelor naturale și celor provocate de om și criza energetică.
Unul din membrii CCC Soroca, Vadim Șterbate, jurnalist, Observatorul de Nord, a remarcat că: „Celula de comunicare de criză are un mare potențial pentru Soroca și sper să „stoarcem” din ea, în beneficiul cetățenilor, cât mai multe lucruri utile. Eu cred că este un instrument util care poate uni comunitatea noastră separată în „clanuri” și găști”.
O altă membră a CCC Soroca, Viorica Gaja, directoarea Bibliotecii Publice „Mihail Sadoveanu” din Soroca, menționează că a aflat despre Celula de comunicare de criză din discuții anterioare cu colegele de la Căușeni și Ungheni: „Am fost intrigată să fac parte și eu din acest proiect. Formatorii ne-au ghidat pas cu pas, încă de la primele întâlniri, explicând importanța Celulelor de comunicare de criză în comunitate și ne-au insuflat încrederea că rolul nostru în informarea comunității poate fi valoros”.
În perioada următoare, membrii CCC Soroca vor participa la alte două instruiri în domeniul comunicării. Ulterior, aceștia vor selecta un subiect de interes la nivel local și vor dezvolta un pachet informațional, care să includă diverse materiale explicative pentru locuitorii mun. Soroca.
Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”, implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).