înapoi

Au fost premiați jurnaliștii care combat dezinformarea

24 Mai 2022

Câștigătorii primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării” (Foto: API)


Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova au premiat cei mai buni jurnaliști care dezmint falsurile. La 24 mai 2022, în cadrul unui eveniment festiv, au fost anunțați câștigătorii primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”.

Concursul a fost destinat profesioniștilor media din Republica Moldova care manifestă un interes constant pentru combaterea dezinformării și a fenomenului „știrilor” false și au publicat cicluri de materiale jurnalistice la aceste teme, contribuind la sporirea rezilienței publicului în fața dezinformării, inclusiv în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Jurnaliștii au putut depune materiale la două categorii: Audiovizual (TV, radio, inclusiv emisiuni în format video/audio transmise pe diferite platforme/canale de Internet) și Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, portaluri online). Juriul a evaluat materialele conform următoarelor criterii: corespunderea standardelor jurnalismului și normelor deontologice, documentarea cu bună credință a afirmațiilor, dovada verificării faptelor descrise, coerența și claritatea expunerii, dar și impactul materialelor asupra rezilienței publicului în fața dezinformării.

 

La categoria Presa scrisă și presa online membrii juriului au decis să ofere cinci premii, inclusiv un premiu de încurajare care a fost oferit redacției portalului Tuk.md de la Taraclia pentru dezmințirea falsurilor despre pandemie și procesul de vaccinare împotriva COVID-19, despre statutul limbii ruse și situația minorităților etnice în R. Moldova și alte teme utilizate frecvent în scop de dezinformare și manipulare a opiniei publice. Locul trei la această categorie a fost ocupat de jurnalistul Mădălin Necșuțu de la portalul Anticoruptie.md, premiat pentru analizele narativelor propagandistice diseminate în R. Moldova, inclusiv cele distribuite de unele fețe bisericești, dar și pentru investigația despre schemele războiul informațional în R. Moldova. Pe locul doi s-a clasat jurnalistul Ion Preașcă de la portalul Mold-street.com care a deconspirat mai multe falsuri pe teme economice, inclusiv cele privind donațiile oferite R. Moldova în contextul luptei cu COVID-19, asistența Rusiei etc.

 

Locul întâi la această categorie a fost ocupat de doi jurnaliști, este vorba de Constantin Hairetdinov de la ziarul SP/portalul Esp.md din Bălți și Marina Gorbatovschi de la Ziarul de Gardă/ZdG.md. Constantin a fost premiat pentru dezmințirea falsurilor despre „tehnica militară de pe străzile orașului Bălți” în contextul situației tensionante înainte de începerea războiului din țara vecină, dar și despre migranții din Ucraina. Iar Marina a fost apreciată pentru dezmințirea falsurilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, dar și pentru abordarea dezinformărilor legate de războiul din Ucraina în autonomia găgăuză.

 

La categoria Audiovizual, locul trei i-a revenit jurnalistului Vitalie Călugăreanu de la postul de televiziune Jurnal TV, care în talk-showul „Cabinetul din umbră” pe care îl moderează abordează cu regularitate fenomenul dezinformării. Pe locul doi s-a clasat echipa proiectului media Cu SENS care verifică și dezminte falsuri și speculații ale politicienilor, lansate în discursurile lor publice. Primul premiu la această categorie i-a fost oferit jurnalistei Sorina Obreja pentru câteva episoade ale podcastului „Anticorpi la fals” unde a abordat dezinformările răspândite pe larg în timpul pandemiei de COVID-19.

 

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova va oferi câștigători burse pentru realizarea altor materiale jurnalistice la tema dezinformării și a fenomenului „știrilor” false, care vor fi publicate inclusiv pe portalul Stopfals.md. Suma burselor variază între 250 și 900 de Euro.

 

La concurs au participat 14 jurnaliști/redacții din presa națională și locală. Scopul concursului a fost încurajarea implicării colaboratorilor instituțiilor mass-media și stimularea celor mai bune practici jurnalistice de luptă împotriva dezinformării și de promovare a gândirii critice a cetățenilor.

 

În deschiderea evenimentului, a avut loc și o dezbatere despre rolul jurnaliștilor în combaterea fenomenului dezinformării și în promovarea gândirii critice a cetățenilor.