înapoi

Relatarea corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte, în atenția profesionistelor și a profesioniștilor media de pe ambele maluri ale Nistrului

16 Decembrie 2023

Activități din cadrul instruirii. Foto: API


20 de profesioniste și profesioniști media, dar și activiste și activiști civici și-au îmbunătățit cunoștințele la prima sesiune de formare „Cuvinte care contează: strategii pentru relatare corectă a subiectelor sensibile la gen și conflicte”, organizată de UN Women și API în zilele de 13 și14 decembrie 2023 la Vadul lui Vodă. Instruirea face parte din programul „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”, unul din obiectivele căruia este crearea unei platforme de discuții pentru a stimula colaborarea și a genera idei de proiecte comune între profesioniștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În prima zi a instruirii, formatoarele Loretta Handrabura și Ludmila Andronic le-au vorbit participanților despre riscurile și consecințele relatării eronate a relațiilor de gen și a perpetuării stereotipurilor în media, dar și despre aspectele etice în realizarea materialelor despre conflicte. Loretta Handrabura a menționat că monitorizarea și analiza produselor media din ultimul deceniu atestă încă destule probleme în ce privește reflectarea echilibrată a contribuției și valorii ambelor genuri. Anumite progrese, în acest sens, totuși există. „Jurnaliștii și jurnalistele responsabili/le se îngrijesc să nu formeze opinii și atitudini publice eronate despre femei și bărbați, care întăresc stereotipurile și prejudecățile. Trainingurile tematice din ultimii ani au contribuit la schimbarea accentelor și la înțelegerea valorii informaționale enorme pe care o pot avea relatările sensibile la gen”, a specificat facilitatoarea.

 

Echilibre și dezechilibre de gen în produsele media și comunicarea publică, rolul esențial al femeilor în asigurarea unui echilibru social în situații de prevenire a conflictelor și post-conflict, cum ar trebui profesioniștii și profesionistele media să relateze corect din zonele de conflict – aceste și alte teme conexe au fost dezbătute în a doua zi a instruiri. „Când relatați despre conflicte, orice fel de conflict, trebuie să vă concentrați atât pe mediatizarea evenimentului propriu-zis, cât și să analizați contextul în care acesta se produce, să abordați subiectele sensibile la gen mult mai riguros și etic. De asemenea, când scrieți despre rolul și contribuția femeilor în menținerea păcii, trebuie să țineți cont de principiile formulate în rezoluția ONU privind femeile, pacea și securitatea”, a specificat Ludmila Andornic. Ea a vorbit și despre securitatea profesioniștilor/profesionistelor media care activează în zonele de conflict, despre riscurilor dar și modul în care siguranța și securitatea poate fi garantată prin acțiuni corecte, o abordare deontologică și responsabilitate personală și redacțională.

 

În cadrul unor exerciții practice, echipele de participanți și participante au identificat exemple de stereotipuri de gen promovate în mass-media, au analizat cazuri de utilizarea corectă și incorectă a imaginilor, limbajul și mesajul materialelor de presă, relatările despre femeile refugiate și altele.

 

La finalul instruirii, participanți au remarcat anumite cunoștințe și abilități utile, pe care le-au însușit și le vor folosi în activitatea profesională pe viitor.  „Pentru mine a fost important să înțeleg diferența dintre anumite noțiuni, percepții, cum ar fi de exemplu gen vs sex, pentru a le folosi corect și a evita stereotipizarea. Totodată, am înțeles importanța folosirii formelor corecte ale funcțiilor la feminin pentru a contribui la promovarea egalității și echității. Pe viitor, o să atrag o atenție mai mare respectării echilibrului de gen în materiale, să fie prezente/prezenți  în mod egal atât femeile, cât și bărbații în calitate de surse, protagoniști. Mi-ar plăcea să realizez materiale comune cu unele colege din stânga Nistrului despre profesii feminine practicate de bărbați și viceversa”, a menționat Irina Tabaranu, jurnalistă la portalul Zonadesecuritate.md. „Trebuie să fim obiectivi atunci când relatăm despre subiectele sensibile la gen și conflicte, să ținem cont de opinia tuturor părților implicate în conflict, să solicităm opinia experților independenți. La fel să atragem atenția la limbajul pe care îl folosim, să nu admitem ca în materialele noastre să fie încălcată demnitatea altor oameni”, a adăugat Elizaveta Rotari, directoarea postului de televiziune ATV din Comrat. „La instruire am înțeles mai bine cum să relatez corect despre situațiile de conflict. Voi încerca să utilizez mai mult terminologia feminină pentru funcții, deși este o provocare pentru mine, având în vedere că aceste prevederi  nu sunt încă reglementate în legislația din stânga Nistrului”, a subliniat bloggera Elena Stepanova din Dubăsari.

 

Organizatorii i-au îndemnat pe beneficiarele/beneficiarii programului să participe la concursul deschis cu premii „Contribuția profesioniștilor media la consolidarea păcii și a coeziunii sociale”, lansat recent de API. Concursul se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2023 - 10 iunie 2024. Despre scopul, condițiile de participare și alte detalii vedeți AICI.

 

Această activitate este parte a programului „Media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului” realizat de Asociația Presei Independente (API ) în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), UN Women si PNUD, finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).