înapoi

Tineri instruiți de API cum să combată dezinformarea și să promoveze gândirea critică

01 Noiembrie 2023

Foto: API


20 de studenți, tineri jurnaliști, juriști, profesori și activiști civici din mai multe localități au participat la un training de o zi în domeniul combaterii dezinformării, verificării faptelor și dezvoltării gândirii critice, care s-a desfășurat în Chișinău, pe 27 octombrie 2023.

Instruirea a avut caracter practic și a fost ținută de jurnalistele Viorica Zaharia și Lilia Zaharia, care au o experiență bogată în dezmințirea falsurilor și verificarea faptelor. După ce au aflat ce înseamnă dezinformare, manipulare și propagandă, care este deosebirea dintre acestea și cum se manifestă, participanții și participantele au identificat exemple de astfel de narațiuni pe platformele sociale și în mass-media. Cum citim/privim conținuturile, cum pot fi depistate informațiile false sau fotografiile/video-urile trucate, ce tehnici de verificare există, cum ne influențează publicitatea și stereotipurile – răspunsurile la aceste și alte întrebări au fost pe agenda trainingului. În cadrul unor exerciții, participanții au aflat cum pot identifica dacă o imagine este autentică sau nu, cum poate fi utilizat Google Maps și alte instrumente online pentru verificarea informației.

 

Tinerii și tinerele au spus că vor să-și dezvolte propria gândire critică, să știe să deosebească informațiile/imaginile false de cele adevărate, dar și să le spună colegilor și apropiaților lor cum se pot proteja de dezinformare și manipulare. Ei au mai propus organizarea unor asemenea ateliere practice și în alte localități ale țării, la care să participe oameni cu diverse ocupații și profesii, inclusiv elevi.

 

La încheierea trainingului, participanții au primit și o „temă pentru acasă”. Astfel, ei urmează să organizeze, în următoarele două luni, propriile evenimente tematice în comunitățile lor, iar colaboratorii campaniei STOP FALS! le vor oferi asistența necesară. Autorii celor mai interesante și inovative activități vor fi premiați de API în ianuarie 2024, când va fi organizat un nou atelier de o zi. 

 

Instruirea a fost organizată în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, cu susținerea financiară a Institute for War & Peace Reporting (IWPR).