back

La 2 aprilie este marcată Ziua Internațională a Verificării Faptelor

02 April 2021

Foto: IFCN


Deja de cinci ani, la 2 aprilie, comunitatea de jurnaliști și experți media marchează Ziua Internațională a Verificării Faptelor (International Fact-checking Day). Verificatorii de fapte din întreaga lume s-au unit în comunități pentru a-și spori eforturile, oferind publicului informații corecte și bine-documentate. Din septembrie 2020, portalul Stopfals.md din Republica Moldova face parte din cea mai mare comunitate a verificatorilor de fapte din lume - Rețeaua internațională de verificare a faptelor (International Fact-Checking Network - IFCN).

International Fact-checking Day a fost instituită în anul 2016, în cadrul celei de-a treia conferințe Global Fact din Buenos Aires, Argentina. Într-un comunicat publicat de Institutul Poynter din Statele Unite ale Americii, Baybars Örsek, directorul IFCN, a menționat că în ultimii doi ani, tot mai multe instituții media, dar și organizații de profil din întreaga lume  conștientizează impactul nociv al dezinformării despre noul coronavirus și a crescut considerabil numărul de verificatori de fapte. În lupta cu dezinformarea, jurnaliștilor li s-au alăturat și giganții domeniului IT: Astăzi, comparativ cu 2016, verificatorii de fapte se specializează și oferă servicii profesionale alături de cele mai mari platforme tehnologice. Google, Facebook, Line, TikTok, WhatsApp și YouTube se numără printre platformele care oferă verificări de fapte pentru produsele și serviciile lor, dar pun la dispoziție și practici de moderare a conținutului”.

 

Procesul de verificare a faptelor într-o societate polarizată

 

Redacțiile de fact-checking din întreaga lume sunt implicate în dezmințirea atât a afirmațiilor false ale diferitor politicieni, cât și a teoriilor conspirației care se extind în special în țările unde cetățenii nu au o gândire critică dezvoltată. Bharath Guniganti, jurnalist de la portalul de verificare a faptelor Factly.in din India, a menționat pentru Stopfals.md că deseori este foarte dificil să-i convingi pe oameni că o anumită informație, pe care ei o cred adevărată, în realitate este falsă. Acest lucru se întâmplă în special în societățile polarizate: India e o țară foarte diversă, unde avem toate tipurile de dezinformare. Cele mai proeminente sunt falsurile din domeniile politic, comunitar și social”. Jurnalistul de la Factly.in spune că democrația însăși este amenințată de dezinformare.

 

Stopfals.md – membră a comunității cu cele ridicate standarde de verificare a faptelor

 

De la înființarea sa în anul 2015, Rețeaua internațională de verificare a faptelor (IFCN) a promovat cele mai ridicate standarde în verificarea faptelor, adoptând Codul de principii, obligatoriu pentru toate organizație și instituțiile de verificare a faptelor. În setul reguli include: corectitudinea faptelor expuse, integritatea membrilor echipeipluralismul și imparțialitatea jurnaliștilor, transparența finanțării etc. În prezent, IFCN numără 79 de semnatari din  51 de țări, iar portalul Stopfals.md a devenit membru IFCN în septembrie 2020 și este unica organizație din Moldova membră a acestei rețele prestigoase. 

 

La începutul anului curent, IFCN fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Anunțul a fost făcut de deputata norvegiană din Partidul Venstre Trine Skei Grande, fosta ministră a Culturii și Educației din Norvegia.

 

Lilia Zaharia, Stopfals.md