back

Redescoperirea dezbaterilor comunitare

03 February 2021

Captură Zoom.us


Redacțiile a 10 portaluri de știri regionale, beneficiare ale unui program al API de asistență pentru dezvoltarea surselor online, vor desfășura în următoarele luni dezbateri pe teme de interes comunitar. Cum să organizeze dezbateri interactive pentru a răspunde necesităților oamenilor și a contribui la soluționarea problemelor comunitare, redactorii și reporterii au aflat la un webinar tematic de două zile, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

„Unul din scopurile programului de asistență pentru dezvoltarea portalurilor regionale este ca acestea să devină platforme de interes public în înțelegerea mai largă a acestei noțiuni. Altfel spus, să furnizeze publicului nu doar știri operative, bine documentate și echilibrate, dar și să fie alături de oameni, contribuind la soluționarea problemelor de care se ciocnesc locuitorii, inclusiv prin desfășurarea unor dezbateri comunitare la care pot fi identificate soluții”, a spus la începutul webinarului Petru Macovei, directorul executiv API.

 

Cele două trainere – Veronela Pruteanu, expertă în organizarea și mobilizarea comunitară, și Valeria Batereanu, reporteră a portalului Diez.md, le-au povestit participanților despre specificul unei dezbateri comunitare, cum se identifică o problemă comunitară care ar putea fi subiectul unei dezbateri media, pașii care trebuie urmați pentru a organiza și a desfășura o dezbatere interesantă, participativă și eficientă, cum se promovează un eveniment pentru o mai bună participare etc. Un accent special s-a pus pe rolul moderatorului dezbaterii și pe documentarea temeinică a subiectului înainte de discuțiile propriu-zise. În prima zi a instruirii, cei 14 participanți și participante au fost rugați să formuleze care ar fi, în opinia lor, cele mai actuale probleme din comunitatea lor, iar pentru a doua zi ei au trebuit să-i întrebe același lucru pe câțiva oameni necunoscuți. Prin comparația răspunsurilor, audiența s-a convins că viziunile privind problemele comunitare sunt diferite, iar jurnaliștii trebuie să consulte opiniile locuitorilor și să-i implice în dezbateri pentru a-i mobiliza să participe la soluționarea acestor probleme.

 

„Organizarea comunitară este un proces democratic continuu, prin care oamenii sunt aduşi împreună pentru a acţiona în interesul lor comun. Aceştia identifică probleme şi soluţii, apoi acţionează pentru ca acele soluţii să devină realitate”, a spus Veronela Pruteanu. Ea le-a povestit participanților despre dezbaterile și alte acțiuni de implicare comunitară desfășurate în orașul Durlești, îndemnând portalurile de știri regionale să susțină și să încurajeze participarea locuitorilor în procesul decizional, contribuind la o comunicare mai eficientă între cetățeni și autorități.

 

Valeria Batereanu a prezentat și a comentat toate etapele care trebuie parcurse în procesul de pregătire și desfășurare a dezbaterii, de la documentarea și confirmarea problemei, identificarea invitaților și comunicarea cu aceștia, stabilirea zilei și a orei când va avea loc dezbaterea, a scenariului și regulilor dezbaterii, până la promovarea evenimentului și asigurarea tuturor detaliilor tehnice. „Crearea unui eveniment în rețelele sociale ajută la promovarea activității pe care o planificați, în cazul dat, a dezbaterii comunitare. Acest lucru este important nu doar pentru promovare, dar și pentru targhetarea publicului pentru care desfășurăm dezbaterea și comunicarea cu el. Peretele evenimentului din rețelele sociale este cel mai bun loc unde poți interacționa cu invitații. Permiteți-le să comunice cu voi și între ei”, le-a recomandat Valeria colegilor din presa regională.

 

Chiar dacă unii dintre participanți au multă experiență în organizarea dezbaterilor, webinarul i-a ajutat să redescopere anumite secrete profesionale în acest domeniu, dar și să învețe lucruri noi. „Am mai organizat dezbateri până acum, însă acest training a fost o adevărată descoperire pentru mine! Am înțeles mai bine conceptul de dezbatere comunitară și anume că trebuie nu doar să constatăm fapte și să ascultăm promisiunile politicienilor sau a funcționarilor, dar și să căutăm posibile soluții ale problemelor comunitare, împreună cu locuitorii. Mi-a plăcut modalitatea propusă de Veronela și Valeria pentru a identifica problemele care cu adevărat îi preocupă pe oameni, or, nouă deseori ne pare că știm mai bine care sunt problemele și uităm să-i întrebări pe locuitori ce cred ei despre asta. Iar asta este foarte util, indiferent câtă experiență jurnalistică ai”, spune Lidia Gadarag, redactora portalului Tuk.md din Taraclia.

 

„Nu este prima instruire la această temă la care particip, însă webinarul de azi a fost diferit de celelalte, şi asta mă bucură. Mi-a fost util pentru că am aflat mai multe detalii despre planificarea dezbaterilor, despre identificarea temelor de interes comunitar, promovarea pe reţele, mi-a plăcut și exerciţiul practic”, menționează Svetlana Cernov, redactora portalului Estcurier.md din Criuleni.

 

În prima jumătate a anului 2021, beneficiarii Programului de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni vor beneficia de mini-granturi de câte $4000 pentru dezvoltarea capacităților tehnice și dezvoltarea conținutului editorial.

 

Programul de asistență pentru dezvoltarea presei online în regiuni este realizat de Asociația Presei Independente (API) cu sprijinul National Endowment for Democracy (NED).