înapoi

Celula de comunicare de criză // Munca în echipă și distribuirea rolurilor asigură succesul comunicării cu cetățenii

25 Noiembrie 2022

Foto: API


Instruirile pentru membrii celulei de comunicare de criză (CCC) la Ungheni au continuat în luna noiembrie cu câteva sesiuni practice despre organizarea și desfășurarea evenimentelor publice și dezvoltarea organizațională a rețelei. Expertele internaționale Esther Körfgen (Germania) și Liana Khachatryan (Armenia) au împărtășit cu membrii CCC Ungheni experiența internațională în gestionarea și dezvoltarea unei astfel de rețele, iar trainerul local Vitalie Condrațchi a facilitat schimbul de cunoștințe despre sistemul energetic din țara noastră.

Pentru membrii unei rețele de comunicare de criză care trebuie să reacționeze prompt în situații de urgență, este esențială dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune cu mass-media pentru a transmite cetățenilor informații clare și corecte. În acest sens, membrii CCC au exersat împreună cu Esther Körfgen și Denis Rusu tehnici de a elabora mesaje, de a face declarații publice și de a desfășura conferințe de presă. Trainera internațională Esther Körfgen a recomandat membrilor CCC să fie convingători, expliciți, să aibă o poziție clară față de un eveniment sau situație și să ofere argumente și informații importante pentru public, atunci când vor face declarații publice.

 

Unul dintre membrii rețelei CCC, Viorica Său, spune că această activitate a fost foarte utilă, deoarece a învățat cum să ofere o declarație scurtă și clară și cum să gestioneze emoțiile în fața camerei de luat vederi: „În special, mi-a plăcut să exersez modul de desfășurare a conferinței de presă, pentru că atunci trebuie să răspunzi spontan la întrebări și trebuie să îți formulezi clar gândurile și ideile pentru a nu induce în eroare publicul și să fii sigur pe sine și pe corectitudinea informației care o oferi”.

 

Pentru buna funcționare și organizare internă a activității CCC este necesar ca fiecare din membrii rețelei să cunoască și să înțeleagă rolul pe care îl are în echipă. Astfel, subiectele privind structura și organizarea internă a grupului, distribuirea rolurilor în echipă au făcut parte din agenda unei alte sesiuni practice moderate de trainera internațională Liana Khachatryan. Aceasta consideră că distribuirea rolurilor în echipă asigură că activitățile sau produsele vor fi realizate de echipă rapid, organizat și profesionist.

 

Ca rezultat al acestei sesiuni de lucru, membrii CCC au fost distribuiți în câteva subgrupuri: mass-media, societate civilă, biblioteci și autorități locale, care vor fi responsabili de realizarea unor activități și materiale de informare privind criza energetică și modalități de economisire a energiei. Astfel, fiecărui membru CCC i-a fost distribuit un rol în echipă urmat de diverse responsabilități. Membra CCC, Aliona Manciu, menționează că responsabilitatea bibliotecii este de a informa corect cetățenii indiferent de etnie, vârstă, rasă: „În urma participării la această sesiune, Biblioteca  Dimitrie Cantemir și-a programat deja primele activități pentru publicul unghenean. În luna decembrie vom iniția Săptămână jucăriilor fosforescente pentru sărbătorile de iarnă ECO(nomice), iar pentru conștientizarea procesului de eficiență energetică vom iniția un concurs de eseuri și desene”.       

 

În perioada decembrie 2022-februarie 2023, membrii rețelei vor realiza, împreună cu experții și consultanții proiectului, pachete informaționale tematice cu diverse materiale explicative la tema gestionării crizei energetice. Materialele informaționale vor fi distribuite atât în Ungheni, cât și în localitățile megieșe.

 

Rețeaua de comunicare de criză la Ungheni este un proiect pilot pentru Republica Moldova lansat de API în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania). Proiectul presupune crearea unei rețele de comunicare de criză constituită din profesioniști în diferite domenii care vor învăța cum să gestioneze din punct de vedere al comunicării publice situațiile de criză, prin care trece țara sau localitatea/regiunea.