• 29 Martie 2024

  ​Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au premiat șapte jurnaliști de investigație, câștigători ai unui concurs special pentru membrii rețelei jurnaliștilor de investigație, creată și consolidată pe parcursul anilor 2023-2024. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul „Forumului Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova” care s-a desfășurat la Chișinău, pe 27 și 28 martie 2024.

 • 29 Martie 2024

  12 persoane din diferite regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare ale concursului „Țintește falsul!”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Timp de o lună, atât cât a durat competiția, cei 12 câștigători au expediat pe platforma https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new aproape 600 de linkuri către articole din mass-media și informații de pe rețelele sociale care, în opinia lor, sunt false, parțial false sau distorsionate. După preverificarea de către Stopfals.md, peste 150 dintre semnale au fost aprobate, iar juriul concursului „Țintește falsul!” a decis să ofere cinci premii mari și șapte premii de încurajare celor mai activi participanți. Câștigătorii, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au primit cadouri cu imprimeurile campaniei STOP FALS! și diverse materiale promoționale.

 • 21 Martie 2024

  Cei care urmăresc activitatea și apreciază eforturile Asociației Presei Independente (API) de promovare a dezvoltării durabile a jurnalismului de calitate sunt încurajați să redirecționeze către API 2% din impozitul pe venit până la 30 aprilie 2024. Începând cu anul 2024, depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit este posibilă doar on-line.

 • 13 Februarie 2024

  În preajma sărbătorilor pascale din acest an, lângă piața agricolă din Colibași, raionul Cahul, se vor deschide șase căsuțe construite în stil rustic, destinate comerțului cu produse locale și articole de artizanat. Amenajarea căsuțelor face parte din proiectul „Orășelul Rustic”, cu drag din Colibași – premisă pentru promovarea patrimoniului rural tradițional”, implementat în cadrul Programului „Satul European Express”. Înainte de a depune dosarul la concursul de finanțare, primăria le-a cerut sătenilor să aleagă, prin intermediul votului online, ce obiect de infrastructură ar vrea să fie renovat. Oamenii și-au dat votul pentru „orășelul rustic”.

 • 31 Ianuarie 2024

  Еще 16 профессионалов и профессионалок СМИ, гражданских активистов и активисток со всей страны, включая левобережье Днестра, укрепили свои знания в области правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительной тематики. Учебная сессия «Слова, имеющие значение: Стратегии правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительных тем», также как и тренинг, проведенной в декабре 2023 года, является частью программы «Масс-медиа за Мир и Равенство на обоих берегах Днестра». Учебное мероприятие, организованное «ООН Женщины» и API, состоялось 24-25 января 2024 года в одном из туристических комплексов в Вадул-луй-Водэ.

 • 15 Ianuarie 2024

  Ai depistat informații false sau tendențioase în mass-media și/sau pe rețelele sociale? Raportează-le pe Semnale.stopfals.md și participă la concursul „Țintește falsul!”, lansat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md.

 • 29 Decembrie 2023

  Peste 500 de tineri vulnerabili din medii socio-economice dificile din România, Ungaria și Republica Moldova au participat, prin proiectul InMedia, la activități de educație media care să îi ajute să facă față haosului informațional. Materialele de educație media incluzivă dezvoltate în cadrul proiectului derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de Asociația Turul Madár și Centrul pentru Resurse Civice din România, Fundația Artemisszió din Ungaria și Asociația Presei Independente din Republica Moldova sunt acum disponibile gratuit pentru publicul larg. Resursele publicate în limbile română, engleză și maghiară pot fi accesate pe site-ul proiectului, medialiteracy.ro.

 • 22 Decembrie 2023

  Asociația Presei Independente (API) a prezentat rezultatele celei de-a doua runde de monitorizare a instituțiilor media din perspectiva diversității și incluziunii în cadrul unui eveniment desfășurat la 22 decembrie. Evenimentul a fost organizat de API în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II", componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament", finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

 • 20 Decembrie 2023

  Instituțiile mass-media au carențe la planificarea și realizarea subiectelor jurnalistice despre corupție în unele domenii de interes public. Numărul materialelor tematice este relativ mic, se publică preponderent știri scurte în detrimentul relatărilor cu elemente de analiză a fenomenului corupției, iar unele instituții media aleg să preia articole de calitate îndoielnică din alte surse. Aceste și alte constatări se conțin în cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-media privind reflectarea corupției în unele domenii de interes public, prezentat de API în cadrul unui club de presă. Evenimentul s-a desfășurat la 19 decembrie 2023 și a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

 • 20 Decembrie 2023

  Participanții la Forumul Mass-Media 2023 aprobă următoarea rezoluție:

 • 11 Decembrie 2023

  Participanții la ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, care s-a desfășurat la 4-5 decembrie 2023 în municipiul Chișinău, au aprobat proiectul Rezoluției Forumului (a se vedea mai jos). Până joi, 14 decembrie 2023 inclusiv, jurnaliștii și instituțiile mass-media din țară pot transmite propuneri de completare a textului Rezoluției pe adresa electronică a Consiliului de Presă (consiliuldepresa@gmail.com).

 • 04 Decembrie 2023

  Peste 160 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, profesori și studenți de la facultățile de jurnalism participă la Forumul Mass-Media 2023, care a început luni la Chișinău. La evenimentul care va dura două zile, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice și autorităților de reglementare, experți naționali și de peste hotare.