înapoi

Traininguri la tema verificării datelor și a dezmințirii falsurilor. Bonus: concurs de materiale jurnalistice

06 Iulie 2022

Foto: API


În atenția jurnaliștilor din mass-media locale și regionale! Asociația Presei Independente (API) anunță înscrierea jurnaliștilor de la instituțiile mass-media locale și regionale la un program de consolidare a capacităților de identificare, analiză și dezmințire a informațiilor false și manipulatoare. Programul include traininguri și un concurs de materiale tematice pentru participanții la instruiri.

La prima etapă, vor fi organizate câteva traininguri regionale, cu prezență fizică, de câte două zile fiecare. Sunt invitați jurnaliștii de la toate redacțiile din regiuni (ziare, posturi TV și radio, portaluri online, grupuri de informare din rețelele sociale), dar și jurnaliști liber profesioniști, iar în calitate de traineri vor fi jurnaliști cu experiență și reputație de la instituții media independente naționale.

 

Instruirile vor cumula elementele teoretice cu cele practice, inclusiv activități în echipe. Participanții vor învăța să utilizeze instrumente și aplicații de verificare a declarațiilor, imaginilor și secvențelor video, să citească corect și să analizeze statisticile, să găsească informații relevante despre pandemie, COVID-19 și vaccinuri pentru a dezminți falsurile la aceste și alte teme.

 

Trainingurile vor avea loc, după cum urmează:

 

  • în regiunea Sud: 15-16 iulie 2022, municipiul Cahul (în limba română);

  • în regiunea Nord: 29-30 iulie 2022, municipiul Soroca  (în limba română);

  • în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: 5-6 august 2022, mun. Comrat  (în limba rusă);

  • în regiunea Centru: 19-20 august 2022, municipiul Chișinău (în limba română).

 

Cazarea pentru o noapte în orașul unde va avea loc trainingul și alimentația vor fi asigurate de organizatori, cheltuielile de transport vor fi rambursate.

 

Concurs de materiale jurnalistice

 

Pentru a stimula implicarea jurnaliștilor din mass-media locală și regională în dezmințirea falsurilor și a informațiilor distorsionate, API va desfășura un concurs între participanții la traininguri, iar câștigătorii vor beneficia de premii constând din echipamente tehnice necesare pentru activitatea unui jurnalist.

 

Pentru a participa la concurs, persoanele care au participat la training vor trebuie să realizeze și să publice câte cel puțin două materiale la tema dezinformărilor, inclusiv unul la tema falsurilor despre COVID-19 și/sau vaccinare.

 

Materialele vor fi evaluate de un juriu profesionist, iar trei cei mai buni autori vor fi premiați.

 

Înregistrarea

 

Doritorii de participa la traininguri sunt rugați să transmită un mesaj de înregistrare la adresa api@api.md cu indicarea regiunii și a datelor din lista de mai sus. Mesajele de înregistrare pot fi transmise până miercuri, 13 iulie 2022 inclusiv.

 

Relații la tel.: 022 220996