înapoi

Jurnaliștii instruiți cum să-și apere drepturile dacă sunt intimidați sau împiedicați să activeze

07 Martie 2022

Captura Zoom.us


Jurnaliștii din mass-media locale și regionale nu au cunoștințe juridice suficiente și nu știu cum să-și apere drepturile, mai ales în situații când sunt intimidați sau împiedicați să-și desfășoare activitatea. În cadrul atelierului online „Drepturile și garanțiile speciale ale jurnaliștilor”, juristul Nicolae Frumosu le-a oferit jurnaliștilor informații și sfaturi cum să-și apere drepturile inclusiv pe cale judiciară. La instruirea care a avut loc la sfârșitul lunii februarie au participat jurnaliști de la redacțiile beneficiare ale Centrului de consultanță și asistență pentru instituțiile mass-media independente regionale.

În prima parte a trainingului, consultantul juridic le-a reamintit participanților despre drepturile și obligațiunile jurnaliștilor, modalitățile de apărare, sancțiunile prevăzute în Codul Penal pentru infracțiunile care periclitează libertatea de exprimare etc. Astfel, jurnaliștii au drepturi și garanții speciale de a obține și să difuza informații de interes public, de a participa la ședințe de judecată, a relata din zone de conflict militar sau calamități naturale etc. Însă în activitatea sa profesională, jurnaliștii se confruntă tot mai des cu intimidări din partea persoanelor cu funcții publice sau sunt împiedicați să-și exercite atribuțiile de serviciu. Juristul Nicolae Frumosu a precizat că pentru astfel de situații în Codul Penal sunt prevăzute amenzi cuprinse între 25000 și 32500 de lei (500-650 unități contravenționale), iar dacă sunt constatate cazuri sau amenințări de violență, amenda este mai mare, de până la 67500 de lei. Pedepse asemănătoare sunt prevăzute și pentru aplicarea cenzurii. „Din păcate, atunci când le sunt încălcate drepturile, jurnaliștii preferă să facă publice aceste cazuri, dar rareori apelează la poliție sau instanța de judecată.  Îmi amintesc de un jurnalist care ne-a cerut ajutorul pe motiv că a fost intimidat de un funcționar care era vizat într-un articol de presă. Deși inițial am convenit să depunem plângere penală, ulterior jurnalistul s-a răzgândit. Sfatul meu e să nu lăsați nepedepsite persoanele care comit abuzuri, deoarece dacă nu vor fi pedepsite, ele ar putea să repete fapta”, a spus N. Frumosu. Cea mai simplă modalitate de apărare pentru jurnaliști este să depună plângere penală la poliție sau procuratură.

 

În opinia Svetlanei Cernov, jurnalistă la ziarul Est-Curier din Criuleni, jurnaliștii deseori nu știu cum să acționeze împotriva celor care fac abuz de putere. „Acum câțiva ani, la Criuleni a venit în vizită președintele țării. Deși am respectat toate cerințele stabilite de instituția prezidențială, paza de corp ne-a limitat accesul, ne-a interzis să facem poze, să adresăm întrebări. Am anunțat cititorii noștri despre acest incident, dar cu asta s-a terminat, nu am avut timp să depunem plângeri”, a adăugat S. Cernov. Olga Popa de la ziarul SP din Bălți, a menționat că jurnaliștii redacției au fost intimidați de mai multe ori după publicarea materialelor: „O avocată ne-a amenințat că vom fi închiși după ce am publicat imagini cu mașina fiului său care făcea raliuri în jurul bradului din centrul mun. Bălți. Ea a scris plângere la poliție că am publicat datele ei personale, deși noi am lăsat neacoperit doar numărul de înregistrare al mașinii. Poliția a trimis plângerea la Centrul pentru Protecția Datelor Personale, iar instituția respectivă ne-a informat că nu am încălcat legea, deoarece interesul public este mai important decât aceste date. Ca răspuns la amenințările avocatei, noi am depus plângere la Uniunea Avocaților, dar după ce au analizat plângerea, responsabilii de acolo ne-au informat că avocata nu a comis vreo ilegalitate”. Nicolae Frumosu consideră acest comportament al avocatei abuziv și crede că avocata trebuia acționată în judecată, iar judecata putea obliga Uniunea Avocaților să înceapă procedura disciplinară împotriva ei.

 

În partea a doua a instruirii, participanții au analizat alte subiecte importante pentru jurnaliști: protecția surselor de informare, ingerința mass-mediei în dreptul persoanelor publice la viața privată, impedimentele privind accesul la informație, responsabilitatea mass-mediei pentru preluarea informațiilor false etc.

 

Înregistrarea integrală a atelierului este disponibilă AICI.

 

Din luna iulie 2020, când a fost relansat Centrul de consultanță și asistență și până în prezent, API a desfășurat alte 18 instruiri tematice online și offline, la care au participat peste 336 de colaboratori media.

 

Redacțiile membre API și instituțiile mass-media regionale care nu sunt membre API, dar întrunesc criteriile minime de independență editorială și integritate profesională pot solicita serviciile Centrului prin accesarea aplicației de pe pagina web www.api.md.

 

Proiectul „Continuarea Programului de asistență pentru mass-media regionale independente” este implementat de Asociația Presei Independente (API) şi finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.