• 12 April 2023

  "Protection of Information Space: Countering New Threats" was the theme of a debate with the participation of representatives of parliamentary standing committees, the audiovisual regulatory authority, public institutions, security experts, journalists and activists. The debate focused on the need to strengthen social cohesion and to increase the culture of education in the field of security for a better understanding by citizens of this vital issue for the existence of the state. The event was organized on 11 April 2023 by the Association of Independent Press (API) in partnership with the international organization Institute for War and Peace Reporting (IWPR).

 • 04 October 2022

  Eficiența politicilor publice de luptă împotriva dezinformării și acțiunile necesare pentru asigurarea securității informaționale au fost principalele subiecte ale dezbaterii „Combaterea dezinformării în Republica Moldova: tendințe și impact”, organizată recent de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu organizația internațională Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR). La eveniment au participat peste 40 de persoane, inclusiv deputați și membri ai comisiilor parlamentare, reprezentanți ai unor instituții publice și autorități de reglementare, experți, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.

 • 28 June 2022

  Sisteme de suport pentru instituțiile mass-media care produc materiale jurnalistice de calitate și răspund interesului public există în mai multe țări ale Uniunii Europene, iar o asemenea mecanism de susținere ar putea fi aplicat și în Republica Moldova. Despre asta au discutat participanții la o dezbatere, organizată recent de Asociația Presei Independente (API). Evenimentul s-a desfășurat în format online, cu participarea a 36 de persoane, inclusiv deputați în Parlament, reprezentanți ai unor ministere și alte instituții publice, jurnaliști și experți media din țară și de peste hotare.

 • 25 June 2022

  Moldovan legislation on adoption is good and the existing procedures must be respected in order to safeguard the supreme interest of the child, i.e. to ensure adequate conditions for his/her harmonious growth and development. Adoption procedures can be improved, and so can communication among authorities, specialists and adoptive parents. These and other views were expressed by participants at the round table “Adoption Procedure: How To Make It Accessible and Friendly to Parents and Children," held by API in partnership with Civic Association “Shelter and Care" (Adăpost și Alinare) on 23 June 2022.

 • 24 March 2022

  Ministerul Justiției elaborează un proiect de lege pentru completarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a extinde vârsta și a categoriile de infracțiuni la audierea în condiții speciale a minorilor. În același timp, experții recomandă autorităților să urgenteze crearea și dezvoltarea serviciilor de asistență integrată, care ar consolida sistemul național de protecție a copilului. Despre aceste și alte aspecte au discutat cei 35 de participanți la masa rotunda „Cum asigurăm o justiție prietenoasă copiilor victime sau martori ai infracțiunilor?”, desfășurată pe 22 martie a.c. de Asociația Presei Independente (API) și Centrul Național de Prevenire a Abuzului fată de Copii (CNPAC) în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.

 • 15 December 2021

  The national program on the social inclusion of people with disabilities for 2017-2022 does not clearly delimit the responsibilities of the Superior Council of Magistracy (SCM), of the Court Administration Agency (CAA) and of courts of law on court accessibility. Experts recommend to the authorities to include concrete duties as well as to ensure the financing of works for equipping courts with access ramps and other conditions for access to justice of people with different forms of disability. On 14 December inst., API and the Center for the Rights of People with Disabilities (CRPD) held a roundtable “How to Ensure Access to Courts for People with Disabilities,” and the participants discussed the existing issues and the measures required for this purpose.

 • 04 November 2021

  Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o ședință publică a comisiei parlamentare speciale, în cadrul căreia va fi examinat raportul de evaluare a activității Centrului Național Anticorupție (CNA). Despre asta a anunțat Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova, la masa rotundă „Evaluarea activității autorităților anticorupție: Cine? De ce? Cum?”, desfășurată de API la 2 noiembrie a.c. Ea nu exclude că raportul va conține recomandări de demisie a conducerii CNA. Atât experții societății civile, cât și reprezentanții instituțiilor anticorupție pledează pentru un proces de evaluare transparent și criterii de performanță clar stabiliți prin lege.

 • 01 October 2021

  Unele modificări la legislația privind integritatea în serviciul public, votate recent de Parlament în prima lectură, ar putea îngreuna activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Experții anticorupție și reprezentanții ANI care au participat la masa rotundă „Noile inițiative legislative de eficientizare a activității ANI: plusuri și minusuri”, desfășurată de Asociația Presei Independente (API) pe 28 septembrie, le solicită autorilor proiectului de lege să reformuleze unele amendamente înainte de adoptarea în lectură finală.

 • 25 August 2021

  La 24 august a.c., în localitatea Vadul lui Vodă din mun. Chișinău, a avut loc evenimentul de totalizare a rezultatelor proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de API în perioada 2020-2021 și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung (KAS). La început au fost premiați câștigătorii unui concurs pentru elevi și eleve la tema bunei guvernări, iar în partea a doua a evenimentului s-a desfășurat o discuție cu experții și cu beneficiarii proiectului - reprezentanți ai autorităților locale și jurnaliști din mass-media regionale.

 • 24 August 2021

  Gradul de satisfacție a cetățenilor față de felul cum autoritățile locale îi consultă în procesul de luare a deciziilor și la cheltuirea banilor publici, diferă de la un oraș la altul, iar cel puțin o treime din respondenți sunt nemulțumiți de comunicarea cu primăria și consiliul local. Datele se conțin în „Studiul privind percepția respectării principiilor bunei guvernări și a necesităților de informare ale cetățenilor în șase orașe-reședință de raion: Dondușeni, Fălești, Hîncești, Rezina, Căușeni, Basarabeasca”, lansat de Asociația Presei Independente (API) la 24 august a.c., în cadrul mesei rotunde de totalizare a rezultatelor proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”.

 • 03 August 2021

  Astăzi, oamenii se informează tot mai mult de pe Internet, accesând site-urile de știri sau rețelele sociale de la serviciu, când stau în stații sau merg în transportul public, iar cele mai importante știri ajung la public imediat, nu doar seara la buletinul de știri de la televizor. Astfel, cota de audiență a platformelor online crește, în special a portalurilor de știri care țin de domeniul social-politic, iar în campaniile electorale acestea devin primele surse de informații. Despre felul cum a reflectat presa online campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 s-a vorbit la dezbaterea „Alegerile 2021 și presa online: între informare obiectivă și angajament politic”, organizată de Asociația Presei Independente (API) la 30 iulie.

 • 02 August 2021

  În ultimii cinci ani, procesul de reformare a sistemului național de integritate s-a desfășurat anevoios și fără rezultate importante, iar una din cauze a fost lipsa voinței politice și a acțiunilor ferme de a schimba starea de lucruri. Cadrul normativ în acest domeniu rămâne în continuare defectuos, iar actorii politici și partidele care s-au aflat la guvernare au urmărit mai degrabă interese de grup decât interesele cetățenilor și ale societății în general. În cadrul mesei rotunde „Cinci ani de activitate a ANI: așteptări, provocări, rezultate”, desfășurată la 30 iulie a.c., experții au analizat indicatorii de performanță ai ANI și au formulat o serie de recomandări, inclusiv pentru noua guvernare, de la care se așteaptă reforme și acțiuni concrete în domeniul anticorupție.