back

Raport de monitorizare: În Primăria Dondușeni transparența este asigurată parțial

11 June 2021

Primarul Ivan Belciug își expune opinia pe marginea Raportului de monitorizare. Dondușeni, 9 iunie 2021 (Foto: API)


Primăria orașului Dondușeni a înregistrat anumite progrese la capitolul transparență decizională, bugetară și în procesul de achiziții publice, însă există mai multe deficiențe care urmează să fie înlăturate. Aceste și alte constatări se conțin în Raportul privind asigurarea transparenței Autorităților Publice Locale (APL) din orașul Dondușeni, elaborat și prezentat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unei mese rotunde care s-a desfășurat la 9 iunie 2021 în sediul Primăriei Dondușeni. Autorii raportului au prezentat și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea activității APL.

În cadrul unui proiect de promovare a bunei guvernări, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hâncești, Căușeni și Basarabeasca, în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Aceste localități au fost selectate în baza indicatorilor slabi, înregistrați în urma unei evaluării efectuate anterior  de Portalul de Transparență Locală. Astfel, la capitolul asigurării transparenței, Primăria Dondușeni a înregistrat doar 16% din 100%, ocupând poziția 36 din cele 60 cele mai mari localități din țară. 

 

În cadrul mesei rotunde, expertele API Mariana Kalughin și Diana Enachi-Ranga au prezentat rezultatele monitorizării, atrăgând atenția asupra unor evoluții pozitive, dar și deficiențe în asigurarea transparenței procesului de luare a deciziilor și a procesului bugetar. În total, expertele au formulat și 30 de recomandări pentru autoritățile locale. “În primul rând, primăria ar trebui să asigure disponibilitatea publică a informațiilor menite să faciliteze interacțiunea cetățenilor cu APL. În al doilea rând, să-și dezvolte cadrul normativ intern care ar reglementa consultarea societății civile în procesul decizional. Un lucru la fel de important este să asigure disponibilitatea informațiilor referitoare la bugetul public executat și să consulte cetățenii, de fiecare dată, asupra proiectelor de buget anuale, lucru care nu s-a făcut până acum”, a menționat M. Kalughin. În același timp, D. Enachi-Ranga a afirmat că la capitolul transparența achizițiilor publice se observă anumite progrese, dar și lacune: „Dacă la etapa de planificare și desfășurare a achizițiilor autoritatea locală asigură publicarea planurilor de achiziții și parțial a anunțurilor de participare, atunci la etapa de contractare și monitorizare a contractelor, transparența nu este asigurată. Prin urmare, se recomandă APL să elaboreze și să publice rapoartele de monitorizare a contractelor de achiziții, dar și darea de seamă privind contractele de valoare mică".

 

La dezbatere, au participat reprezentanți ai primăriei, ai consiliului orășenesc, ai oficiului Cancelariei de Stat din regiune, activiști civici, reprezentanți ai mass-mediei locale. Primarul Ivan Belciug a menționat, între altele, că datele prezentate în raportul de monitorizare sunt foarte importante pentru instituția publică pe care o conduce. Deși în raport sunt indicate anumite neajunsuri ce se referă la pagina web, totuși primăria Dondușeni este foarte activă pe rețelele sociale, unde publică cu regularitate anunțuri, informații pentru cetățeni, a specificat primarul. La rândul lor, expertele M. Kalughin și D. Enachi-Ranga au împărtășit o opinie comună că rețelele sociale reprezintă un instrument secundar de comunicare, în timp ce pagina oficială a primăriei reprezintă o platformă primară, unde trebuie plasate și stocate informații de fond, care ar putea fi consultate atât de către locuitorii urbei, cât și de jurnaliști, societatea civilă, experți, alte persoane interesate, ori de câte ori au nevoie. Primarul I. Belciug a dat asigurări că va ține cont de recomandările formulate: „Vom începe cu acele compartimentele unde sunt cele mai mari probleme, unde indicatorul este zero, apoi cele care vizează necesitățile primordiale ale cetățenilor și ale societății civile. Chiar dacă ducem lipsă de specialiști, inclusiv pe achiziții, vom încerca să găsim soluții”.  

 

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Dondușeni

 

Înregistrarea mesei rotunde poate fi vizionată AICI.

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.