back

Celula de Comunicare de Criză - provocare neobișnuită pentru depășirea crizei energetice

15 March 2023

Foto: API


La Ungheni a avut loc un eveniment de prezentare a rezultatelor activității Celulei de Comunicare de Criză (CCC), care a întrunit atât membrii rețelei, cât și locuitori din Ungheni și beneficiari ai diferitor activități desfășurate în perioada decembrie 2022 - martie 2023. Evenimentul a avut loc în martie 2023 la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului CCC Ungheni realizat în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania).

La eveniment au participat membrii CCC Ungheni, reprezentanți ai societății civile, autorităților publice locale, mass-mediei și beneficiari ai proiectului, care au discutat despre impactul activităților implementate și continuarea acestora. În sesiunea de deschidere a evenimentului, Elena Burlacu, coordonatoare CCC, a trecut în revistă cele mai importante activități ale proiectului: „Încheiem o experiență interesantă, dar și o provocare neobișnuită pentru regiunea noastră, care ne ajută să depășim criza energetică cu care ne confruntăm. Pe parcursul ultimelor șase luni, au fost desfășurate diverse activități și realizate produse media pentru locuitorii din Ungheni la tema crizei energetice: materiale de informare, postere, master classuri si un concurs tematic pentru copii și tineri, videouri care includ răspunsuri la întrebarea De ce și cum putem economisi energie”.

 

La prima sesiune de discuție, reprezentanții Primăriei municipiului Ungheni si membri CCC, Lucia Bacalu, consilieră informare și relații cu publicul și Ghenadie Ciobanu, specialist energetică, au discutat despre importanța parteneriatului durabil dintre APL, mass-media și societatea civilă, în special, în situații de criză, și cum acesta poate contribui la consolidarea comunității locale.

 

Au urmat alte câteva sesiuni de discuție despre implicarea tinerilor în promovarea utilizării raționale a energiei prin desfășurarea diferitor activități creative, dar și despre promovarea comunicării la școală, în familie si comunitate despre subiecte actuale și de interes pentru comunitatea locală. Una din invitații evenimentului a fost Anastasia Balamatiuc, activistă de mediu și membră a grupului de voluntari Pro Ungheni, care este autoarea unui proiect propriu cu tematică de mediu: „Din fericire, în societatea noastră există oameni care vorbesc public despre diferite crize, așa cum este și cazul CCC Ungheni, care, prin activismul lor, reușesc să convingă oamenii să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Consider relevantă crearea unor asemenea comunități, inclusiv de tineri, care să vorbească despre diferite teme, inclusiv despre tematică de mediu, pentru că tinerii sunt cei mai buni mesageri”.

 

Natalia BogheanBiblioteca Publică „Dimitrie Cantemir”, Ungheni, susține că tinerii din Ungheni sunt receptivi atunci când sunt invitați la activități creative de grup: „Așa a fost și în cazul master class-urilor de Crăciun, când împreună cu tinerii am identificat rapid idei pentru decor ECOnomic de sărbători. Cred că scopul a fost atins, pentru că tinerii au manifestat interes și au discutat despre cum pot ei contribui la reducerea consumului de energie în perioada sărbătorilor, când acesta crește semnificativ”.

 

Copiii, participanții la concursul „Cum economisim energia” desfășurat de CCC Ungheni, au menționat că părinții și profesorii sunt cei care îi încurajează să se implice în diferite activități extrașcolare. „Copiii au cea mai multă energie și cele mai multe idei, iar noi, în calitate de părinți, încercăm să contribuim la dezvoltarea multilaterală a acestora. Prin participarea la acest concurs, atât copilul meu, cât și restul participanților au conștientizat, odată în plus, cât de importantă este implicarea tuturor în economisirea energiei”, spune Irina Șișcanu, mama unei premiante la concursul „Cum economisim energia”.

 

Despre rolul mass-media în informarea corectă a comunității în situații de criză au vorbit membrii CCC din domeniul media. Natalia Morari, redactoră-șefă adjunctă Unghiul, consideră că informarea corectă este unul dintre cele mai importante lucruri pentru o societate sănătoasă: „Misiunea mass-media este să informeze, dar și să educe într-o anumită măsură. Jurnalistul informează într-un limbaj accesibil un număr mare de cetățeni, referitor la o problemă sau alta. Celula ne-a învățat să economisim, să fim aproape de oameni, să-i informăm cât mai prompt și din surse oficiale”.

 

În final participantii la eveniment și membrii CCC și-au împărtășit opiniile referitor la continuarea activităților CCC Ungheni. Aceștia consideră oportună extinderea proiectului și în alte localități din zonă. Rodica Guțu și Viorica Său, membre CCC, consideră că ar fi utilă organizarea unor campanii de informare în diferite localități din Ungheni, iar pentru informarea continuă a cetățenilor, publicațiile regionale ar putea dedica spațiu special pentru informații din sectorul energetic.

 

Rețeaua de comunicare de criză la Ungheni este un proiect pilot pentru Republica Moldova lansat de API în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania).