înapoi

Celule de Comunicare de Criză la nivel local - responsabilitatea comunicării în situații dificile

19 Septembrie 2024

Foto: API


Abordarea unei crize de comunicare în mod eficient și responsabilitatea comunicării în spațiul public în situații de criză au fost subiectele discutate în cadrul unui eveniment de schimb de experiență dintre membrii Celulelor de Comunicare de Criză (CCC) de la Ungheni și Căușeni. Evenimentul a fost organizat la 17 septembrie în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”.

Evenimentul a reunit reprezentanții părților interesate la nivel local și național pentru a facilita schimbul de experiență dintre membrii CCC din Ungheni, care se concentrează asupra tematicii crizei energetice, și din Căușeni, care se concentrează asupra tematicii despre siguranța în contextul dezastrelor naturale și celor provocate de om. Experții naționali Sorina Ștefîrță și Vitalie Condrațchi și consultanta internațională Suzanne Moll (Danemarca) au apreciat eforturile ambelor echipe de a învăța ce înseamnă comunicare în situații dificile și de a contribui la multiplicarea unor informații practice și utile la nivelul comunităților locale.

 

Echipa CCC Ungheni a prezentat rezultatele activității sale din perioada decembrie 2022 - februarie 2023, când au fost realizate și promovate mai multe materiale explicative la tema gestionării crizei energetice și economisirii resurselor energetice. Membrii CCC Ungheni au menționat că vor continua să promoveze materialele elaborate pentru că acestea sunt utile înainte de începerea sezonului rece. Rezultatele obținute de colegii de la Ungheni au servit drept inspirație pentru echipa CCC de la Căușeni, care în perioada august – octombrie 2024 urmează să distribuie mai multe produse informaționale și să organizeze activități de informare pentru cetățeni privind siguranța în contextul dezastrelor naturale.

 

Evenimentul a urmărit, de asemenea, să consolideze comunicarea dintre CCC-urile la nivel local și autoritățile naționale relevante. În acest context, Oxana Mititelu (Ministerul Energiei) și Vitali Mutaf (Ministerul Mediului) au răspuns la întrebările participanților privitor la modul de organizare și colaborare dintre autoritățile naționale, locale și alte instituții pentru a gestiona diverse crize, în special, cele care țin de sectorul energetic și dezastrele naturale. De asemenea, Ludmila Andronic, expertă comunicare și membră a Consiliului de Presă, a oferit mai multe sfaturi colegilor CCC-urilor la nivel local și a subliniat că o comunicare eficientă, mai ales în situații de criză, este asigurată de un limbaj accesibil, pe înțelesul atât a presei, cât și a întregii comunități. Prezentă la eveniment, Aneta Gonța, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, a adăugat că de multe ori în situații de criză în spațiul public sunt distribuite falsuri și materiale manipulatorii, de aceea este esențial ca celulele de comunicare de criză de orice nivel să poată oferi informații veridice și corecte cetățenilor.

 

Proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” este implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).