înapoi

API și Stopfals.md invită jurnaliștii la traininguri pe tema fact-checkingului

12 Ianuarie 2023

Imagine simbol


Pentru a crește capacitatea jurnaliștilor de a se documenta și a demonta falsurile și dezinformarea din spațiul public, Asociația Presei Independente (API) și Campania împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS! desfășoară două instruiri la tema verificării faptelor (fact-checking) pentru un grup de 15 jurnaliști din mass-media naţională, regională şi locală. Instruirile vor avea loc în mun. Chișinău, cu prezența fizică a partipanților, vor avea un caracter practic, iar participanții vor lucra în echipe pentru documentarea unor subiecte de interes public și dezmințirea falsurilor, manipulărilor informaționale și a speculațiilor.

Instruirile cu același grup de participanți se vor desfășura în două zile de sâmbătă consecutive, pe 21 și 28 ianuarie 2023 și vor fi ținute de jurnaliști cu experiență în verificarea faptelor și experți media din R. Moldova. După primul training, participanții vor trebui să verifice și să dezmintă afirmații false și narative propagandistice în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, iar după definitivarea acestora sub îndrumarea trainerilor, articolele vor fi publicate pe portalul Stopfals.md și remunerate cu onorarii de autor.

 

Jurnaliștii care doresc să participe la cursurile de instruire vor transmite un mesaj de înregistrare la adresa electronică api@api.md cu mențiunea „Traininguri fact-checking” până pe 19 ianuarie 2023, cu indicarea numelui, prenumelui, a redacţiei unde activează și un telefon de contact. De asemenea, solicitanții vor confirma participarea la ambele instruiri.

 

Doar persoanele selectate vor fi contactate.

 

Cheltuielile logistice, de alimentație și transport sunt asigurate de organizatori.

 

Pentru informații suplimentare: 022 220996