back

Multimedia în 3 zile: „unelte”, trucuri, inspirație și multă practică

10 August 2021

Colaj API


Tehnologiile în domeniul mass-media sunt în continuă schimbare, iar noile aplicații și platformele interactive îi ajută pe jurnaliști să creeze materiale originale, pe care acum câțiva ani le putea crea doar designeri sau videografi profesioniști. Aplicațiile pentru elaborarea video-urilor și a infograficelor - acum toate sunt la un click distanță.

3 zile, 5 experți și 16 jurnaliști interesați de tot ce e nou în domeniul multimedia, așa a fost Tabăra multimedia organizată de Asociația Presei Independente (API), la 5-7 august 2021. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Presa locală profesionistă – conținut de calitate pentru cetățeni”, finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

 

În cele trei zile, jurnaliști de la mai multe redacții din media regională și națională și-au îmbunătățit abilitățile de a realiza fotografii calitative, video-uri grafice și alte elemente atractive pentru materiale mass-media.

 

„Video în presă - de la idee la concluzia finală”

 

În prima zi trainerii Gabriel Encev și Ana Dubeli au vorbit despre calitatea imaginilor, impactul și cum „se nasc” într-o redacție idei interesante pentru materiale. „Uneori mergem pe teren fără să avem o idee și totuși reușim să găsim subiecte interesante. Sigur că cel mai bine este să mergem pe teren cu o idee concretă, și mai bine cu un scenariu bine pus la punct – asta garantează un produs calitativ și încheiat la toți nasturii. După ce am stabilit subiectul, ne punem întrebări, iar la final trebuie să avem neapărat și un răspuns, totul trebuie să aibă o logică, chiar și un simplu vox în stradă trebuie să aibă o concluzie finală. Astfel, scenariul trebuie să o linie de subiect, o concluzie bine formulată, dar și careva detalii captivante pentru public”, explică Ana Dubeli, fondatoarea și editora portalului Locals.md. Gabriel Encev, director de producție la Centrul Media pentru Tineri, le-a vorbit participanților despre tehnicile și avantajele Mobile Journalism: „Un simplu telefon cu bateria plină ne ajută să realizăm video-uri interactive, trebuie doar să avem imaginație și să încercăm noi tehnici și trucuri de filmare, precum „slow motion” și combinarea unor secvențe neobișnuite. Sunetul și montajul unui video realizat cu telefonul asigură originalitatea acestuia”.

 

Informațiile prezentate de experți au fost puse în aplicare la diversele activități practice din cadrul taberei multimedia. Maria Vornicoglo, jurnalistă la portalul Laf.md din Comrat: „Informațiile oferite de experți au fost foarte oportune, am avut mai multe exerciții practice interesante, am testat aplicații, efecte etc. Am filmat și anterior interviuri pe telefon, dar să le montez în telefon a fost ceva nou pentru mine. Au fost utile și discuțiile despre cum prezentăm o istorie, la ce să atragem atenția ca să nu fie plictisitor, cum să găsim elemente care să aibă priză la public”.    

 

În cea de-a doua zi, trainerii Victoria Dumbravă și Ștefan Grigoriță le-au explicat jurnaliștilor de ce e nevoie de infografice și ce valoare are conținutul multimedia pentru o redacție. Victoria Dumbravă, editoră-șefă la portalul Agora.md: „Multimedia ține de noile tehnologii, instrumentele online nu stau niciodată pe loc, ele se înmulțesc și sunt în continuă schimbare. Multimedia e despre multă practică, cel puțin odată în săptămână ar trebui să folosim o platformă multimedia. Recomand tuturor jurnaliștilor care fac conținut vizual – să testeze orice aplicație despre care au auzit sau văzut la colegi și neapărat vor găsi una unde vor lucra confortabil și crea lucruri frumoase”. Jurnalistul Ștefan Grigoriță colaborează cu mai multe redacții și le recomandă tuturor să utilizeze acele programe care sunt compatibile cu ceea de ce au nevoie în activitatea lor. „Așa cum nu te apuci să faci operații cu toporul, așa și cu „uneltele” pentru multimedia. Avem două tipuri de instrumente: interactive și statice, în funcție de sarcina redacțională. Un ziar, care are și un site, poate genera diagrame interesante în Canva, iar pentru site poate fi folosită platforma interactivă Flourish”.

 

Alin Motricală, designer la ziarul „Est-Curier” din Criuleni spune că în activitatea sa utilizează aplicații și platforme, dar că la tabără a aflat și despre alte tehnici pe care le va încerca în viitor: „Până acum foloseam platformele Canva sau Photoshop, aici am aflat și de Flourish, ceva nou pentru mine. Realizăm produse exclusiv pentru ziar, site, alte materiale sunt adaptate și pentru Facebook. Am mai învățat la tabără și câteva stiluri noi de filmare, mai neobișnuite, dinamice, combinații de sunete și tranziții de la un cadru la altul și cum mascăm această tranziție”.

 

Iuliana Volcova, jurnalistă Bas TV, Basarabeasca: „Chiar dacă vin din TV, unde se lucrează în permanență cu video-urile, întotdeauna căutăm formate noi pentru că publicul se plictisește de aceleași reportaje standard. Ne-au fost prezentate trucuri filmate cu telefonul mobil, care mi-au părut interactive și pe care le-aș putea face și eu după câteva antrenamente. La tabără am descărcat și testat aplicația Flourish. Chiar dacă am auzit de ea mai demult, îmi părea tare complicată și n-o utilizam, însă după exercițiul practic am realizat un infografic, mi s-a părut ușor de utilizat, mai ales că e o aplicație gratuită”.

 

Fotografia în media. Contextul apariției eroilor în fotografie este decisiv

 

În cea de-a treia zi a taberei, jurnaliștii au aflat mai multe despre fotografia în mass-media de la fotojurnalistul Constantin Grigoriță. El le-a împărtășit participanților mai multe secrete despre reportajele foto. Ele pot fi realizate în drum spre serviciu sau dacă ne-am pomenit în plină desfășurare a unui eveniment, orice telefon permite realizarea unor imagini calitative care pot fi încărcate rapid pe site-uri de știri, rețele sociale: „Când realizați un reportaj foto, trebuie neapărat să prezentați clar tematica reportajului, cine sunt participanții la eveniment, dacă este vorba despre o situație de conflict, prezentați părțile implicate, interacțiunea dintre oameni, emoțiile și detaliile care fac fotoreportajul interesant, captivant”.

 

Jurnaliștii au fost interesați să afle cum pot prezenta în materialele lor fotografii cu copii sau oameni în etate, persoane aflate în dificultate. „Decisiv este contextul în care apar eroii fotografiilor noastre, dacă contextul este pozitiv, copii premiați la concursuri, sportivi, olimpici etc., ei pot fi eroii fotografiilor noastre. Dacă la mijloc e vorba de un context negativ, nu vom prezenta detalii care pot duce la identificarea copiilor pentru a nu le dăuna, putem fotografia niște detalii, nu mai mult”, a explicat C. Grigoriță.

 

Tabăra multimedia a fost organizată în cadrul proiectului „Presa locală profesionistă – conținut de calitate pentru cetățeni”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.