înapoi

Start vot la concursul „Avem drepturi, dar cum le apărăm?”: alege lucrarea preferată!

25 Iulie 2022

API


API a dat start votului online în cadrul concursului național pentru elevi și eleve „Avem drepturi, dar cum le apărăm?”. La acest concurs care promovează drepturile omului și o justiții corectă și accesibilă pentru toți oamenii, au fost prezentate 85 de lucrări creative ale elevilor de la diferite instituții de învățământ din țară. Până pe data de 21 august 2022, publicul are posibilitatea să voteze lucrarea preferată pe platforma Concurs.api.md

În perioada 1 iunie – 15 iulie 2022, elevii și elevele claselor a VII-XII-a de la gimnaziile și liceele din țară au avut posibilitatea să transmită lucrări la trei categorii de concurs: texte, imagini și clipuri video. În total, API a recepționat 85 de lucrări, inclusiv 36 de eseuri și poezii, 34 de desene, poze, caricaturi și 15 video. Participanții au avut sarcina să explice prin lucrările lor de ce este important ca în țara noastră să fie respectate drepturile omului, să avem o justiție corectă la care să aibă acces egal toți cetățenii, inclusiv cei din grupurile vulnerabile și minoritare, ce ar trebui să facă autoritățile și fiecare dintre noi pentru a apăra drepturile omului și a restabili încrederea în justiție.

 

Toate lucrările acceptate la concurs au fost plasate pe platforma online Concurs.api.md, iar în perioada 26 iulie-21 august 2022 orice vizitator poate vota, la una sau mai multe secțiuni diferite, având posibilitatea să acorde în decurs de 24 de ore câte cel mult un vot pentru fiecare din cele trei categorii.

 

În același timp, lucrările acceptate la concurs vor fi evaluate de experți din cadrul API și din afara organizației. Membrii juriului vor aprecia lucrările după următoarele criterii: corespunderea tematicii anunțate, expresivitatea și originalitatea lucrării, expunerea logică a mesajului, etica prezentării și respectarea drepturilor de autor. Autorii/autoarele celor mai bune două lucrări de la fiecare categorie a concursului, dar și favoritul/favorita publicului (votul pe platforma online) de la fiecare categorie, vor fi premiați cu cadouri de preț.
 

Concursul este realizat în cadrul Campaniei pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente (API), în parteneriat cu un grup de organizații neguvernamentale de profil din Republica Moldova.