back

„Cartea Neagră a risipei banilor publici” la a treia ediție

07 December 2021


Jurnaliștii de investigație continuă să „vâneze” cazurile de utilizare contrar destinației a banilor publici destinați proiectelor care ar fi trebuit să îmbunătățească viața cetățenilor. A treia ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici din Republica Moldova”, lansată la Chișinău pe 7 decembrie 2021, include opt investigații jurnalistice despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

În ediția din acest an a „Cărții Negre” sunt publicate anchete jurnalistice bine documentate care scot la iveală gestionarea ineficientă a banilor publici și a asistenței oferite Republicii Moldova de către partenerii de dezvoltare, inclusiv pe timp de pandemie. Achiziții dubioase în sistemul de sănătate, organizate „cu dedicație” pentru anumite firme, interese pe piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale, teste pentru sânge de milioane de lei rămase neutilizate, aparate de ultrasonografie cumpărate din fonduri europene pentru secțiile Covid-19 din Găgăuzia cu supraplată la o firmă creată chiar înainte de achiziție. Jurnaliștii au investigat aceste și alte cazuri care au adus prejudicii majore bugetului public, instituțiilor și cetățenilor.

 

În publicație au mai fost incluse investigații despre bani publici direcționați pentru angajări fictive, despre repartizarea locuințelor sociale unor persoane care nu întruneau condițiile necesare, despre o fabrică de peleți care a „înghițit” 153 de milioane de lei donați de guvernul japonez și a fost dată în exploatare acum 6 ani, însă nu a funcționat de atunci. Din „Cartea Neagră 2021” mai puteți afla de ce nu este utilizat sistemul de vot electronic din sala de ședințe a Consiliului municipal Chișinău, în care au fost investiți 1,2 milioane de lei din fonduri publice.

 

Viorica Zaharia, redactora „Cărții Negre”: „Mi-aș dori ca jurnaliștii de investigație să nu mai găsească subiecte de documentat în Republica Moldova. Din păcate, însă, realitatea face ca ei să nu reușească să le documenteze pe toate. În ediția 2021 a încăput doar o parte din istoriile banilor publici irosiți de ignoranța, rea intenția și interesele funcționarilor. Multe istorii rămân de investigat și pentru cartea din anul viitor. Citind cartea, oamenii vor putea trage concluzii și de această dată despre modul cum sunt gestionați banii publici în diferite domenii”.

 

Sergiu Boghean, coordonator de proiect pentru R. Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate: „În acest an continuăm să ne concentrăm asupra elucidării unor situaţii de fraudare a fondurilor care provin de la donatori internaţionali. Deși procedurile de cheltuire și control a acestor surse sunt mai stricte decât cele naţionale, totuși se întâmplă abuzuri și cu fondurile oferite de partenerii care investesc în dezvoltarea ţării noastre”.

 

„Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este un proiect comun al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și al Asociației Presei Independente (R. Moldova). Cartea se editează anual în limbile română, engleză și rusă, și va transmisă organelor de drept și de control din țară, deputaților în Parlament, reprezentanțelor și ambasadelor străine, bibliotecilor, altor instituții și persoane interesate.

 

Prima ediție a Cărții Negre a fost lansată în Republica Moldova în 2019, după exemplul jurnaliștilor de investigație din Bulgaria, „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE. 

 

Doritorii de a obține „Cartea Neagră 2021”, dar și edițiile din anii precedenți, se pot adresa la API (api@api.md, telefon: 022 210602).

 

Lucrarea a fost publicată de către Biroul Regional pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.