înapoi

Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența instituțiilor publice, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

21 Noiembrie 2023


Pe lângă un șir de ateliere și dezbateri, ediția a opta a Forumului Mass-Media va găzdui și patru evenimente speciale care vor avea loc în prima zi a forumului, 4 decembrie. În cadrul primului eveniment va fi prezentat Indicele accesului la informație în Republica Moldova. La al doilea se va discuta despre jurnalismul de pace cu un expert american, iar la ultimele două vor fi premiate materialele jurnalistice care promovează diversitatea și, respectiv, cele mai bune investigații jurnalistice, urmând să fie lansată și ediția 2023 a „Cărții Negre a risipei banilor publici”.

Al treilea an consecutiv, reprezentanța din Moldova a organizației internaționale Freedom House elaborează și prezintă la Forumul Media o analiză comprehensivă a gradului de transparență a instituțiilor publice din țara noastră. Ediția 2023 a „Indicelui accesului la informație: Măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova” va fi prezentată de experții Dawid Sześciło și Stela Pavlov. Dr. hab. Dawid Sześciło este profesor asistent la Facultatea de Drept și Administrare a Universității din Varșovia (Polonia), expert în cadrul mai multor organizații internaționale și autor al peste 200 de publicații academice în domeniul administrației publice, dreptului administrativ și drepturilor omului. Stela Pavlov este expertă/consultantă în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție pentru Consiliul Europei, PNUD, Soros Moldova, Freedom House și în proiecte finanțate de UE.

 

Jurnalismul de pace: principii și aplicare – este tema celui de-al doilea eveniment special cu participarea expertului din Statele Unite ale Americii, Steven Youngblood, director fondator al Center for Global Peace Journalism (SUA) și profesor universitar la Park University, Missouri. S. Youngblood editează revista „The Peace Journalist” și blogul „Peace Journalism Insights”, este autorul cărții „Principii și practici în jurnalismul de pace”. Pe parcursul carierei sale, a organizat și predat seminare și ateliere la tema jurnalismului de pace în 45 de țări ale lumii.

 

Câștigătorii ediției a doua a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială vor fi premiați la un alt eveniment special, intitulat sugestiv „Posaganda pentru drepturile omului”. Trofeul concursului va fi înmânat de Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

 

Tradițional la Forumul Media va avea loc lansarea „Cărții Negre a risipei banilor publici”, ajunsă la a cincea ediție. „Cartea Neagră” este o culegere de investigații jurnalistice bine documentate despre cazurile de achiziții publice cu încălcarea normelor legale și în situații de conflict de interese, obiecte de infrastructură în care s-a investit ineficient sau cazuri când investițiile europene pentru dezvoltarea Republicii Moldova au fost gestionate fraudulos. În cadrul aceluiași side event vor fi anunțate și rezultatele ediției a șasea a concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului”, organizat pentru stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi.

 

Tot în prima zi a Forumului Mass-Media, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2023. Premiul a fost instituit în 2015 pentru a promova jurnalismul de calitate și a stimula bunele practici jurnalistice.

 

Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2023 are loc pe pagina web oficială (https://mediaforum.md/event/2023) și va fi deschisă până pe 25 noiembrie 2023 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2023 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a Forumului.

 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).