en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Premiați pentru promovarea activismului cetățenesc și a comunităților durabile
Câștigătorii concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”
Foto: API

Asociația Presei Independente (API) anunță câștigătorii concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active” la care au participat jurnaliști și jurnaliste din mass-media națională și locală, care au abordat subiectul implicării cetățenilor în soluționarea problemelor comunitare. Premierea câștigătorilor a avut loc la 25 octombrie a.c., în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”.

Din totalul de 27 de dosare depuse, în lista câștigătorilor se regăsesc 12 jurnaliști la trei categorii din concurs.

La Categoria Presă scrisă și presa online locul 1 i-a revenit jurnalistei Georgeta Carasiucenco de la Moldova.org pentru articole jurnalistice care promovează bune practici când localnicii au fost convinși să plătească pentru serviciul de evacuarea a deșeurilor. Pe locul 2 s-a clasat Svetlana Cernov, ziarul Est-Curier, Criuleni, pentru o serie de articole despre managementul deșeurilor solide și soluțiile găsite de unele comunități pentru acest domeniu. Locul 3 a fost împărțit între jurnalistele Natalia Munteanu de la Gazeta de Chișinău pentru o serie de articole, printre care și un reportaj despre cum locuitorii din Onișcani si-au creat condiții ca la oraș și Aliona Ciurcă de la Ziarul de Gardă, care a scris despre activiștii de mediu care spun „NU” arderii frunzelor.

La Categoria Audiovizual pe locul 1 s-a clasat Anatolie Eșanu de la Ziarul de Gardă pentru ancheta Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești. Pe locul 2 s-a clasat Irina Glușco, compania „MIR-Moldova”, pentru reportaje care prezintă acțiuni de activism social și voluntariat pe timp de pandemie. Locul 3 le-a revenit jurnaliștilor Evghenii Gurgurov, Bas TV, Basarabeaca, pentru materiale despre promovarea sortării deșeurilor și Renatei Lupăcescu de la TV Studio-L, Căușeni, pentru o serie de reportaje, unul dintre subiecte fiind despre un grup de cetățeni din Baccealia care au reușit să atragă în școala din sat peste 300 de mii de lei pentru reconstrucția acesteia.

Cea de-a treia categorie din concurs a fost Fotografie, aici locul 1 i-a revenit Nataliei Munteanu, Gazeta de Chișinău, pentru fotografii care conving oamenii să nu mai arunce gunoiul la întâmplare. Locul 2 i-a revenit Tatianei Beghiu de la Moldova.org pentru fotografii care descriu povestea unui maestru în sport, care antrenează gratuit peste 15 copii de pe ambele maluri ale Nistrului. Locul 3 este împărțit de Vadim Șterbate, Observatorul de Nord, Soroca pentru fotografii care prezintă problema alimentării cu apă a unei zone din Zastânca și Elena Stepanova, activistă civică de mediu, Dubăsari, pentru un fotoreportaj care prezintă o acțiune de înverzire a orașului Dubăsari.

De asemenea, API a oferit două certificate de apreciere pentru dedicație și implicare în activități de abilitare, informare și sensibilizare a cetățenilor privind serviciile publice de calitate în regiuni, jurnalistelor Felicia Crețu, Cu Sens și Irina Soltan, Agora.md.

La concurs au fost depuse 27 de dosare cu materiale la una sau mai multe categorii ale concursului, care reflectă contribuția cetățenilor și activismul civic în identificarea și rezolvarea unor probleme reale din comunitățile lor.

Materialele au fost evaluate de un juriu de profesioniști, format din reprezentanți ai societății civile, comunicatori și experți media. Scopul concursului a fost stimularea promovării de către mass-media a spiritului civic și a inițiativelor cetățenești la nivel local și regional care conduc la îmbunătățirea condițiilor de trai și la îmbunătățirea serviciilor publice locale.

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Ультраправый деятель Земмур объявляет президентскую гонку за «спасение» Франции
Ультраправый французский эксперт Эрик Земмур объявил о своей кандидатуре на пост президента во вторник с видео, в котором под зловещую ... The post Ультраправый деятель…
Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a fost acceptat în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”
Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruţa, a devenit membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. Decizia a fost adoptată marți, 30 noiembrie, în cadrul…
30 Noiembrie 2021
Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”
Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.…
30 Noiembrie 2021
Путин отвечает НАТО на предупреждение Москве не нападать на Украину
Россия заплатит высокую цену за любую новую военную агрессию против Украины, о чем во вторник предупредили НАТО и США, когда ... The post Путин отвечает…
1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы
Фото: blocktoro.com Язык Русский 1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы Представляем список именин, международных, религиозных праздников на этот день.
30 Noiembrie 2021
La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”
În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat…
30 Noiembrie 2021
Глава Pfizeer сообщает, что препарат разработанный для лечения Covid-19 будет эффективен и для штамма Омикрон
Директор Pfizer говорит, что разработанный компанией препарат против COVID будет эффективен и для пациентов, инфицированных новым штаммом Omicron. «Я  уверен, ... The post Глава Pfizeer…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work