back

Societatea civilă din Rezina vrea să aibă mai multe oportunități de a se implica în procesul de luare a deciziilor

01 August 2021

Participanții la masa rotundă discută pe marginea rezultatelor de monitorizare a APL Rezina


Activiștii și reprezentanții societății civile din orașul Rezina nu sunt mulțumiți de felul cum funcționează mecanismele de conlucrare și de consultare a opinie publice în diverse probleme importante pentru comunitate. Ei solicită de la autoritățile publice locale (APL) reguli mai clare de colaborare și o implicare mai activă a ONG-urilor locale în examinarea proiectelor de decizii importante pentru cetățeni, la fel să fie acceptați în grupul de lucru privind achizițiile publice. Aceste și alte recomandări se conțin și în Raportul de monitorizare privind transparența APL Rezina, rezultatele căruia au fost prezentate de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unei dezbateri, care a avut loc la sfârșitul lunii iulie.

În comparație cu alte orașe din țară, unde experții API monitorizează transparența administrațiilor locale, situația în Rezina este mult mai bună. Totodată, potrivit Portalului de transparență locală, Primăria Rezina a fost evaluată cu 43% din 100% posibile în Clasamentul privind transparența în anul 2020, ocupând poziția 10 din cele 60 de localități evaluate. În cadrul unei mese rotunde, desfășurate în sala de ședințe a Primăriei Rezina, experta API Mariana Kalughin a menționat că nu au fost identificate probleme grave în ceea ce privește procesul bugetar, însă autoritățile locale din orașul Rezina nu asigură în totalitate transparența procesului de luare a deciziilor, cât și transparența propriu-zisă a activității primăriei. „Am recomandat, între altele, Primăriei și Consiliului orășenesc să dezvolte reguli interne privind consultarea cu societatea civilă a proiectelor de decizii și să instituționalizeze mecanisme în acest sens. De asemenea, să publice rapoarte anuale privind transparența decizională. Există câteva acțiuni care consolidează încrederea cetățenilor în autoritățile locale și care trebuie realizate: publicarea pe diverse platforme online, panouri a  rezultatelor controalelor efectuate în privința APL, elaborarea unor instrucțiuni/ghiduri pentru locuitori ca să-i ghideze cum să depună o petiție, publicarea rezultatelor examinării acestor petiții etc.”, a specificat M. Kalughin.

 

O altă expertă API, Diana Enachi, a recomandat să fie revizuită și îmbunătățită pagina web și modul de publicare a datelor despre achizițiile publice, în special să fie separate informațiile privind lansarea achizițiilor de cele privind rezultatele procedurii de atribuire. Îmbunătățirea accesului la informațiile despre achizițiile publice poate fi realizată prin detalierea în planurile de achiziții și în rapoartele de monitorizare a achizițiilor, a sumelor pentru bunuri, lucrări și servicii.

 

Primarul orașului Rezina Simion Tatarov a recunoscut că se uită cu invidie la APL-urile din alte orașe care ocupă locuri mai bune în clasamentul pe țară privind transparența și își dorește să le depășească. Totodată, el a invocat o serie de probleme ale primăriei, cum ar fi resursele financiare limitate pentru a angaja și motiva specialiști buni, dar și lipsa unei autonomii financiare locale autentice. El i-a acuzat pe unii consilierii locali că se împotrivesc aprobării unor proiecte bune pentru oraș, inclusiv finanțate din fonduri europene, iar timp de un an și jumătate nu au făcut altceva decât să-și promoveze interese la întreprinderile locale, unde Consiliul orășenesc este fondator. Primarul le-a mulțumit expertelor API pentru recomandări și a promis că va ține cont de ele, iar printre priorități el a menționat crearea pe site-ul orașului a unor module anticorupție, care să asigure o transparență mai largă a activității. De menționat că din cei 9 consilieri locali care au confirmat participarea la dezbatere, în sală au fost prezenți doar doi, care însă nu s-au implicat în discuții nu au infirmat acuzațiile primarului.

 

Liuba Stavinschi, președinta Asociației Obștești „Nufărul”, care este și consilieră raională, a menționat că are o conlucrare foarte bună cu primăria în diverse proiecte de dezvoltare a comunității. Totuși, datele unei chestionări, efectuat anterior în rândul locuitorilor urbei, arată că peste 90% din respondenți nu sunt mulțumiți de felul cum colaborează primarul și consilierii locali, iar consecințele se răsfrâng asupra cetățenilor. Ea  a remarcat nivelul scăzut de pregătire al consilierilor și le-a recomandat partidelor politice din care fac parte să-i instruiască mai bine ca să poată face față cerințelor de administrare a treburilor localității.

 

La rândul lor, Angela Zaharova, directoarea postului de televiziune local ELITA TV și Andrei Bordian, președintele Asociației obștești „Orizont”, i-au solicitat primarului să-i invite la toate ședințele unde se discută chestiuni importante pentru cetățeni, să fie publicate proiectele de decizie cu mult timp înainte de adoptarea acestora, iar toate documentele aprobate să fie publicate obligatoriu.

 

 Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată AICI.

 

În cadrul unui proiect de promovare a bunei guvernări, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hîncești, Căușeni și Basarabeasca, fiind evaluată starea de lucruri la acest capitol în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Până acum au fost elaborate și prezentate public rapoarte de monitorizare pentru orașele DondușeniBasarabeascaCăușeni și Hîncești.

 

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Rezina

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.