back

Dezbatere publică / Misiunea media, între a informa și a combate falsurile

27 May 2022

Foto: API


Valul de dezinformare în timpul pandemiei de COVID-19, apoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și speculațiile lansate tot mai des în spațiul public de politicieni trebuie să mobilizeze și mai mult jurnaliștii în combaterea știrilor false. De ce este important ca jurnaliștii nu doar să informeze, dar și să lupte împotriva dezinformării – la această temă au discutat invitații evenimentului public „Jurnaliștii împotriva dezinformării”, desfășurat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API), la 24 mai 2022.

De la misiunea jurnaliștilor de a informa până la legislația privind combaterea dezinformării, participanții la dezbatere – oficiali, experți, jurnaliști, au remarcat câteva aspecte importante care țin atât de responsabilitatea media, cât și de implicarea statului în lupta cu dezinformarea.

 

Jurnalistul nu mai este cel care aduce știrea, el este cel care o confirmă, menționează Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă: „Dezinformarea este un fenomen negativ cărui societatea trebuie să-i facă față și nu este caracteristic doar țării noastre. Multe redacții au departamente de fact-checking, intervenții în buletinele de știri unde vorbesc despre falsuri, ca oamenii să înțeleagă că dezinformarea este lângă noi și să fie atenți. Dar asta trebuie să meargă mână în mână cu programe de educația media care să le explice oamenilor „cum să citească” conținuturile media”.

 

Dezinformarea omoară

 

Despre riscurile pe care le implică fenomenul dezinformării pentru oameni, dar și pentru jurnaliști, a vorbit deputata Liliana Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova. „Jurnaliștii trebuie să lupte cu dezinformarea, deoarece aceasta omoară la modul propriu, ne-am convins de asta în pandemie și în acest război. Or, cu toate sursele de informare existente care transmit informații obiective, totuși diverse resurse și bloggeri care funcționează pentru interese obscure sunt foarte prezenți în spațiul public și dezinformează. Atunci când asemenea surse devin credibile și sunt egalate cu presa, profesia de jurnalist este discreditată, iar jurnaliștii riscă să-și piardă profesia”, a spus președinta comisiei parlamentare.

 

Despre responsabilitățile pe care trebuie să și le asume jurnaliștii într-o societate democratică a vorbit și Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului. „Media are și responsabilități care sunt la fel de importante ca și libertățile. Dacă jurnalistul nu combate falsurile, atunci eșuează în a informa corect oamenii, iar dezinformarea este fenomenul care vulnerabilizează un stat, erodează procesele democratice și libera alegere. Iată de ce, în raport cu această vulnerabilitate, jurnaliștii trebuie să-și asume responsabilități”, a subliniat L. Vițu.

 

Jurnaliștii și instituțiile publice trebuie să colaboreze în procesul de combatere a dezinformării

 

Jurnaliștii și alți reprezentanții media au semnalat colaborarea uneori anevoioasă cu instituțiile în procesul de deconspirare a falsurilor. Lilia Zaharia, coordonatoare Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!: „Dacă un fals este răspândit azi, iar instituția publică îți răspunde la cerere de informație în 15 zile, e greu de vorbit despre lupta operativă cu dezinformările. Jurnaliștii trebuie să insiste pe răspunsuri rapide, mai ales, în cazul dezinformărilor masive, iar autroritățile ar trebuie obligate să ajute jurnaliștii în procesul de combatere a falsurilor”.

 

Jurnalista Liuba Șevciuc, reprezentanta proiectului media Cu SENS: „Noi menținem rubrica Verificat prin care combatem discursul fals și manipulator al persoanelor publice. De multe ori ca să verificăm o afirmație avem nevoie să cerem informații de interes public de la autoritățile statului sau să accesăm baze de date. Din păcate, bazele de date în continuare sunt cu plată, iar media are bugete limitate și chiar nu-și permite acest lux. Un impediment în activitatea noastră este lipsa de cooperare din partea instituțiilor, care nu respectă nici acel termen de 15 zile pentru a oferi informațiile solicitate”.

 

„Nimeni nu are acces la atâția ochi și urechi cum o are presa”

 

Este greșit conceptul că dacă un fals este abordat și promovat de media, atunci acesta se amplifică și mai mult, este de părere expertul Valeriu Pașa de la comunitatea WatchDog. „În combaterea dezinformării presa are cel mai important rol, cel de educare și de dezvoltare a gândirii critice. Presa este cea mai vizibilă forță, nimeni nu are acces la atâția ochi și urechi cum o are presa. Încurajez jurnaliștii să facă știri despre știrile false, asta e adevărata educație media. În această competiție dintre dezinformare și informare corectă, cantitatea contează, la fel ca și calitatea”, explică expertul. 

 

Liniile roșii versus libertatea de exprimare

 

Prezent la dezbateri, deputatul Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, s-a referit la necesitatea consolidării securității informaționale. „Statul este obligat să se implice în procesul de combatere a știrilor false și să investească în securitatea informațională. Educarea cetățenilor pentru a face deosebirea între știrile calitative și cele false trebuie să fie prioritară, inclusiv în actul guvernării. Am venit cu unele modificări la legislație, dar vrem să ne consultăm cu societatea civilă pentru a nu trece acele linii roșii care ar duce la încălcarea liberei exprimări a opiniilor. Trebuie să fim siguri că legislația nu va permite nici un fel de abuz”.

 

În cadrul dezbaterii, Liliana Nicolăescu-Onofrei a anunțat că în lectura a doua această inițiativă legislativă va include doar prevederile care vizează serviciile media audiovizuale, iar sancțiunile pentru dezinformare vor fi mai dure.

 

În cadrul evenimentului Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente au anunțat și premiat câștigătorii primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”.