back

Corupția erodează democrația

09 December 2020

Foto: www.coe.int


Anual, la 9 decembrie este marcată Ziua internațională anticorupție, stabilită printr-o rezoluție din 2006 a Adunării Generale a ONU. Cu acest prilej, Asociația Presei Independente (API) și Transparency International – Moldova au premiat câștigătorii concursului „Reflectarea fenomenului corupției în presă”. Tot în această zi, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a oferit diplome de gratitudine unor parteneri de dezvoltare, organizații neguvernamentale și instituții mass-media, inclusiv API și portalului anticorupție Moldovacurata.md.

În Ziua internațională anticorupție, API a fost nominalizată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ca una din cele patru organizații neguvernamentale din țară, care contribuie la dezvoltarea acestei autorități publice anticorupție prin monitorizări obiective și critică constructivă. Potrivit comunicatului de presă al ANI, diplome de gratitudine au mai fost oferite organizațiilor neguvernamentale Transparency International – Moldova, Centrului de Resurse Juridice din Moldova și Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Reamintim că în 2019-2020 API a monitorizat eficiența sistemului național de integritate și a desfășurat, în ultimii ani, mai multe dezbateri publice la tema funcționării ANI.

 

Autoritatea Națională de Integritate a oferit diplome și unor instituții mass-media, nominalizate la categoria „Cele mai sonore investigații”, în baza cărora ANI s-a autosesizat, a inițiat proceduri de control și a emis acte de constatare. Este vorba de redacțiile Ziarul de GardăMoldovaCurata.mdNordnews.md și Anticoruptie.md. Portalul anticorupție MoldovaCurata.md a fost lansat în 2013 și este gestionat de API cu suportul Fundației Soros Moldova/Programul Buna Guvernare. Cu sloganul editorial „Pentru integritate în serviciul public”, portalul se specializează pe tema integrității persoanelor cu funcții publice şi monitorizează activitatea ANI prin metodele specifice muncii jurnalistice. Săptămânal, portalul publică articole și investigații despre încălcarea regimului de declarare a proprietăților și intereselor personale de către persoanele cu funcții publice, incompatibilitățile de funcții, alte presupuse ilegalități comise de demnitari, funcționari, aleși locali, magistrați etc.

 

API este organizație membră a Alianței Anticorupție și a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat. Conștientă de faptul că activitățile anticorupție sunt vitale pentru dezvoltarea democratică a țării, deoarece corupția erodează democrația, API și partenerii săi desfășoară diverse activități de promovare a bunei guvernări, de educație împotriva corupției, dar și de semnalare a cazurilor de gestionare ineficientă și frauduloasă a banilor publici. De-a lungul anilor, API a lansat diferite campanii anticorupție de rezonanță la nivel național, cum ar fi „Avere la vedere” sau „Cere socoteală pentru banii publici”. Din 2018, API și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania desfășoară concursul „Investigațiile anului”, iar din 2019 editează „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse investigații jurnalistice despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

 

La 9 decembrie 2020, în Ziua internațională anticorupție, API și Transparency International – Moldova au premiat câștigătorii concursului „Reflectarea fenomenului corupției în presă” și au lansat culegerea de articole anticorupție „Jurnaliștii contra corupției”.

 

Republica Moldova a semnat Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției la 28 septembrie 2004 și a ratificat-o prin Legea nr.158-XVI din 6 iulie 2007. În ultimii ani, țara noastră coboară tot mai jos în clasamentul Indicele Percepției Corupției (IPC), realizat de organizația internațională Transparency International. Potrivit IPC 2019, Republica Moldova s-a clasat pe locul 120 din 180 de ţări monitorizate, coborând trei poziții comparativ cu situația din 2018 (pentru comparaţie: în 2019 Georgia se afla pe locul 44, România – 70, Armenia – 77, Ucraina – 126, Rusia – 137). În fruntea clasamentului sunt Danemarca, Noua Zeelandă și Finlanda, iar la polul opus sunt Siria, Sudanul de Sud și Somalia.