back

Drepturile copilului în mass-media sunt despre soluții pentru prevenirea abuzului față de copii

09 February 2024

Foto: API


Interesul superior al copilului și de ce acesta trebuie respectat în toate conținuturile jurnalistice a fost subiectul discutat în cadrul programului de instruire „Dileme etice în abordarea subiectelor despre copii”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) la 7-8 februarie, cu participarea a 19 jurnaliști de la mai multe redacții regionale și naționale. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

„Abuzul nu este un spectacol”

 

De rând cu oricare alți profesioniști din diverse domenii, jurnaliștii au obligația să respecte interesul superior al copilului, atunci când realizează un material despre copiii aflați în situații vulnerabile, astfel încât acesta să nu le afecteze sănătatea și integritatea psihologică. Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a subliniat că respectarea normelor deontologice pentru documentarea și elaborarea articolelor despre copii face diferența dintre materialele care au scopul de a evidenția senzaționalul și a obține rating. Viorica Zaharia a mai recomandat participanților la instruire să aplice câteva filtre atunci când nu sunt siguri vizavi de realizarea unui material: „Abuzul nu este un spectacol, de aceea media nu va pune în niciun caz accentul pe detaliile din viața privată a familiei sau pe amănunte sângeroase, dar va aborda cazurile corespunzător. Abuzurile asupra copiilor sunt infracțiuni, iar serviciile abilitate sunt responsabile să vină cu intervenții și soluții, inclusiv despre asta ar trebui să scrie jurnaliștii. Întrebați-vă care este scopul materialului pe care doriți să îl faceți. Dacă răspunsul va fi pentru a satisface curiozitatea publicului, atunci renunțați la subiect”.

 

„Materialele despre copii nu sunt doar pentru 1 iunie”

 

Reprezentantele Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului Arina Zîcu și Tatiana Corcebaș-Onica, au evidențiat că jurnaliștii în procesul de realizare a reportajelor ar trebui să ia în considerare faptul că copiii nu au obligații, dar obligații față de copii le au autoritățile. Reprezentanții instituțiilor statului sunt cei care trebuie solicitați pentru a oferi răspunsuri cu privire la cazurile de violență cu implicarea copiilor, nu doar cu ocazia zilei de 1 iunie – Ziua Internațională a Copiilor. Expertele împreună cu participanții la instruire au analizat mai multe materiale jurnalistice, au identificat greșeli etice și de abordare a subiectelor jurnalistice și cum acestea au putut fi evitate.

 

În cadrul programului, participanții au avut oportunitatea să se întâlnească cu reprezentanții diferitor instituții și organizații care activează în domeniu, pentru a înțelege tematica drepturilor copilului din diverse perspective. Mariana Ianachevici, directoare executivă AO Asociația pentru Abilitarea Copilului și Familiei „AVE Copiii”, a discutat cu jurnaliștii despre protecția copilului care include activități de prevenire și reabilitare a copiilor, victime ale violenței. Experta a încurajat jurnaliștii să abordeze complex fenomenul violenței asupra copiilor în materialele jurnalistice: „Comunicăm în spațiul public foarte mult despre această temă doar atunci când se întâmplă un caz tragic, dar nu punctăm problemele din sistem. Astăzi media e un instrument foarte puternic cu efecte rapide, de aceea este foarte important și util ca media să scrie despre responsabilitățile autorităților în domeniu, să explice procesele care țin de protecția și reabilitarea copiilor în situații de risc”.  

 

Un alt invitat la discuțiile cu jurnaliștii a fost Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului. Acesta a menționat că este esențial să înțelegem cu ce probleme se întâlnesc copiii zi de zi, deoarece pentru adulți și copii acestea sunt percepute diferit. „Rolul mass-media este de a educa cetățenii astfel ca aceștia să nu tolereze violența, în orice formă, față de copii, să sesizeze cazurile de abuz către instituțiile competente și să ofere soluții pentru a contribui eficient la prevenirea diferitor forme de abuz asupra copiilor”, a recomandat V. Coroi.

 

„Avem obligația de a raporta cazurile de violență”

 

Judecătorul de instrucție la Judecătoria Chișinău (Ciocana) Veniamin Chihai a evidențiat că în calitate de cetățeni avem obligația de a raporta cazurile de violență asupra copiilor, iar jurnaliștii au misiunea de a relata profesionist despre astfel de cazuri pentru a preveni fenomenul, fără a aduce daune copiilor.

 

Participanții la eveniment au apreciat recomandările primite de la experții programului care vor fi utile atunci când vor aborda subiecte ce țin de drepturile copilului. „Am învățat ce greșeli să evit la realizarea materialelor despre copii. Am înțeles că nu e cazul să divulgăm datele cu caracter personal ale copilului, pentru că nerespectarea acestui lucru poate avea consecințe asupra vieții acestuia. Cunoștințele pe care le-am acumulat la training mă vor ajuta să fac materiale jurnalistice fără să încalc normele etice și spațiul personal al copiilor pe care îi voi intervieva”, a menționat Nicoleta Sîrbu, stagiară Agora.md și studentă la specialitatea Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova.

 

Jurnalista la portalul Esp.md din Bălți, Maia Bălan, consideră că comunitatea media are instrumentele necesare de a sensibiliza opinia publică privind fenomen violenței împotriva copiilor: „Urmează să abordez mai multe teme ce țin de violența asupra copiilor și cred că în astfel de subiecte e util să includem elementul de soluții propus la aceasta instruire și să urmărim modul în care autoritățile acționează pentru a proteja copiii de violență”.

 

Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.