înapoi

Atenție: selectăm doi participanți la un program internațional de sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor

18 Noiembrie 2021

Foto: www.newsdesk.org


API și FOJO Media Institute (Suedia) anunță un concurs pentru selectarea a doi participanți din Republica Moldova la programul internațional „Sprijinirea eforturilor de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru jurnaliști”, implementat de FOJO Media Institute cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Suedia.

Scopul programului constă în oferirea sprijinului pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a proteja drepturile jurnaliştilor din țările participante. Programul este destinat țărilor din Europa de Est, Caucazul de Sud, Asia Centrală și Balcani.

 

Obiectivul programului va fi atins prin:

 

• Dezvoltarea de către participanți a propriilor proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în redacțiile pe care le reprezintă;

 

• Forum pentru schimbul de idei, experiențe și bune practici;

 

• Întărirea capacității participanților de a desfășura activități de advocacy pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor în țările lor.

 

Programul va combina instruiri, vizite de studiu, consultări online cu mentori și experți pe probleme specifice, incluzând elemente de networking și vizite în Suedia și în una din țările participante. Un element important al programului este schimbul de experiență între participanții la program. O condiție obligatorie este elaborarea de către participanți a propriilor proiecte, dezvoltarea capacității de a-și prezenta ideile și rezultatele. Proiectele de schimbare vor fi elaborate individual, dar și cu ajutorul unor mentori cu experiență și experți pe diferite teme.

 

Iată o listă prealabilă de subiecte care vor fi discutate în cadrul programului:

 

  • Cum să prevenin și cum să se comporte redacțiile și jurnaliştii atunci când sunt supuși amenințărilor, hărțuirii și violenței;

  • Cum facem față stresului, burnout-ului (epuizare) și presiunii psihologice în redacții;

  • Metode, reguli, reglementări pentru asigurarea securității jurnaliștilor care lucrează în zonele de conflict, la reflectarea demonstrațiilor și a protestelor;

  • Securitatea digitală, drepturile jurnaliştilor, accesul la resursele internaţionale;

  • Politici de resurse umane și metode de lucru pentru a asigura un mediu de lucru favorabil și protecția jurnaliștilor, inclusiv asigurarea egalității de gen, a diversității și unui mediu incluziv.

 

Pentru participarea în programul internațional „Sprijinirea eforturilor de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru jurnaliști” vor fi selectați 2 (doi) reprezentanți din rândul factorilor de decizie (proprietari, editori, redactori-șefi sau redactori-șefi adjuncți) ai unor instituții mass-media independente din Republica Moldova care corespund criteriilor stabilite de organizatori (a se vedea AICI).

 

Limba de lucru în cadrul programului va fi limba rusă.

 

Doritorii de a participa la acest program sunt rugați să citească cu atenție informația despre scopul, activitățile planificate și etapele de realizare, să completeze chestionarul și să-l expedieze pe adresa electronica api@api.md până la 30 noiembrie 2021, ora 22.00.

 

Evaluarea preliminară a dosarelor va fi făcută de API, iar selectarea finală – de FOJO Media Institute.

 

În atenția celor care intenționează să depună dosarul: vă rugăm să aplicați doar dacă sunteți convinși că subiectul programului este relevant pentru redacția voastră, sunteți determinat și veți participa la toate activitățile programului. Vă mulțumim.