înapoi

În atenția jurnaliștilor de investigație: elaborăm „Cartea Neagră – 2023”

01 August 2023

„Cartea Neagră a risipei banilor publici din Republica Moldova”, edițiile 2019, 2020, 2021, 2022, în limba română. Foto: API


Asociația Presei Independente (API) invită jurnaliștii de investigație din mass-media națională și locală/regională să participe la elaborarea „Cărții Negre a risipei banilor publici”, ediția anului 2023.

„Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este un proiect lansat în 2019 de către Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și implementat în parteneriat cu API.  Ediția din 2019 a „Cărții Negre” a cuprins 9 investigații în care au fost documentate cazuri de utilizare frauduloasă a milioanelor de lei din proiecte cu finanțare externă și internă, edițiile din 2020, 2021 și 2022 – câte 8 investigații jurnalistice pe teme care vizează construcţia drumurilor și a complexelor sportive, renovarea spitalelor și a grădiniţelor, iluminarea stradală, bani irosiți în sectorul silvic etc.

 

Lansarea „Cărții Negre” are loc în fiecare an în cadrul Forumului Mass-Media din Republica Moldova.

 

La elaborarea ediției 2023 a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova” sunt invitați jurnaliștii de investigație din mass-media națională și locală/regională care au o idee de investigație ce vizează:

 

  • cazuri când sursele financiare ale donatorilor străini sau din bugetul național au fost delapidate sau utilizate ineficient și abuziv;

  • fraudarea sub orice formă a banilor publici;

  • alte subiecte referitoare la gestionarea abuzivă/frauduloasă a banilor și patrimoniului public.

 

Pot depune dosarele jurnaliștii care au demonstrat în ultimii doi ani capacități de realizare și documentare a investigațiilor și respect pentru normele deontologice și de integritate profesională.

 

Dosarul va conține:

 

  • conceptul investigației - o scurtă descriere a subiectului și a modului de operare pentru dobândirea informației și realizarea investigației;

  • CV-ul jurnalistului/membrilor echipei de jurnaliști.

 

Atenție: Investigațiile vor fi realizate obligatoriu în variantă text. Jurnaliștii care vor să realizeze și o variantă video a subiectului vor trebui să prezinte, pe lângă concept, și un buget estimativ.

 

O comisie va examina propunerile și va decide acordarea unor burse pentru realizarea investigațiilor la temele descrise mai sus. Mărimea bursei va depinde de complexitatea investigației și de resursele financiare disponibile în cadrul proiectului.

 

Termenul-limită pentru realizarea investigațiilor ale căror concepte vor fi acceptate de comisie: 1 noiembrie 2023.

 

Termenul-limită pentru depunerea dosarelor: 15 august 2023.

 

Dosarele vor fi transmise la adresa electronică api@api.md cu mențiunea „Cartea Neagra 2023”.

 

Comisia va face selecția în termen de 10 zile de la depunerea dosarelor.

 

Persoană de contact: Viorica Zaharia, redactoră-coordonatoare, viozaharia@yahoo.com.