înapoi

Jurnaliști de la circa 30 de redacții din țară au fost familiarizați cu tehnicile de fact-checking

29 August 2022

Jurnalistul de investigație Vladimir Thoric le-a arătat jurnaliștilor de la redacțiile din UTA Găgăuzia, raioanele Taraclia și Basarabeasca instrumente online de verificare a datelor (Foto: API)


Peste 70 de jurnaliști și jurnaliste care activează în circa 30 de instituții media locale, regionale și naționale au participat în această vară la patru ateliere de consolidare a capacităților de identificare, analiză și dezmințire a informațiilor false și manipulatoare despre infecția de COVID 19 și vaccinare. Trainingurile organizate de Asociația Presei Independente (API) s-au desfășurat în patru municipii din diferite regiuni ale țării, iar beneficiarii instruirilor au posibilitatea să participe la un concurs de materiale tematice.

Primul atelier s-a desfășurat la Cahul, cu participarea jurnaliștilor din sudul țării (raioanele Cahul, Cantemir, Leova și Cimișlia), al doilea a avut loc la Soroca pentru jurnaliști și jurnaliste din nordul țării (Bălți, Soroca, Florești, Sângerei etc.), o instruire s-a desfășurat și la Comrat (UTA Găgăuzia, raioanele Taraclia și Basarabeasca), iar ultimul atelier au avut loc la Chișinău, cu participarea jurnaliștilor din regiunea de centru, dar și de la unele redacții cu acoperire națională. Participanților le-au fost demonstrate diferite tehnici de verificare a informațiilor, au fost învățați cum să folosească datele deschise în materialele de contrapunere a faptelor și de dezmințire a falsurilor. Traineri au fost jurnaliștii Mădălin Necșuțu de la portalul românesc de analiză a dezinformărilor , Lilia Zaharia, coordonatoare editorial la portalul Stopfals.mdConstantin Hairedtinov, jurnalist la portalul Esp.md din Bălți, Vladimir Thoric de la RISE Moldova Rise.md și directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei.

 

La toate instruirile, jurnaliștii au fost implicați în diverse exerciții de analiză și verificare a informațiilor. Ion Calalb, jurnalist la portalul local Leova.org din orașul Leova, spune că volumul de informațiile false și manipulatoare a crescut, iar cunoștințele acumulate la instruire îl vor ajuta să verifice mai bine informația, să filtreze și să dezmintă dezinformările: „Zilnic mă confrunt cu situații când se promovează știri false. Iată de ce este important să lucrăm mai mult pentru dezmințirea dezinformării, ca să-i ajutăm pe oameni să nu devină victime ale manipulării”.

 

Și reportera Antonina Nekit de la portalul Tuk.md din Taraclia, a apreciat utilitatea informației de la ateliere pentru activitatea jurnaliștilor. „Împreună cu colegii mei am învățat ce este verificarea faptelor. În activitatea mea cotidiană am nevoie de aceste instrumente pentru a prezenta informații cu acuratețe și obiectiv. Publicul așteaptă de la noi adevărul, de aceea noi, jurnaliștii, trebuie să ne documentăm corect și să verificăm informațiile înainte de ale publica. Probabil cel mai interesant lucru a fost să auzim de la colegii mai experimentați istoriile lor de lucru, cum au făcut față materialelor complexe, cum caută informații utile și interesante”, susține Antonina.

 

Pentru tânăra reporteră Andreea Cacean de la postul regional de televiziune Studio-L din orașul Căușeni, atelierele au fost o ocazie bună de a acumula cunoștințe noi în domeniul verificării datelor și a faptelor: „Consider că orice jurnalist trebuie să știe cum să identifice știrile false și să se implice în dezmințirea acestora. Mă bucur că la aceste instruiri au participat mai mulți jurnaliști tineri, care au nevoie să-și dezvolte propria gândirea critică și să ajute audiența să facă același lucru”.

 

Pentru a stimula implicarea jurnaliștilor din mass-media locală și regională în dezmințirea falsurilor și a informațiilor distorsionate, API a anunțat un concurs între participanții la ateliere, iar câștigătorii vor beneficia de premii constând din echipamente tehnice necesare pentru activitatea unui jurnalist. Participanții vor trebui să realizeze și să publice câte două materiale la tema dezinformărilor, inclusiv unul la tema falsurilor despre COVID-19 și/sau vaccinare. Vor fi eligibile la concurs materialele publicate în perioada 15 iulie 2022 – 30 septembrie 2022. Dosarele vor include copiile materialelor publicate și CV-ul aplicantului/aplicantei, fiind expediate la adresa electronică api@api.md până la 10 octombrie 2022. Materialele vor fi evaluate de un juriu profesionist, iar trei cei mai buni autori vor fi premiați.

 

Atât instruirile, cât și concursul de materiale jurnalistice fac parte din proiectul „ Abilitarea jurnaliștilor din media regională și a studenților la jurnalism și sporirea rezilienței informaționale a publicului”.

 

Acesta este un proiect UNICEF, implementat de API și finanțat de USAID Moldova.