back

Jurnaliștii și ADR-urile: Cetățenii trebuie să cunoască mai mult despre schimbările și investițiile în localitățile lor

06 August 2021

Participanții la întâlnirea de la ADR Sud au accentuat importanța conlucrării eficiente dintre jurnaliști, instituții mass-media și reprezentanții ADR-urilor, astfel încât proiectele de infrastructură să fie cunoscute de cetățeni (Foto: API)


Asociația Presei Independente (API) continuă să consolideze relațiile de colaborare dintre mass-media și Agențiile de Dezvoltare Regională. În acest context, la sfârșitul lunii iulie 2021, jurnaliștii din zona de sud, beneficiari ai Programului de Granturi Locale (PGL), Media și Comunicare s-au întâlnit cu reprezentanții ADR Sud, la Cimișlia. Responsabilii agenției, jurnaliștii și reprezentanții ONG-urilor au discutat despre rolul acestei instituții în procesul de dezvoltare regională, despre proiectele de infrastructură implementate în regiune, dar și despre importanța informării corecte a cetățenilor despre toate proiectele de dezvoltare și modernizare, realizate în localitățile țării.

Informarea permanentă și obiectivă a oamenilor despre activitățile menite să îmbunătățească condițiile de viață în toate domeniile vieții și în special cele care vizează aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică a clădirilor publice și protecția mediului, a fost subiectul central al discuțiilor la întâlnirea de la ADR Cimișlia, din 29 iulie 2021. Participanții au accentuat importanța conlucrării eficiente dintre jurnaliști, instituții mass-media și reprezentanții ADR-urilor, astfel încât proiectele de infrastructură să fie cunoscute de cetățeni.

 

Olga Gorban, directoarea ADR Sud, se bucură că cetățenii din zona de sud sunt informați din mai multe surse: „Chiar din primele zile ale activității mele am început colaborarea cu postul local de televiziune și radio Media TV, și cu ziarul „Gazeta de Sud”. Suntem deschiși pentru colaborare și invităm mass-media la toate activitățile noastre: lansări de proiecte, evenimente de încheiere a proiectelor și cu alte ocazii. Vreau să fim cât mai transparenți, iar oamenii să cunoască cât mai mult despre activitatea ADR Sud”.

 

Andrei Bargan, directorul Media TV Cimișlia și unul dintre beneficiarii PGL, Media și Comunicare din regiunea Sud. a prezentat în cadrul evenimentului Cartea albă a proiectelor UE la nivel local: Cimișlia, Basarabeasca, Leova 2016-2020: „A fost o oportunitate de a vorbi despre Cartea albă, unde am adunat informații despre toate proiectele ce țin de apă și canalizare, eficiență energetică, managementul deșeurilor solide și protecția mediului. Am pus accentul pe proiectele derulate cu succes, pentru că există și Cartea neagră a risipei banilor publici din R. Moldova, unde sunt prezentate proiectele în care s-au delapidat fonduri. Noi am prezentat practicile pozitive, care trebuie promovate și această carte și-a atins scopul: lumea cunoaște mai multe despre proiectele finanțate de UE la nivel local. Cât privește colaborarea cu ADR Sud, avem norocul să fim într-un oraș și avem o legătură mai apropiată, suntem prezenți la evenimentele organizate, suntem la curent cu proiectele în desfășurare. Principalul este ca cetățenii să fie informați și să vorbească mai mult despre lucrurile care se întâmplă în nemijlocita lor apropiere”.

 

Cristina Bobîrcă, șefa Departamentului Instruiri și Dezvoltare organizațională API: „Colaborarea dintre instituții și jurnaliști este foarte importantă, deoarece vorbim despre interesul public și banii publici. Datorită colaborării dintre ADR-uri, jurnaliști și redacțiile regionale și deschiderii de care au dat dovadă ambele părți, cetățenii vor avea acces la informație completă, vor cunoaște ce proiecte sunt derulate în comunitățile lor, se vor putea implica mai activ și vor ști de la cine să ceară socoteală”.

 

În mai 2021, alți beneficiari din regiunile Centru și Nord au fost în vizită la ADR Centru și ADR Nord, unde au discutat despre subiectele de dezvoltare regională și proiecte de infrastructură, despre care trebuie să cunoască cetățenii care sunt și beneficiari ai acestor investiții.

 

Consultațiile dintre mass-media și ADR-uri au fost organizate în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).