back

Autoritățile locale din Hîncești înregistrează deficiențe serioase la capitolul transparență

13 July 2021

Participanții la dezbatere își expun opinia pe marginea activității APL Hîncești (Foto: API)


Experții constată o serie de probleme în activitatea autorităților locale din municipiul Hîncești, în mod special la capitolul transparență decizională. Lacune serioase sunt la asigurarea transparenței în procesul de achiziții, dar și în ceea ce privește consultarea cetățenilor în problemele stringente ale comunității. La 9 iulie 2021, API a prezentat rezultatele raportului de monitorizare privind transparența APL Hîncești în cadrul unei dezbateri la care au participat peste 40 de persoane.

În cadrul dezbaterii care s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei Hîncești, experta API Mariana Kalughin a menționat că administrația publică locală (APL) nu a elaborat un cadru normativ și instituțional care ar garanta un proces continuu de consultare a proiectelor de decizie cu cetățenii, reprezentanții societății civile și alte părți interesate. “Dacă își doresc cu adevărat să aibă grijă de cetățeni, autoritățile trebuie să se conformeze exigențelor legii și să instituționalizeze mecanisme eficiente de consultare publică. Un prim pas ar fi publicarea diferitor modele de cereri pe site-ul primăriei și a instrucțiunilor cum acestea pot fi completate și depuse. Cetățenilor trebuie să li se pună la dispoziție informația completă atât pe pagina web, panourile de informare, în instituțiile mass-media locale, cât și la ședințele publice. Toate aceste instrumente sunt foarte importante inclusiv la etapa de elaborare și aprobare a bugetului, dar și la rectificarea acestuia”, a menționat M. Kalughin. O altă expertă API, Diana Enachi, a atenționat că primăria nu asigură transparența la toate etapele procesului de achiziții publice, cu toate că pagina web are un compartiment special, dedicat achizițiilor: “În perioada 2019-2020, nu a fost publicat niciun raport de monitorizare a executării contractelor de achiziții publice, care ar permite comunității locale sa se informeze despre valoarea contractelor încheiate, companiile contractate, progresul executării și eventuale probleme la implementarea contractelor. De asemenea, nu există nici o cerere din partea reprezentanților societății civile de a fi incluși în componența grupului de lucru pe lângă primărie. Recomandăm primăriei să soluționeze cât mai operativ această problemă, căci asta va aduce beneficii tuturor și va spori încrederea cetățenilor în guvernarea locală”. Potrivit Portalului de transparență locală, Primăria Hîncești a fost evaluată în Clasamentul privind transparența în anul 2020 cu 10% din 100% posibile, ocupând poziția 46 din cele 60 de localități evaluate.

 

Alexandru Botnari, primarul municipiului Hîncești, a spus că nu este de acord cu datele monitorizării și va prezenta ulterior o notă informativă la această temă. Totodată, el a explicat unele constatări ale raportului prin faptul că în anii 2019-2020 a fost degrevat din funcție o perioadă de timp, fiind implicat în alegeri. El a mai invocat lipsa resurselor financiare și a cadrelor calificate la primărie, dar și dificultăți tehnice la gestionarea site-ului primăriei. Însă unii consilieri municipali, dar și cetățeni simpli participanți la dezbatere nu au fost de acord cu argumentele primarului și au prezentat exemple care arată transparența redusă în activitatea APL. Astfel, consilierul Grigore Cobzac a accentuat că în primărie activează 16 angajați, iar bugetul anual este de peste 6 mln 375 mii lei, ceea ce este suficient pentru a face față provocărilor. În opinia sa, nivelul scăzut al transparenței este cauzat de activitatea ineficientă a conducerii primăriei. G. Cobzac a amintit despre unele cheltuieli nejustificate, cum ar fi procurarea celei de-a treia mașini pentru primărie și i-a reproșat edilului că nu desfășoară controlul de audit la Regia de apă din localitate, cu toate că există bănuieli de comitere a unor ilegalități la această întreprindere din subordinea primăriei. Un alt consilier, Ion Olărescu, a menționat că populația nu este consultată atunci când sunt vândute terenurile comunității sau alte proprietăți de importanță locală. Unii cetățeni s-au arătat nemulțumit de decizia Consiliului orășenesc de a sista activitatea transportului public, ceea ce creează incomodități locuitorilor. Au fost amintite unele cheltuieli nejustificate la organizarea competiției de motociclete, în special pentru contractarea serviciilor oferite de poliție și ambulanță, care au costat în total peste 15 mii de lei. Primarul A. Botnari a răspuns la unele din întrebările participanților la dezbateri, la altele însă a oferit explicații destul de confuze. În ce privește problema transportului public în municipiu, primarul susține că soluții, deocamdată, nu există, deoarece agentul economic care prestează aceste servicii se confruntă cu pierderi financiare, iar activitatea acestuia a devenit nerentabilă.  

 

Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată AICI.

 

În cadrul unui proiect de promovare a bunei guvernări, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hîncești, Căușeni și Basarabeasca, fiind evaluată starea de lucruri la acest capitol în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Până acum au fost elaborate și prezentate public rapoarte de monitorizare pentru orașele DondușeniBasarabeasca și Căușeni.

 

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Hîncești

 

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.