înapoi

Instruire pentru jurnaliști: Recunoaște și scrie despre violența digitală

23 Mai 2024


Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la două ateliere despre abordarea etică și profesionistă a subiectelor despre violența cu care se confruntă fetele și femeile în spațiul online. Instruirile se vor desfășura la Chișinău (6 iunie 2024) și Ungheni (28 iunie). Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.

 

Tematica abordată la instruire este una actuală, iar violența digitală afectează un număr tot mai mare de persoane. Potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit, la nivel global, 85% dintre femei și fete au declarat că au fost martore ale violenței digitale, iar aproape 40% dintre ele au experimentat-o personal.

 

La instruiri sunt invitați să participe reprezentanții comunității media interesați să-și dezvolte abilitățile de a aborda profesionist subiectele despre situațiile de abuz sau hărțuire cu care se confruntă fetele și femeile în spațiul digital: diferite forme ale violenței digitale, modul în care abuzurile în spațiul digital pot afecta sănătatea psihologică a persoanelor și de ce este important ca mass-media să abordeze aceste subiecte din perspectiva prevenirii acestui fenomen.

 

  • Chișinău, 6 iunie 2024, pot participa jurnaliști, reporteri, alți colaboratori din mass-media naționale și regionale de limbă rusă, din regiunea transnistreană și studenți de la facultățile de jurnalism din țară. Instruirea va avea loc în limba rusă.

  • Ungheni, 28 iunie 2024, pot participa jurnaliști, reporteri, alți colaboratori din mass-media regionale din Ungheni, Nisporeni, alte localități învecinate și studenți de la facultățile de jurnalism din țară. Instruirea va avea loc în limba română.

 

Programul de instruire va include sesiuni teoretice și exerciții practice care vor ajuta participanții să recunoască diferite forme ale violenței online și să abordeze complex un subiect jurnalistic astfel încât acesta să nu lezeze demnitatea și drepturile persoanelor.

 

Cheltuielile pentru transport și alimentare sunt asigurate de organizatori.

 

Doritorii de a participa la ateliere (prezență fizică) sunt rugați să transmită un mesaj de confirmare pe adresa doina.furculita@api.md, până la 3 iunie 2024, ora 10.00.

 

Locurile sunt limitate!

 

Notă: În perioada următoare, instruiri similare vor avea loc la Bălți, Comrat și Cahul.

 

Aceste activități sunt desfășurate de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.