înapoi

Cele mai bune investigații ale anului 2020 – despre corupție, iresponsabilitatea autorităților și laboratoare de știri false

24 Noiembrie 2020

Foto: API


Oficiul pentru România și Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Forumului Mass-Media care se desfășoară la 24-25 noiembrie 2020.

Jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat investigații jurnalistice bine documentate, conforme standardelor profesionale în domeniu, au putut aplica la două categorii ale concursului: investigația anului în mass-media națională și investigația anului în mass-media locală/regională, publicate în perioada 16 octombrie 2019 – 15 octombrie 2020. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform mai multor criterii, între care corespunderea standardelor jurnalismului de investigație, complexitatea subiectului, impactul investigației asupra problemei pe care o abordează și altele.

 

Autorii celor mai bune investigații jurnalistice au fost anunțați și premiați la 24 noiembrie, în cadrului unui eveniment special din prima zi a Forumului Mass-Media 2020. La categoria „Investigația anului 2020 în mass-media națională”, locul I i-a revenit investigației Toți oamenii președintelui, autor: Victor Moșneag, „Ziarul de Gardă”Două investigații au fost desemnate câștigătoare ale locului II: Spitalul neglijenței lor, autoare: Felicia Crețu și echipa proiectului media CU SENS și Afaceri subterane: Marea privatizare, semnată de Ion Preașcă, RISE Moldova. Pe locul III, la fel, au fost desemnate două investigații câștigătoare: Portretul unui șef de la ANP: Trăiește în casa mamei pensionare, primește donații de zeci de mii de euro de la rude și figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO, autor: Anatolie Eșanu, „Ziarul de Gardă” și Laboratorul de fake news (I). Creatorul de Iurie Sănduța, RISE Moldova.

 

La categoria „Investigația anului 2020 în mass-media locală/regională” a fost acordat un singur premiu - locul II pentru investigația Бывший сотрудник ЖДМ рассказал о крупных хищениях на предприятии. Руководство это не подтверждает, но и не отрицает semnată de Constantin Hairetdinov de la Esp.md, Bălți.

 

Concursul desfășurat de API și Fundaţia Friedrich Naumann are scopul de a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova și a aprecia meritele acestora în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

 

În calitate de premii, fiecare câștigător al concursului va putea aplica în 2021 pentru o bursă a Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate, în valoare de 500 până la 1000 Euro pentru realizarea unei investigații la tema corupției/delapidării alocațiilor financiare din asistența europeană oferită Republicii Moldova. De asemenea, autorilor celor mai bune investigații ale anului 2020 le-au fost înmânate certificate care garantează plata unor onorarii pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor în alte surse media.