înapoi

De la Nord la Sud și de la Est la Vest, despre serviciile publice de calitate pentru fiecare

24 Decembrie 2021

Colaj API


La sfârșit de an, Asociația Presei Independente (API) face totalurile proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”. În parteneriat cu mai multe organizații ale societății civile și mass-media locale și regionale, API a desfășurat o amplă campanie de informare și sensibilizare a publicului privind serviciile publice de calitate în regiuni și sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru modernizarea Republicii Moldova.

În perioada 2019-2021, API a produs și promovat o multitudine de produse menite să informeze și să explice cetățenilor subiectul serviciilor publice într-un mod accesibil. Împreună cu 21 de asociații obștești și media locale, API a promovat conceptul că serviciul public este creat pentru cetățeni, aceștia înțeleg importanța serviciilor publice de calitate pentru o comunitate și oamenii sunt interesați și se implică în dezvoltarea comunității din care fac parte.

 

În parteneriat cu postul public de televiziune Moldova 1 au fost realizate mai multe ediții ale emisiunii Mai aproape de UE, în care experți, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai asociațiilor obștești au adus în atenția publicului exemple reale din satele Moldovei, unde a fost posibilă crearea și dezvoltarea de servicii de salubrizare, epurare a apelor uzate, datorită parteneriatelor create la nivel local.

 

Pentru tineri, studenți, utilizatorii de rețele sociale, cadre didactice, au fost realizate cinci video-uri explicative EduTolk – Educație și mediu, despre ce înseamnă eficiența energetică, servicii de canalizare, calitatea apei, biodiversitate și cum aceasta poate fi păstrată. De asemenea, au fost produse și promovate o serie de 12 GIF-uri interactive, care fac apel la responsabilitate, implicare și grijă față de mediu, sortarea și reciclarea deșeurilor.

 

În cele cinci video spoturi promoționale realizate, API a prezentat „schimbarea la față” a mai multor localități, care au beneficiat de suportul UE pentru construcția rețelelor de apeduct și canalizare, eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ și pentru promovarea bunelor practici de implicare a oamenilor în rezolvarea unor probleme din comunități.

 

Pentru informarea cetățenilor din localitățile țării, timp de aproape doi ani, reporterii API au realizat peste 20 de articole, care au fost publicate în peste 20 de media regionale și naționale, articole care au abordat exemple frumoase, bune practici de implicare a cetățenilor în viața comunității. Aceste materiale au fost adunate în culegerea Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active și distribuite în mai multe biblioteci din țară. Pentru stimularea promovării de către mass-media a spiritului civic și a inițiativelor cetățenești la nivel local, API a desfășurat un concurs, la care au fost premiați 12 jurnaliști care au abordat în textele lor subiectul implicării cetățenilor în soluționarea problemelor comunitare.

 

În cadrul campaniei de informare privind serviciile publice, API a mai elaborat și distribuit la nivel local ghidul Cum să desfășurăm o campanie de advocacy pentru soluționarea problemelor locale”, iar în parteneriat cu AO Media-Grup Meridian a tipărit cartea de povești ecologice intitulată „Planeta Copiilor”.

 

Campania de informare privind serviciile publice a fost desfășurată de API în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).