back

În Căușeni, transparența este percepută diferit: într-un fel de autorități, în alt fel de experți și cetățeni

05 July 2021

Participanții la masa rotundă discută pe marginea rezultatelor monitorizării APL din Căușeni


Reprezentanții Primăriei și ai Consiliul orășenesc Căușeni s-au arătat surprinși și un pic nedumeriți de rezultatele raportului de monitorizare privind transparența autorităților locale, prezentat public de API la 30 iunie a.c. Chiar dacă experții API au scos în evidență o serie de probleme și lacune în activitatea aleșilor locali, aceștia sunt de părere că nu există temei de îngrijorare. Unii activiști civici locali îi contrazic și vin cu exemple care arată anumite probleme în asigurarea transparenței și interacțiunii autorităților cu cetățenii.

În cadrul mesei rotunde, experta API Mariana Kalughin a menționat, între altele, că autoritățile locale asigură doar parțial transparența bugetară, decizională și a procesului de achiziții publice. Există obstacole  privind accesarea de către cetățeni a informațiilor de interes public despre activitatea primăriei și a Consiliul orășenesc, este problematică comunicarea și interacțiunea cu aceste instituții publice. Experta a constatat deficiențe la aplicarea normelor privind transparența decizională, dar și la publicarea rezultatelor consultărilor publice a proiectelor bugetului anual, a rectificărilor la acest document etc. Diana Enachi-Ranga, o altă expertă API, a atras atenția asupra unor probleme de transparență la etapa de planificare a achizițiilor publice. Astfel, pe pagina web a primăriei este disponibil doar Planul de achiziții pentru 2020, iar autoritatea locală nu a publicat niciun anunț de participare a agenților economici la concursurile de achiziții. Experta a constatat și lipsa de transparență la etapa de contractare și realizare a contractelor de către câștigătorii concursurilor publice. Primăria nu a publicat anunțurile de atribuire a contractelor și nici rapoartele de monitorizare a executării contractelor de achiziții, deși asta este o cerința legală obligatorie. Autoarele raportului de monitorizare au prezentat și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea activității APL Căușeni.

 

Reamintim că, potrivit unor evaluări independente din 2019, Primăria Căușeni a înregistrat doar 20% din 100% la capitolul transparenței (media pe țară este de 24%), clasându-se pe locul 31 din 60 cele mai mari localități din țară.

 

Primarul interimar al orașului Căușeni doamna Ala Cucoș, care este și secretara Consiliului orășenesc, s-a arătat surprinsă de rezultatele raportului: „Sunteți primii care ne arătați așa un procent de mic al transparenței. Alte instituții ne-au lăudat, au zis că suntem bravi la acest capitol. Noi publicăm proiectele de decizie înaintea ședințelor consiliului sau a comisiilor de specialitate, suntem deschiși pentru propuneri din partea cetățenilor“. Tudor Câșlaru, reprezentantul Centrului Informațional „Tighina” la fel a lăudat autoritățile locale: „Primăria Căușeni stă bine la capitolul transparență, se situează poate chiar în primele 10 primării din țară. Asta se datorează celor peste 50 de proiecte implementate cu fonduri europene la nivel local și raional”. De altă părere, însă, este Vasile Savca, membru al Grupului de inițiativă a persoanelor cu nevoi speciale. El a relatat că persoanele cu probleme locomotorii și de vedere nu au posibilitatea să participe la ședințele Consiliului orășenesc, deoarece sala de ședințe se află la etajul doi, iar rampe care ar corespunde normelor lipsesc. „Informația de pe panouri este scrisă mărunt, și cum credeți dvs., că se poate informa o persoană slab văzătoare? Încă din 2015 le cerem să rezolve această problemă, dar în zădar”, a spus V. Savca. O altă participantă la dezbatere, Natalia Popușoi, bibliotecară din Căușeni, le-a solicitat autorităților să asigure accesul la informația de interes public pentru persoanele care nu folosesc calculatorul și nu accesează pagina web. „Ideea că toată informația importantă să fie pe site e foarte bună, doar că peste 60% din cetățenii noștri nu au acces la calculator. Ar fi bine ca pentru cei care nu cunosc tehnologiile informaționale să fie amplasate panouri în mai multe locuri. Să fie editate ghiduri cum să scrii o cerere, ce pași trebuie să facă cetățenii ca să obțină o informație, să participe la dezbateri etc.”, a propus N. Popușoi. Pe parcursul discuțiilor, reprezentanții primăriei au recunoscut că există totuși unele probleme la capitolul transparență, însă au remarcat că acestea nu pot fi soluționate imediat din lipsa resurselor financiare și a cadrelor specializate. Ala Cucoș a dat asigurări că primăria își va îmbunătăți indicatorii de transparență.

 

În cadrul unui proiect de promovare a bunei guvernări, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hâncești, Căușeni și Basarabeasca, fiind evaluată starea de lucruri la acest capitol în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Până acum au fost elaborate și prezentate public rapoarte de monitorizare pentru orașele Dondușeni și Basarabeasca.

 

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Căușeni

 

Înregistrarea mesei rotunde poate fi vizionată AICI.

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.