back

Comuna care vrea să devină liberă de violența în bază de gen

10 November 2022

Jocuri la Grădinița din Buzduganii de Jos. Sursa: captură video facebook.com/UN Women Moldova


Valea Mare, comună amplasată în rezervația peisagistică cu același nume din raionul Ungheni, și-a propus să combată violența în bază de gen, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE), prin intermediul UN Women și UNICEF. Un centru de asistență pentru victimele violenței, cu accent pe confidențialitate, a fost deschis aici, inclusiv pentru Buzduganii de Jos, Buzduganii de Sus și Morenii Vechi, sate care fac parte din comună. Totodată, la Grădinița din Buzduganii de Jos a fost reparată și deschisă o sală de educare și îngrijire, care permite suplimentarea cu 20 a numărului de copii care pot frecventa grădinița. Din cauză că până acum era deficit de locuri în grădiniță, unele mame cu copii mici stăteau acasă. Acum, ele se pot reintegra pe piața muncii.

„Sunt multe mame care vor să revină la muncă, dar lipsa locurilor pentru copii în grădiniță le ține acasă. Spațiul era în stare deplorabilă. Am reparat o sală în totalitate - de la încălzire, iluminat, până la dotarea cu materiale didactice. Posibilitatea de a înmatricula copii era limitată până la deschiderea noii săli de 20 de locuri”, spune Irina Paladiciuc, consilieră în Consiliul Comunal Valea Mare.

 

La Valea Mare s-a promovat egalitatea de gen și armonia între viața profesională și cea de familie. Femeile și bărbații din comună au participat la seminare, unde li s-a vorbit despre formele de violență în bază de gen, le-au fost explicate stereotipurile și impactul lor. „Noțiunea de egalitate de gen nu era percepută prea bine de bărbații din localitate, pentru că ei consideră că noi le luăm drepturile. După ce au participat la seminare, au înțeles că e vorba despre egalitatea în luarea deciziilor”, își amintește Irina Paladiciuc,  care este și lidera Grupului de Acțiune Locală „Pentru Buzduganii de Jos”.

 

Munca și viața de familie nu mai sunt lucruri care se exclud unul pe altul pentru familiile din satul Buzduganii de Jos. „Copiii merg la grădiniță. Ei se dezvoltă, iar dreptul la educație nu le este încălcat. (...) Sunt și femei care au trecut prin violența economică. Trebuiau să ceară bani de la soț pentru alimente, iar uneori primeau răspunsuri negative, cum ar fi că nu e nevoie să-și ia haine. Într-un caz, acum ambii lucrează, iar bugetul familiei este completat din două părți. Ea mi-a spus că se simte liberă, iar atitudinea soțului față de ea s-a schimbat în bine”, afirmă Irina Paladiciuc.

 

Pe lângă activitățile de informare și reparația sălii din grădiniță, în Casa de Cultură din Valea Mare s-a reparat și amenajat o sală în care își desfășoară activitatea Centrul de asistență și consiliere a persoanelor care trec prin violența în bază de gen, potrivit Larisei Antoci, conducătoarea grupului de inițiativă a proiectului.

 

Întrebată câte familii se confruntă cu violența în comuna Valea Mare, Larisa Antoci a răspuns că „în circa 30 de familii persistă violența. Însă la evidență sunt luate zece familii. În patru dintre ele deja e ameliorată situația”. Lidera de grup a mai spus că localnicii cu vârste de până la 40 de ani sunt cei mai bine informați despre violența în bază de gen. Cei de peste 40 de ani credeau că doar abuzul fizic e singura formă de violență. Însă violența în bază de gen se referă și la stereotipuri, stigmatizare, norme sociale discriminatorii și alte componente.

 

https://www.facebook.com/unwomenmoldova/posts/pfbid0dDcnLdrL7jUyyTAphA4oxriJf3kEJgB1QqHaoZwtEPputbvsirxtTznzXcAzuchel

 

„40 de moldovence au murit din cauza violenței în bază de gen”

 

În luna noiembrie curent în Ungheni a avut loc masa rotundă „UNIȚI și UNITE pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor!”, la care au participat reprezentanți și reprezentante ale autorităților publice locale și Guvernului, ale comunităților internaționale, supraviețuitoare ale violenței în bază de gen, locuitori și locuitoare din Ungheni.

 

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară a UN Women Moldova, a notat că în anul 2021, la nivel global, 45 de mii de femei au murit din cauza violenței în bază de gen, dintre care 40 de femei sunt din Republica Moldova.

 

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a amintit că în iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statut de țară candidat la aderarea la UE. „Trebuie să fim realiști, acordarea e doar începutul. Țara trebuie să facă progrese suplimentare în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Sprijinim femeile să genereze venituri care pot reduce sărăcia și șomajul”, a declarat Janis Mazeiks.

 

În Republica Moldova, două din cinci femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale din partea partenerului de viață, conform Studiului OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor, realizat în anul 2019.

 

Consecințele violenței pot fi grave și ireversibile. Nu tolerați. Apelați după ajutor la Serviciul de Urgență 112 sau la telefonul de încredere pentru femei și fete, gestionat de Centrul La Strada: 0 8008 8008.

 

Autoare: Natalia Munteanu