back

API prezintă un ghid care îi va ajuta pe jurnaliști să mediatizeze responsabil fenomenele violenței în baza de gen și violenței împotriva copiilor

05 May 2022


În cadrul Zilelor Libertății Presei 2022, Asociația Presei Independente (API) lansează o nouă publicație în ajutor profesioniștilor media și studenților la jurnalism. „Abordarea în presă a violenței în baza de gen și a violenței împotriva copiilor” este un ghid teoretico-practic pentru a înțelege mai bine specificul acestor cazuri și a învăța să le relatăm corect și responsabil. Publicația se distribuie gratuit instituiților mass-media şi jurnaliștilor/studenților interesați.

Elaborat de jurnalista Viorica Zaharia și experta în drepturile copilului Rodica Corețchi-Mocanu, ghidul conține explicații despre stereotipurile și prejudecățile care stimulează violență, despre instituțiile publice competente să intervină în cazurile de violență în bază de gen și violență împotriva copiilor, responsabilitățile acestora în domeniul comunicării cu mass-media etc. De asemenea, îndrumarul prezintă modalitățile de colectare și procesare etică a materialelor jurnalistice la aceste teme, obligațiile deontologice ale jurnaliștilor, iar în câteva studii de caz sunt analizate greșelile pe care le comit jurnaliștii la relatarea unor asemenea situații. Regulile de intervievare a victimelor adulte sau minore ale violenței, limbajul recomandat și alte modele de bune practici jurnalistice la fel au fost incluse în această publicație.

 

Viorica Zaharia, una dintre autoarele ghidului, este și președintă a Consiliului de Presă din Republica Moldova. Din spusele ei, cazurile de mediatizare a violenței examinate în ultimii ani de Consiliul de Presă, dar și de Consiliul Audiovizualului, au arătat că, în ciuda așteptărilor, mulți jurnaliști încă nu cunosc pe deplin regulile de reflectare corectă a unor cazurilor de acest fel. „Deseori este greșit unghiul de abordare: se pune accent pe spectacol în loc să se scoată în evidență răspunsul autorităților la fenomen; se pasează vina de pe agresori pe victimă; sunt promovate stereotipuri de gândire și de comportament. Deseori, atunci când merg la fața locului să documenteze un caz de violență, jurnaliștii nu cunosc care este procedura de intervenție și nici nu știu pe care dintre specialiști ar fi trebuit să-i intervieveze. În schimb, discută cu vecini sau cu persoane terțe, ceea ce îi poate dăuna victimei”, a specificat autoarea. Ghidul este o resursă bună și pentru jurnaliștii care încă nu scriu despre violența în bază de gen și violența împotriva copiilor, însă dacă o vor face, au posibilitatea să găsească sintetizate aici principalele lucruri pe care ar trebui să le cunoască.

 

Ghidul „Abordarea în presă a violenței în baza de gen și a violenței împotriva copiilor”, a fost tipărit în 350 de exemplare în limba română, iar în curând vor fi tipărite și 150 de exemplare în limba rusă.

 

Lucrarea se distribuie gratuit instituiților mass-media şi jurnaliştilor/studenţilor interesaţi. Versiunea electronică poate fi descărcată aici. Cei care doresc să obțină versiunea tipărită, ne pot contacta la numărul de telefon (022) 210602 (persoană de contact: Doina Furculița) sau să ne scrie la adresa electronică doina.furculita@api.md.

 

Acest Ghid este realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul  Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de  vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.