înapoi

Instruire/Jurnalismul de pace: învață să scrii responsabil despre comunitatea romă

08 Mai 2024


Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la două ateliere despre abordarea responsabilă a subiectelor despre comunitatea romă din perspectiva principiilor jurnalismului de pace. Instruirile se vor desfășura la Chișinău pe data de 17 mai, iar la Soroca – la 24 mai 2024. Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

La instruire se pot înscrie jurnaliști, reporteri, alți colaboratori din mass-media naționale și locale din Republica Moldova și studenții de la facultățile de jurnalism din țară, interesați să-și dezvolte competențele de a aborda responsabil subiectele ce au în vizor membrii comunității rome.

 

Programul de instruire va include sesiuni teoretice, discuții și activități practice despre principiile jurnalismului de pace și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a aborda responsabil subiectele despre romi. Participanții vor discuta și despre provocările cu care se confruntă membrii comunității rome, dar care sunt mai puțin abordate în media.  

 

Atelierele de la Chișinău și Soroca vor fi facilitate de experții Steven Youngblood și Elena Sîrbu. Steven Younblood este director fondator al Centrului pentru Jurnalism pentru Pace Globală de la Universitatea Park din Parkville, din Missouri (SUA), care a facilitat instruiri și ateliere la tema jurnalismului de pace în cel puțin 33 de țări și regiuni. Elena Sîrbu este jurnalistă, activistă și președinta Platforma Femeilor Rome „Romni” din Moldova.

 

Evenimentele se vor desfășura în limba română. Cheltuielile pentru transport și alimentare sunt asigurate de organizatori.

 

Doritorii de a participa la atelierele de la Chișinău sau Soroca (prezență fizică) sunt rugați să transmită un mesaj de confirmare pe adresa doina.furculita@api.md, până la 14 mai 2024.

 

Locurile sunt limitate!

 

Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.