back

Jurnaliști și experți media cer reguli clare de reflectare a campaniei electorale și excluderea prevederilor legale care nu pot fi realizate

09 June 2020

Captură Zoom.us


30 de jurnaliști, experți media, juriști, mai mulți deputați în Parlament, reprezentanți ai unor instituții și autorități publice, alte persoane interesate au participat la prezentarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea prevederilor Codului electoral care vizează reflectarea alegerilor în mass-media. Evenimentul a avut loc în regim on-line și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) marți, 9 iunie 2020.

Propunerile de amendare a Codului Electoral au fost elaborate de experții media Vasile State și Ion Bunduchi, în cadrul unui proiect de suport a îmbunătățirilor legislative în domeniul media, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova.

 

Autorii au prezentat și argumentat principalele propuneri. Astfel, se propune modificarea unor prevederi ale articolelor 69 și 70 din Codul electoral, care au pus în mare dificultate furnizorii de servicii media la alegerile generale locale din 20 octombrie 2019, când aceștia au fost obligați să difuzeze dezbaterile electorale „în regim de transmisiune directă” și „numai  în orele de audiență maximă – între orele 19:00 și 22:00 în zilele lucrătoare și între 17:00 și 22:00 în zilele de odihnă”. În proiectul de lege se propune ca formatul, durata, frecvența și ora difuzării dezbaterilor electorale să fie stabilite de către furnizorii de servicii media de sine stătător și să fie indicate în declarația privind politica editorială pentru campania electorală care se depune la Consiliul Audiovizualului. Totodată, obligația de a reflecta alegerile ar trebui s-o aibă doar televiziunile și posturile de radio generaliste și cele de știri, iar furnizorii de servicii media comunitari și cei tematici (pentru copii, sport etc.) nu pot fi obligați să desfășoare dezbateri electorale. Vasile State a prezentat și propunerile de clasificare a programelor audiovizuale, unde pot apărea candidații și reprezentanții concurenților electorali în timpul campaniei electorale, iar Ion Bunduchi, co-autor al proiectului, a argumentat că mulți din cei peste 100 de furnizori de servicii media din țară nu dispun de spații potrivite și echipament pentru a organiza dezbateri electorale în format live, care necesită și personal suplimentar.

 

Jurnaliștii cu experiență de moderare a dezbaterilor electorale – Lorena Bogza (ProTV Chișinău), Tatiana Djamanov (Radio Orhei), Renata Lupacescu (Studio-L, Căușeni), Ludmila Topal (BasTV, Basarabesca), Rodica Nemerenco (TV-Prim, Glodeni) au susținut excluderea din lege a normei, prin care dezbaterile electorale trebuie să aibă loc la anumite ore și obligatoriu în direct. „Această normă trebuie exclusă, întrucât creează mai multe probleme decât soluții. Dacă televiziunile organizează dezbateri la aceeași oră, unii candidați nu vin pentru că nu pot fi în mai multe locuri în același timp, astfel își trimit reprezentanții, ceea ce este în detrimentul alegătorului. Este important ca anume candidații să fie prezenți, întrucât cetățeanul trebuie să-i cunoască”, a spus moderatoarea TV Lorena Bogza. O altă jurnalistă, Renata Lupacescu, spune că, din experiența anterioară de moderare a dezbaterilor electorale, s-a convins cât de important este ca la dezbateri să participe înșiși candidații și candidatele, nu reprezentanții lor: „Acest lucru de multe ori nu este posibil în direct și la ore de maximă audiență, de aceea această restricție trebuie scoasă, iar dezbaterile să poată fi înregistrate și apoi difuzate”. Tatiana Djamanov a menționat problemele pe care le au redacțiile mici care trebuie să închirieze spații pentru organizarea dezbaterilor, iar difuzarea acestora în direct este dificilă și inoportună. Iar Ludmila Topal și Rodica Nemerenco au propus să fie exclusă în general obligativitatea televiziunilor private de a desfășura dezbateri electorale, această obligație revenind doar furnizorilor publici de servicii media audiovizuale.

 

La eveniment au participat și deputații Maria Ciobanu, Lilian Carp, Vasile Năstase și Sergiu Litvinenco. Ei au promis să susțină aceste amendamente în comisiile parlamentare de profil și în plenul Parlamentului. Maria Ciobanu a menționat că modificările propuse sunt imperios necesare, accentuând în același timp importanța unei mai bune pregătiri a moderatorilor dezbaterilor electorale, iar Vasile Năstase și Sergiu Litvinenco au confirmat că aceste propuneri vor îmbunătăți cadrul legal, deci nu va putea fi invocată recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu modifica legislația electorală cu un an înainte de alegeri. Totodată, ei au insistat că furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să ofere condiții egale concurenților electorali, referindu-se la situațiile din campaniile precedente, când unele televiziuni controlate politic au mimat organizarea dezbaterilor electorale, difuzând emisiunile cu reprezentanții partidelor de opoziție dimineața devreme, când puțini oameni privesc televizorul.

 

La evenimentul on-line au fost discutate și alte propuneri din proiectul de lege, inclusiv specificarea că tariful la publicitatea electorală nu poate depăși taxa încasată în mod obișnuit pentru publicitatea comercială, aplicată cu până la 6 luni înainte de data scrutinului; interdicția furnizorilor publici de servicii media de a difuza publicitate electorală contra plată; obligația Consiliului Audiovizualului de examinare operativă și eficientă a rapoartelor de reflectare a campaniei electorale etc.

 

Directorul executiv API, Petru Macovei, a accentuat că organizațiile de media vor insista ca aceste propuneri să fie examinate și aprobate de către Parlament, deoarece ele răspund interesului public de informare complexă a cetățenilor despre candidații și concurenții electorali care își doresc să fie aleși în funcții de președinte, deputați, primari sau consilieri.

 

Înregistrarea prezentării on-line poate fi urmărită AICI.

 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului electoral

 

Nota informativă la proiectul de lege

 

Tabelul de propuneri și argumentare

 

Pentru informații suplimentare: tel.: (022) 220996 sau e-mail: api@api.md.


Prezentarea on-line a avut loc în cadrul proiectului „Suport pentru soluționarea problemelor prioritare ale domeniului mass-media”, realizat de Asociația Presei Independente (API) cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Mass-Media.