înapoi
Instruire pentru jurnaliști: Recunoaște și scrie despre violența digitală
Data limită de înregistrare
19 Aprilie 2024
Asociația Presei Independente (API) anunță înregistrarea participanților la un atelier despre abordarea etică și profesionistă a subiectelor despre violența cu care se confruntă fetele și femeile în spațiul online. Instruirea se va desfășura la Chișinău la data de 26 aprilie 2024. Activitatea este organizată în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Tematica abordată la instruire este una actuală, iar violența digitală afectează un număr tot mai mare de persoane. Potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit, la nivel global, 85% dintre femei și fete au declarat că au fost martore ale violenței digitale, iar aproape 40% dintre ele au experimentat-o personal.
La instruire se pot înscrie jurnaliști, reporteri, alți colaboratori din mass-media naționale și regionale din localitățile din centrul Republicii Moldova și studenții de la facultățile de jurnalism din țară, interesați să-și dezvolte abilitățile de a aborda profesionist subiectele despre situațiile de abuz sau hărțuire cu care se confruntă fetele și femeile în spațiul digital: diferite forme ale violenței digitale, modul în care abuzurile în spațiul digital pot afecta sănătatea psihologică a persoanelor și de ce este important ca mass-media să abordeze aceste subiecte din perspectiva prevenirii acestui fenomen.
Programul de instruire va include sesiuni teoretice și exerciții practice care vor ajuta participanții să recunoască diferite forme ale violenței online și să abordeze complex un subiect jurnalistic astfel încât acesta să nu lezeze demnitatea și drepturile persoanelor.
Cheltuielile pentru transport și alimentare sunt asigurate de organizatori.
Doritorii de a participa la program (prezență fizică) sunt rugați să transmită un mesaj de confirmare pe adresa doina.furculita@api.md, până la 19 aprilie 2024.
Locurile sunt limitate!
Notă: În perioada următoare, instruiri similare vor avea loc la Bălți, Ungheni, Comrat și Cahul.
Această activitate este implementată de Asociația Presei Independente în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Pentru informaţii suplimentare:
Tel.: 022 210 602
Persoană de contact:
Doina Furculița