• 01 March 2024

    Spațiul public din Republica Moldova continuă să fie afectat de numeroase falsuri și manipulări informaționale. În majoritatea cazurilor, dezinformările sunt lansate și promovate de surse ale propagandei pro-Kremlin și vizează domeniile social, al securității și apărării, precum și procesul de integrare europeană al R. Moldova. Anul trecut, Stopfals.md a demontat peste 150 de falsuri și manipulări. Vă prezentăm zece dintre cele mai grave falsuri și vă explicăm care este, de fapt, realitatea.

  • 01 March 2024

    Promovarea narațiunilor false despre NATO a luat amploare în R. Moldova odată cu începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Cele mai răspândite narațiuni de acest fel sugerează că NATO luptă cu Rusia în Ucraina, intenționează „să pătrundă” în Moldova prin regiunea transnistreană, se pregătește să atace Moldova sau va deschide aici un laborator biologic sau o bază militară. Falsurile sunt propagate de diverse canale de comunicare, inclusiv de conturi de social media și de mass-media controlate de Rusia sau de agenți de dezinformare conectați la Kremlin, printre care și politicieni. Potrivit experților consultați de Stopfals.md, narațiunile respective au scopul de a răspândi frică și neîncredere în Alianța Atlanticului de Nord, dar și de a diminua susținerea populației pentru dezvoltarea unui parteneriat cu NATO.

  • 23 February 2024

    În ultimii ani, Republica Moldova a urcat în clasamentul internațional de măsurare a percepției corupției. Astfel, potrivit Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2023, făcut public recent de Transparency International (TI), țara noastră a înregistrat un scor de 42 de puncte, acumulând în ultimii cinci ani, o creștere de 10 puncte în clasament. Între timp, și cetățenii sunt mai activi la sesizarea actelor de corupție. Datele Centrului Național Anticorupție (CNA) arată că pe parcursul anului trecut s-a majorat numărul sesizărilor înregistrate la Linia Fierbinte a CNA.

  • 23 February 2024

    Republica Moldova va fi atrasă în război și va fi transformată într-o a doua Ucraină dacă se aliază cu europenii, ucrainenii abia așteaptă să atace Transnistria, tancuri NATO din România intră în R. Moldova, iar refugiații ucraineni sunt răsfățați în detrimentul populației locale. Acestea sunt cele mai intens circulate narațiuni ale dezinformării pro-Kremlin, lansate în spațiul media de la noi în cei doi ani de când a început războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. StopFals.md a selectat cele mai frecvente falsuri din timpul războiului și le-a comentat împreună cu experții Andrei Curăraru și Ion Tăbârță.

  • 13 February 2024

    În preajma sărbătorilor pascale din acest an, lângă piața agricolă din Colibași, raionul Cahul, se vor deschide șase căsuțe construite în stil rustic, destinate comerțului cu produse locale și articole de artizanat. Amenajarea căsuțelor face parte din proiectul „Orășelul Rustic”, cu drag din Colibași – premisă pentru promovarea patrimoniului rural tradițional”, implementat în cadrul Programului „Satul European Express”. Înainte de a depune dosarul la concursul de finanțare, primăria le-a cerut sătenilor să aleagă, prin intermediul votului online, ce obiect de infrastructură ar vrea să fie renovat. Oamenii și-au dat votul pentru „orășelul rustic”.

  • 05 February 2024

    Rezultatele activității Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt sub așteptări, în pofida creșterii graduale a finanțării din partea statului. De această părere sunt experții anticorupție, care remarcă necesitatea unei „analize fundamentale a instituției”. De cealaltă parte, reprezentanții ANI afirmă că angajații își îndeplinesc onest misiunea, iar cea mai mare provocare este „salarizarea necorespunzătoare a inspectorilor de integritate”.

  • 25 January 2024

    Republica Moldova se înarmează la ordinul SUA, autoritățile împing țara în război și se pregătesc să atace militar regiunea transnistreană, Ucraina va transforma R. Moldova într-un hub pentru livrarea echipamentelor militare, iar NATO construiește, pe teritoriul Republicii Moldova, o bază militară. Acestea sunt printre cele mai importante falsuri despre securitate și apărare, promovate în 2023 în spațiul public din Republica Moldova. Stopfals.md le-a analizat și vă prezintă cine a promovat falsurile și care este, de fapt, realitatea.

  • 23 January 2024

    Unele cadre medicale care lucrează în instituțiile de stat „conving” pacienții care au apelat la serviciul public de sănătate să se trateze, contra unor sume impunătoare de bani, la centrele de sănătate din sistemul privat. Pacienții sunt asigurați că, astfel, vor beneficia de tratament mai rapid și mai calitativ. Un astfel de caz a avut loc la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” din Chișinău. Ministerul Sănătății condamnă astfel de acțiuni și încurajează cetățenii, care se confruntă cu situații similare, să le raporteze.

  • 18 January 2024

    Majoritatea populației Republicii Moldova este împotriva aderării la Uniunea Europeană (UE), care nu-și mai poate permite extinderea pentru că nu mai are resurse și oferă R. Moldova doar credite la dobânzi exorbitante. În același timp, UE condiționează oferirea de granturi prin creșterea vârstei de pensionare și propaganda LGBT, iar Parlamentul European a cerut Republicii Moldova să legalizeze căsătoriile dintre persoanele de același sex și să permită vânzarea pământului către străini. Aceste falsuri au fost printre cele mai intens promovate în anul 2023 în Republica Moldova, atunci când vorbim despre procesul de aderare la Uniunea Europeană și relația cu blocul comunitar. Falsurile au fost propagate în mod special de politicieni pro-ruși și publicații online cu politică editorială pro-Kremlin.

  • 27 December 2023

    Până la 1 septembrie 2024, asociațiile de părinți din școli și grădinițe ar urma să fie lichidate sau statutul acestora să fie modificat pentru a fi eligibile pentru mecanismul 2%. Un proiect de lege, prezentat de deputata PAS, Larisa Novac, în cadrul unui briefing din 29 septembrie, a fost supus dezbaterilor în Legislativ. Managerii de instituții, dar și părinții au păreri diferite la acest subiect, iar experții anticorupție consideră că asociațiile trebuie lichidate. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu deține informații privind numărul exact al acestora, iar Procuratura Generală nu a examinat plângeri din partea părinților pe faptul colectării ilicite a banilor în contul asociațiilor.

  • 18 December 2023

    Elevii Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska" din satul Vișniovca, raionul Cantemir, se vor bucura de căldura din instituție pe timp de iarnă, iar administrația școlii-de facturi mai mici pentru energia termică. De câțiva ani, cetățenii și autoritățile publice locale (APL) optează pentru eficientizarea energetică și reducerea consumului de energie și de CO2. Mai bine de cinci ani, localitatea este semnatară a Convenției primarilor privind clima și energia - mișcare europeană în care sunt implicate APL și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă. În prezent, gimnaziul este în proces de termoizolare, lucrări desfășurate în cadrul Programului „Satul European”.

  • 15 December 2023

    Achizițiile publice sunt un domeniu expus riscurilor de corupție, în condițiile în care acest sector implică cheltuieli publice consistente alocate pentru procurarea bunurilor, serviciilor și lucrărilor. Corupția în acest domeniu poate lua forme multiple – de la atribuirea contractelor guvernamentale persoanelor cunoscute, în detrimentul unui proces transparent și competitiv, până la formarea monopolurilor în scopul manipulării procedurii de licitație. Deși cadrul legal în sectorul achizițiilor stabilește reguli clare pentru procesul de achiziții, fraudele în acest domeniu persistă. Datele oficiale arată că, timp de cinci ani, în Republica Moldova au fost comise peste 70 de infracțiuni ce vizează achizițiile publice. În această perioadă, instanțele de judecată au emis o singură sentință de condamnare.