back

API a premiat jurnaliștii care promovează diversitatea și toleranța în media

04 December 2023

Organizatorii și premianții concursului. Foto: API


Asociația Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială, ediția a II-a, în cadrul unui side event al Forumului Mass-Media 2023 - „Posaganda pentru drepturile omului”. Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

„Posaganda pentru drepturile omului” a fost genericul evenimentului de premiere a jurnaliștilor, care încurajează mass-media să promoveze demnitatea umană și să elimine diferite tipuri de discriminare și marginalizare socială. Evenimentul a inclus premierea câștigătorilor concursului desfășurat de API în perioada 10 mai - 31 iulie 2023. De asemenea, participanții la eveniment au participat la rezolvarea unui test despre cum poate fi asigurată respectarea drepturilor omului în materialele jurnalistice.

 

Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a subliniat importanța asigurării unui peisaj media diversificat și incluziv, care să garanteze accesul la informații fiabile și la participarea civică pentru toți, în special pentru persoanele care sunt sau se simt excluse, vulnerabile sau expuse riscului de a fi lăsate în urmă. „Uniți în diversitate” este un mesaj semnificativ pentru poporul elvețian. Este o bază puternică pentru reziliență, pace și prosperitate. În calitate de partener de dezvoltare al Moldovei, Elveția sprijină instituțiile media și jurnaliștii, ca parte a unui program de promovare a angajamentului cetățenilor și comunității, pentru a îmbunătăți calitatea reflectării în media a grupurilor vulnerabile sau discriminate și pentru a le oferi acestora platforme pentru a-și exprima și dezbate opiniile”.

 

În urma jurizării celor peste 90 de materiale jurnalistice depuse în concurs au fost desemnați următorii câștigători:

 

Categoria Presă scrisă și online:

 

Liuba Maxim, Radio Europa Liberă Moldova, pentru materialele „Timpurile s-au schimbat” | Cunoașterea limbii române, între necesitate și lipsă de specialiști și Cum învață Moldova | Școala incluzivă, între reformă și realitate.

 

Liudmila Topal, Bas TV, pentru articolele «Я не могу без слёз смотреть видео растерзанного Мариуполя!». Среди покинувших город — бывшая учительница из Басарабяски și Украинки на чужбине. Спасаясь от войны.

 

Tatiana Beghiu, Moldova.org, pentru materialele Singuri în fața vulnerabilității. Cum anii ajung să-ți impună limite și Bohodara vrea acasă.

 

Categoria Audiovizual:

 

Daria Slobodcicova, Newsmaker.md, pentru articolele Hate in Moldova. Как пытаются рассорить молдаван и украинцев și Осторожно, хейтспич! Что делать, если вам мешают гей-парады.

 

Adela Șevciuc, proiectul media CU SENS, pentru materialele Tratată cu tortură și Romi ucraineni în refugiu.

 

Categoria Fotografie:

 

Andrei Mardari, pentru fotografia cu o fetiță refugiată din Ucraina la vama Palanca și pentru fotografia cu un bărbat în scaun cu rotile care strânge lemne pentru iarnă.

 

Categoria Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism:

 

Olga Afanas pentru două interviuri din seria Ea ia totul de la viață cu Victoria Boțan și altul cu Irina Strătilă.

 

Vasile Lipcean pentru materialul Împreună îl putem ajuta pe Radu Raicu să-și vadă editată prima carte de versuri și Marina Hajder, despre dragoste, creație și sacrificii.

 

Câștigătorii au fost premiați cu certificate cadou pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare activității de jurnalist.

 

La concurs au depus dosarele și 6 redacții ale instituțiilor media din întreaga țară care au politici editoriale și practici de abordare complexă a subiectelor care vizează grupurile vulnerabile și marginalizate, promovând beneficiile diversității și ale incluziunii. Astfel, deținătoarea trofeului pentru Diversitate și Incluziune 2023 a fost desemnată redacția OamenisiKilometri.md, pentru materialele „Potcovim” violența? și  Mohamed și muntele de ură. Redacției i s-a oferit trofeul pentru diversitate și incluziune, care reprezintă o fuziune dintre elementele media și simbolul toleranței.

 

Concursul a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, pentru  a stimula comunitatea jurnalistică să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate. Mai multe informații despre concurs puteți accesa aici. Concursul va continua în următorii ani pentru a încuraja profesioniștii media să abordeze continuu și profesionist subiectele ce țin de toleranță și diversitate în toate formele ei.

 

Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.