înapoi

Împreună împotriva violenței online – eforturi comune pentru crearea unui mediu online sigur pentru tineri și tinere

16 Decembrie 2024

Foto: API


Asociația Presei Independente (API) și UNICEF Moldova au găzduit evenimentul Împreună împotriva violenței online: „Cum încurajăm adolescenții și adolescentele din Moldova să solicite ajutor”. Evenimentul a avut loc la 12 decembrie 2024 în cadrul proiectului Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare.

Peste 40 de jurnaliști, reprezentanți ai asociațiilor obștești, organizațiilor gestionate de femei și fete, mass-media, ONG-urilor, tinerilor și consiliilor locale ale tinerilor au participat la un eveniment de sensibilizare privind fenomenul violenței online îndreptat împotriva adolescenților și adolescentelor, tinerilor și tinerelor. În deschiderea evenimentului, Maha Damaj, reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, a remarcat că societatea se confruntă cu realitatea dezolantă a faptului că violența online rămâne o provocare și un subiect puternic al timpului nostru: „Lupta împotriva violenței online nu este responsabilitatea unei singure organizații, suntem cu toții parte a aceleiași societăți, este un efort comun, trebuie să depunem împreună multă muncă și să capacităm mediul, organizațiile care pot oferi ajutor supraviețuitorilor violenței, inclusiv a violenței online”.

 

Petru Macovei, director executiv API, a menționat că violența online, alături de alte fenomene negative, precum dezinformarea, a surprins societatea moldovenească nu tocmai pregătită: „E nevoie de eforturi comune pentru a înțelege mai bine fenomenul violenței online și a elabora măsuri pentru ca societatea noastră să devină mai rezilientă în fața acestui fenomen”.

 

Participanții la eveniment au recunoscut că violența online este un fenomen în creștere în Moldova și peste hotare, iar intervenția e dificilă în astfel de cazuri, de aceea rolul mass-media este esențial în promovarea comportamentelor pozitive și prevenirea violenței bazate pe gen. Semnalarea unor situații de abuz digital, educarea publicului, presiunea asupra autorităților pentru a întreprinde măsuri suplimentare care să ajute la diminuarea fenomenului violenței online sunt doar câteva dintre activitățile pe care ar putea să le realizeze jurnaliștii pentru un mediu online mai sigur pentru tineri și tinere.

 

De asemenea, evenimentul a fost o bună oportunitate de a prezenta rezultatele activităților realizate în cadrul proiectului „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, implementat de API. Printre acestea se numără: actualizarea și digitizarea Ghidului „Abordarea în presă a violenţei în bază de gen şi a violenţei împotriva copiilor”, programe de dezvoltare profesională pentru jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului, produse media și informaționale (spoturi video și audio, video tutoriale, GIF-uri, articole explicative și imagini promoționale). De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate principalele constatări și bariere, concluzii, recomandări ale unei cercetări din perspectivă comportamentală (behavioural insight) care determină adolescenții și adolescentele să solicite ajutor, realizată de BIT.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului UNICEF „Răspuns la violența împotriva fetelor și femeilor în mediul online și în contexte similare”, implementat de Asociația Presei Independente, cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).