înapoi

Ateliere pentru media: „Cum verificăm informațiile pe timp de criză?”

23 Mai 2022

Foto simbol


În situațiile de criză, inclusiv în perioadă de război, jurnaliștii întâmpină dificultăți în procesul de verificare rapidă și obiectivă a informațiilor. Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md invită jurnaliștii și studenții de la facultățile de jurnalism la două workshop-uri pentru a învăța cum să abordeze dezinformările și se vor familiariza cu tehnici online de verificare a informației. Formatori ai atelierelor vor fi trei cercetătoare în domeniul fact-checking-ului din Georgia și un jurnalist de investigație din Moldova.

Primul workshop se va desfășura joi, 26 mai 2022, și va fi facilitat de jurnalistul de investigații Mădălin Necșuțu și de expertele de la Fundația de Dezvoltare în domeniul Media (Media Development Foundation) din Georgia Maiko Ratiani și Mariam Dangadze.

 

Al doilea training va avea loc joi, 16 iunie 2022, ca facilitatori fiind Mădălin Necșuțu și Sopo Gelava, cercetătoare în domeniul dezinformării din Georgia.

 

Experții vor prezenta metode de identificare a surselor primare ale dezinformării, în baza unor exemple dezmințite de ei sau de redacțiile la care activează. De asemenea, vor prezenta instrumente online de documentare a dezinformărilor (verificarea surselor, a imaginilor foto și video, a geolocației unui site etc.), prezentând și exemple de surse credibile pentru verificarea faptelor.

 

După cele două sesiuni de training-uri, participanții vor avea posibilitatea să realizeze un articol de dezmințire a falsurilor, fiind ghidați de un fact-checker. Articolele vor fi publicate inclusiv pe portalul Stopfals.md, iar autorii/autoarele vor fi remunerați cu onorariu.

 

Limbile de lucru la ateliere vor fi engleză și română, iar agenda va fi transmisă persoanelor selectate.

 

Cine sunt formatorii?

 

Madalin Necșuțu este corespondentul Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) la Chișinău și reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. Colaborează cu portalurile G4Media.ro, Veridica.ro, Euronews și este moderator al TVR Moldova.

 

Maiko Ratiani este verificatoare de informații și cercetătoare la portalul de verificare a faptelor din Georgia MythDetector.ge. Documentează propaganda și dezinformarea anti-occidentală în mass-media georgiană.

 

Mariam Dangadze este cercetătoare și formatoare de alfabetizare media. Ea de asemenea colaborează cu MythDetector.ge – platformă de fact-checking din Georgia, semnatară a Codului de etică al Rețelei internaționale de verificare a faptelor (IFCN) a Institutului Poynter și parteneră cu rețeaua Facebook în verificarea faptelor.

 

Sopo Gelava este expertă în domeniul dezinformării, cercetătoare asociată în cadrul Laboratorului de cercetare judiciară digitală al Consiliului Atlantic (The Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab (DFRLab). Sopo predă cursuri de verificare a faptelor, dar și de analiză și cercetare a dezinformării la Universitatea din Georgia.

 

Doritorii și doritoarele de a participa la workshop-uri sunt rugaţi/rugate să transmită un e-mail la adresa lilia.zaharia@api.md cu mențiunea „Training dezinformare” până pe 25 mai 2022, ora 15.00, cu indicarea numelui, prenumelui, a redacţiei unde activează și un telefon de contact. Persoanele selectate vor fi contactate.