• 29 November 2022

  La sfârșitul lunii octombrie curent, Parlamentul a adoptat modificări la legea privind asistența juridică garantată de stat. Una din prevederi se referă la majorarea nivelului de venit al persoanelor care pot beneficia de asistență juridică calificată gratuită (consiliere juridică, servicii din partea avocaților etc.). Astfel, vor avea de câștigat persoanele cu venituri mai mici decât salariul lunar în sectorul real al economiei, care în prezent este de 3 500 de lei (până acum acest indice era de 2 283 de lei).

 • 21 November 2022

  Violența față de femei și fete este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului. În lume, un miliard de femei au trăit o formă de violență doar pentru că sunt femei. În R. Moldova, circa 14% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale și 10% dintre copii au fost supuși violenței sexuale.

 • 18 November 2022

  La 40 de ani, după ce a muncit în alte domenii decât zootehnia, a ales să-și creeze o fermă, unde crește câteva zeci de animale. E povestea Olesei Plăcintă din satul Semeni, raionul Ungheni, care are grijă în fiecare zi de capre, oi și vaci. Mulge animalele, iar din lapte face brânză, după o metodă tradițională.

 • 10 November 2022

  Valea Mare, comună amplasată în rezervația peisagistică cu același nume din raionul Ungheni, și-a propus să combată violența în bază de gen, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE), prin intermediul UN Women și UNICEF. Un centru de asistență pentru victimele violenței, cu accent pe confidențialitate, a fost deschis aici, inclusiv pentru Buzduganii de Jos, Buzduganii de Sus și Morenii Vechi, sate care fac parte din comună. Totodată, la Grădinița din Buzduganii de Jos a fost reparată și deschisă o sală de educare și îngrijire, care permite suplimentarea cu 20 a numărului de copii care pot frecventa grădinița. Din cauză că până acum era deficit de locuri în grădiniță, unele mame cu copii mici stăteau acasă. Acum, ele se pot reintegra pe piața muncii.

 • 08 November 2022

  În ultimii ani, poluarea mediului a atins proporții îngrijorătoare în Republica Moldova, din cauza comportamentului iresponsabil al oamenilor și al entităților economice, care poluează conștient mediul, profitând de lacunele din legislație, inclusiv de faptul că sancțiunile sunt foarte blânde. Pentru a redresa situația, Ministerul Justiției (MJ) pregătește un proiect de lege de modificare a Codului Penal (CP), care are scopul să introducă infracțiuni de mediu noi și să înăsprească pedepsele existente. Ecologiștii salută aceste inițiative, dar susțin că doar aceste măsuri nu sunt suficiente.

 • 04 October 2022

  Decăderea din drepturile părintești este ultimul resort prin care autoritățile îi apără pe copiii în situație de risc. Specialiștii în protecția drepturilor copilului spun că separarea de părinți și scoaterea din familie este o măsură extremă, care se aplică atunci când alte acțiuni întreprinse nu mai au efect, și atunci când aceasta ar fi singura soluție de a îndepărta copiii de mediul în care le este amenințată viața, sănătatea și dezvoltarea. Am discutat subiectul cu două specialiste în protecția drepturilor copilului, angajate recent la primăriile Todirești și Pârlița din raionul Ungheni.

 • 17 September 2022

  În republica Moldova funcționează centre de asistență și consiliere destinate agresorilor familiali. În cadrul programelor de terapie, ei învață să-și controleze emoțiile și comportamentul abuziv.

 • 02 September 2022

  La 28 iulie 2022, Parlamentul a adoptat modificări la Legea privind administratorii autorizați, cu scopul de a responsabiliza administratorii autorizați, inclusiv prin sancționarea acestora pentru încălcarea în mod intenționat a legii și cauzarea prejudiciilor statului și oamenilor. Inițiativa a venit din partea Ministerului Justiției, îngrijorat de numărul mare de sesizări și petiții privind pretinse abateri săvârșite de administratorii autorizați (peste 200 timp de șase luni).

 • 05 July 2022

  As part of Meta’s fight against misinformation, we partner with independent, third-party fact-checkers around the world, who review and rate the accuracy of the content. Today we're expanding Meta’s third-party fact-checking program in Moldova, announcing a new partnership with Stopfals.md, a fact-checker certified through the non-partisan International Fact-Checking Network.

 • 16 May 2022

  În R. Moldova, procedura de stabilire a gradului de dizabilitate este complicată și anevoioasă. Legea obligă persoanele cu probleme de sănătate, chiar și pe cei cu dificultăți severe, să-și confirme dizabilitatea anual sau chiar semestrial, iar asta le creează probleme multiple. Oamenii sunt nevoiți să cheltuie timp și bani pe drum, să aștepte în rând la medici, iar uneori chiar să ofere mită ca să grăbească lucrurile. Pentru a simplifica procedura de obținere a gradului de dizabilitate, a elimina lacunele existente, dar și corupția din sistem, în viitorul apropiat vor fi făcute mai multe modificări la actele normative în vigoare.

 • 29 March 2022

  Mamele care au copii de până la trei ani vor avea posibilitatea să revină mai devreme la serviciu după naștere, iar angajatorii să ofere salariaților unele servicii de îngrijire a copilului la locul de muncă. Modificările aprobate recent de Parlamentul R. Moldova la Codul muncii și Codul educației vor contribui la extinderea serviciilor alternative de îngrijire și educare a copiilor, asigurând condiții pentru ca părinții să poată combina viața personală și obligația de îngrijire a copiilor cu viața profesională.

 • 17 March 2022

  Au fost desemnați cei 25 de câștigători ai primului test de verificare a „anticorpilor” la dezinformarea despre COVID-19 și vaccinare, lansat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Majoritatea câștigătorilor sunt persoane tinere cu o gândire critică dezvoltată și capacitate de analiză a informației. Pentru a le da posibilitate și altor consumatori de produse media să-și verifice „anticorpii” la dezinformare, API și Stopfals.md lansează al doilea test la aceeași temă. Concursul are loc după același principiu: primul „testat” negativ - primul premiat!, adică vor fi premiate primele 25 de persoane care vor răspunde corect la întrebările testului.