înapoi

Managerii ziarelor față în față cu provocările situațiilor de criză

30 Mai 2023

Experta Irina Ghelbur le vorbește participanților despre bugete. Foto: API


În perioada când veniturile scad, iar sursele care altădată ne aduceau bani nu mai sunt atât de accesibile, trebuie să ne gândim la optimizarea cheltuielilor. Putem economisi renunțând la oficii mari și costisitoare, chiar și la automobil, dacă ne putem descurca fără el. Dacă suntem constrânși de situație, putem reduce personalul, însă aceasta este o măsură la care vom recurge doar în cazuri extreme, deoarece ulterior va fi greu să aducem înapoi oamenii. În cadrul atelierului „Cum presa tipărită înfruntă provocările în situații de criză”, desfășurat de API la 29 mai 2023, experta Irina Ghelbur, directoare Interact Media/Agora, le-a oferit directorilor și editorilor de la 10 ziare regionale și naționale sugestii cum să facă față provocărilor pe timp de criză.

La începutul atelierului, Irina Ghelbur a trecut în revistă problemele cu care se confruntă mass-media din Republica Moldava, în particular presa tipărită, urmare a crizei provocate de invazia militară a Rusiei în Ucraina. Ea s-a referit la insuficiența mijloacelor financiare, incapacitatea redacțiilor de a planifica corect bugetele, capacitatea limitată de a diversifica sursele de venit și a atrage fonduri, lipsa jurnaliștilor calificați etc. „Trebuie să punem mâna la inimă și să recunoaștem onest că nu știm să câștigăm bani, nu putem angaja agenți de publicitate calificați, care ar ști cum să aducă bani în redacție, deoarece ei trebuie plătiți mult mai bine. Ceea ce facem seamănă mai mult a amatorism. De aceea, trebuie să învățăm permanent, să mergem la cursuri de instruire și să învățăm, inclusiv tehnologii informaționale noi”, a specificat experta. În pofida dificultăților, există totuși unele oportunități de dezvoltate care trebuie valorificate: „Sunt tot mai multe fonduri europene de finanțare care vin la noi, iar pe piața informațională își face locul inteligența artificială, mă refer inclusiv la platforma cghat.openoi.com care poate facilita munca redacției și economisi resurse umane, financiare etc.”.

 

În cadrul Programului de suport pentru ziarele independente în condiții de criză, lansat de API în decembrie 2022, redacțiile beneficiare au sarcina, între altele, să elaboreze strategii proprii de activitate în situații de criză. În partea a doua a workshop-ului, Irina Ghelbur a analizat drafturile a nouă documente și a venit cu sfaturi și recomandări privind identificarea riscurilor, evaluarea acestora în funcție de impactul asupra instituției media, acțiunile ce trebuie întreprinse pentru diminuarea lor. Până la sfârșitul lunii iulie, redacțiile au sarcina să definitiveze și să aprobe documentele. 

 

În cadrul atelierului, participanții au povestit despre pașii pe care îi întreprind pentru a depăși situațiile dificile prin care trec. „În ultimul timp, am pus accentul pe atragerea granturilor de la donatorii străini, deoarece consider că fără ele presa tipărită nu va putea rezista încă o perioadă de timp. În paralel, căutăm noi oportunități, continuăm campania de abonare, a început să crească tirajul din contul abonaților din alte raioane, deoarece ziarul și-a schimbat aria de distribuție, devenind ziar național. Suntem preocupați permanent pe instruirea jurnaliștilor, agenților de publicitate”, a menționat Slava Perunov, directorul ziarului SP din Bălți. „Noi am renunțat la oficiul pe care îl închiriam, am luat unul mai mic și am economisit deja 12000 de lei anual. A început să crească și la noi tirajul, deoarece mergem și în satele din alte raioane, decât Orhei, facem materiale și pentru abonații de acolo. Încercăm să atragem tineri să lucreze la ziar”, a adăugat Vasile Roman, directorul ziarului Opinia Liberă din Orhei. „Întâlnirea de azi a fost utilă și chiar necesară în condițiile în care scad veniturile, piața de publicitate este mică, cresc prețurile care fac producerea și mai costisitoare. Avem probleme cu distribuția ziarului din cauza condițiilor exagerate impuse de „Poșta Moldovei”. După discuția de azi am reușit să identificăm noi soluții pentru riscurile existente, pe care le vom include în strategie și în planul de acțiuni”, a completat Aliona Cenușă, manageră financiară la Ziarul de Gardă.

 

Programul de suport prevede acordarea sprijinului financiar parțial ziarelor independente membre API pentru acoperirea costurilor majorate a hârtiei de ziar și distribuție. De asemenea, programul include instruiri la tema planificării și gestionării strategice a afacerilor media pe timp de criză și ateliere de schimb de experiență.

 

Evenimentul a fost realizat de API în cadrul proiectului „Suport pentru ziarele independente din Republica Moldova”, finanțat de National Endowment for Democrarcy (SUA).