înapoi

DEZBATERI // Cine vine la Forumul Mass-Media 2022?

12 Noiembrie 2022

Foto: API


Ediția a șaptea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova va avea loc pe 22 și 23 noiembrie 2022 în municipiul Chișinău. Jurnalism pe timp de război, situația mass-mediei în Republica Moldova și indicele accesului la informație – acestea sunt temele celor trei dezbateri care vor avea loc în prima zi a Forumului.

Tema principalei dezbateri a Forumului este „Situația mass-mediei în Republica Moldova: încotro ne-am pornit și unde am ajuns?”. La această dezbatere sunt invitați jurnaliști/experți media și reprezentanți ai unor instituții publice/autorități de reglementare. Vor fi abordate subiecte care țin de reformele în domeniul mediatic, situația pieței media, prioritățile guvernării versus necesitățile domeniului etc. Au fost transmise invitații la această dezbatere conducătorilor Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Ministerului Justiției, Agenției Servicii Publice, Consiliului Concurenței, Consiliului Audiovizualului, Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei Teleradio-Moldova, Î.S. ”Poșta Moldovei”, Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării, Î.S. „Radiocomunicații”.

 

La dezbaterea „Jurnalism pe timp de război” va participa Alexandra von Nahmen, corespondentă pentru străinătate DW (Germania), responsabilă de Biroul DW de la Bruxelles. dar și câțiva jurnaliști din Moldova care au reflectat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Alexandra este unul dintre cei mai experimentați corespondenți internaționali ai DW. Ea a fost timp de cinci ani șefă a biroului DW din Moscova. A reflectat cele mai periculoase conflicte din Europa și nu numai, războiul din Georgia, curățarea etnică din Kârgâzstan, misiunea NATO în Afganistan și războiul împotriva așa-zisului Stat Islamic din Irak. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Alexandra a fost de mai multe ori în Ucraina și a relatat despre masacrul din Bucha.

 

La a treia dezbatere, „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova, 2022”, experții Dawid Sześciło și Stela Pavlov vor prezenta rezultatele unei analize comprehensive a gradului de transparență a instituțiilor publice. Dr. hab. Dawid Sześciło este profesor asistent la Facultatea de Drept și Administrare, Universitatea din Varșovia (Polonia), expert în cadrul mai multor organizații internaționale în domeniul reformei administrației publice și autor al peste 200 de publicații academice în domeniul administrației publice, dreptului administrativ și drepturilor omului. Stela Pavlov este expertă/consultantă în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție pentru Consiliul Europei, PNUD, Soros Moldova, Freedom House și proiecte finanțate de UE.

 

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2022 are loc pe pagina web oficială (https://mediaforum.md/event/2022) și va fi deschisă până pe 14 noiembrie 2022 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2022 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a Forumului.

 

Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House.

 

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).