back

Al doilea Raport de monitorizare al ANI: ”Un act de constatare a costat 500 de mii de lei”

19 February 2020

Expertele Mariana Kalughin și Elena Prohnițchi prezintă rezultatele monitorizării (Foto: API)


La aproape patru ani de la reformare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) dă dovadă de capacitate redusă de verificare a averilor și intereselor demnitarilor și nu justifică, deocamdată, cheltuielile alocate din bugetul de stat pentru funcționalitatea instituției. Cel de-al doilea raport de monitorizare a eficienței sistemului național de integritate și a activității ANI, prezentat de Asociația Presei Independente și de portalul MoldovaCurată.md, arată mai multe deficiență în acest sector. Autorii raportului recomandă revizuirea legislației și asigurare unui nivel mai mare de transparență în activitatea ANI.

Raportul analizează datele referitoare la activitatea ANI și a Consiliului de Integritate al ANI în perioada 2018-2019. Una dintre autoare, experta anticorupție Elena Prohnițchi, a remarcat capacitatea redusă a ANI de verificare a declarațiilor. Potrivit datelor de pe portalul declarațiilor de avere și interese, la începutul acestui an, inspectorii de integritate au examinat doar 2 764 de declarații de avere și interese  anuale, ceea ce constituie 2,4 la sută din numărul total. Experta a identificat două cauze ale acestui randament redus, una fiind numărul mic al inspectorilor de integritate, în prezent fiind angajați numai 17 dintr-un total de 43 necesari. Un alt impediment semnalat este legat de sistemul e-Integritate, care nu funcționează așa cum s-a promis inițial, și nu identifică în mod automat declarațiile ”problematice”  ce nu respectă cerințele de formă.  

 

”Nimeni nu și-a dorit să ”glorifice” activitatea ANI prin acest raport”, a precizat o altă autoare a documentului, experta anticorupție Mariana Kalughin. Totuși, ea a fost de acord că merită comparate cheltuielile suportate de buget pentru ANI, cu rezultatele înregistrate. ”În 2018 am alocat ANI-ului 18 milioane de lei și au emis 29 de acte de constatare. Un act de constatare a costat 500 de mii de lei. Dacă lucrurile nu se schimbă, trebuie să ne punem întrebarea: Nu e prea scump sistemul, față de impactul pe care îl produce?”, a subliniat Mariana Kalughin.

 

Mai multe detalii citiți pe portalul MoldovaCurata.md.